Kanta-Häme

Kiireettömät kuljetukset olisi pitänyt kilpailuttaa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin olisi pitänyt kilpailuttaa taksilla tehtävät kiireettömät pyörätuoli- ja paaripotilaiden siirtokuljetukset vuoden 2013 alussa. Tähän ratkaisuun on päätynyt markkinaoikeus, joka on käsitellyt kuljetuksista tehtyä valitusta.

Kilpailutuksen sijaan sairaanhoitopiiri päätti tuolloin hankkia kiireettömät kuljetukset suorahankintana Kanta-Hämeen Aluetaksin kautta. Tämän menettelyn markkinaoikeus on nyt todennut lainvastaiseksi.

Sairaanhoitopiirin hallintojohtaja Miia Luukko kertoo, että sairaanhoitopiiri harkitsee valituksen tekemistä päätökseen sisältyvästä neljän kuukauden määräajasta. Markkinaoikeus kieltää suorahankintamenettelyn jatkamisen, ja on antanut asian hoitamiseksi neljä kuukautta aikaa.

– Järjestely ei ole ollut lainmukainen, se on selvä asia, eikä siitä ole tarvetta valittaa. Tuo määräaika sen sijaan on hankalampi juttu, Luukko sanoo.

Tällä hän viittaa siihen, että sairaanhoitopiiri on mukana maakunnallisessa kuljetuspalvelukeskuksessa, jota valmistellaan parhaillaan.

Keskuksen ideana on, että se huolehtisi maakunnassa esimerkiksi Kelan, kuntien ja kuntayhtymien kuljetuksista, kuten vammaispalvelulain mukaisista matkoista ja esimerkiksi juuri kiireettömistä potilaskuljetuksista.

– Tässä yhteydessä keskus ja sen ohjaukseen tuleva liikenne kilpailutetaan, mutta toiminta ei ehdi alkaa tuon nyt asetetun määräajan puitteissa, Miia Luukko sanoo.

Maakunnallista kuljetuspalvelukeskusta valmisteleva projektipäällikkö Katja Hietala Hämeenlinnan kaupungilta kertoo, että tavoitteena on saada toiminta alkamaan ensi syksynä. Keskusta koskeva yhteistoimintasopimus on parhaillaan hyväksyttävänä kunnissa ja kuntayhtymissä.

Siirtokuljetuksien suorahankinnasta valitti markkinaoikeuteen yksittäinen taksiyrittäjä. Hän vaati keskussairaalan hankintayksiköltä hyvitysmaksua ja oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

Markkinaoikeus velvoitti sairaanhoitopiirin korvaamaan osan oikeudenkäyntikuluista, mutta katsoi, ettei hyvitysmaksun määräämiselle ole edellytyksiä.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic