Kanta-Häme

Kiista eskarista sai pisteen Lopella

Esiopetus jatkuu Lopella nykymallilla. Kunnanvaltuusto ei hyväksynyt esiopetuksen hallinnollista siirtämistä varhaiskasvatuksen alaisuudesta rehtorien alaisuuteen.

Valtuuston maanantai-illan kokouksessa tarvittiin toistakymmentä puheenvuoroa, parinkymmenen minuutin neuvottelutauko sekä kolme erillistä äänestystä, ennen kuin päätös syntyi.

Jo aiemmin johtamisen hallinnollista siirtämistä vahvasti vastustanut Anniina Lucenius (kok.) korosti jo kasvatus- ja koulutuslautakunnan yksimielisesti asettuneen hallinnon muutosta vastaan.

Lucenius esitti kasvatus- ja koulutuslautakunnan mukaisesti, että esiopetuksen ja sitä täydentävän varhaiskasvatuksenhallinnosta ja organisoinnista vastaa varhaiskasvatuksen hallinto.

Selvitystyö huomioidaan jatkokäsittelyssä. Selvitystyössä esiin tulleet kehityskohteet ja mahdollisuudet tulee hyödyntää suunniteltaessa mm. kesäkerhotoimintaa.

– Aamupäivätoimintaa on mahdollista kehittää myös nykyisellä hallintomallilla yhteistyössä koulun ja varhaiskasvatuksen välillä, Lucenius totesi.

Sekä muutoksen puolesta puhujat että vastustajat korostivat lasten etua sekä vanhempien ja esiopetuksen yhteistyön sujuvuutta.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Peltomäki (kesk.) alleviivasi, ettei hallinnollisella muutoksella ole haettu säästöjä, asiakasmaksujen korotuksia eikä palvelujen heikentämistä.

– Tarkoitus on ollut antaa perheille valinnan vaihtoehto. He voisivat valita joko päiväkodin tai koulun järjestämän aamu- ja iltapäivätoiminnan, Peltomäki selitti.

Keskustan Tiina Seppälän esitys aamu- ja iltapäivätoiminnan ryhmäkoon rajaamisesta hyväksyttiin äänin 22–2 (11 tyhjää). Ryhmän koko pieneni 13 lapsesta aikuista kohti kahdeksaan lapseen.

Eija Saksala (kesk.) halusi viheltää valtuuston erilaisia toteutusmalleja pursuavan esityssuman poikki ja esitti, että valtuusto päättää säilyttää nykymallin. Muihin kehitysesityksiin palattaisiin myöhemmin.

Saksalan esitys hävisi Luceniuksen esitykselle äänin 8–27.

Lopulta kunnanhallituksen esittämä hallinnollinen muutos kaatui, kun Luceniuksen esitys sai taakseen 22 ja kunnanhallituksen 13 valtuutettua.

Hallinnollista muutosta alettiin selvittää vuosi sitten. Ajatus nojautui esiopetuksen fyysisiin tiloihin.

Kunnassa esiopetukselle valmistuvat tilat Läyliäisten ja Launosten kouluille peruskorjauksen ja laajennuksen yhteydessä. Kirkonkylässä Muksumäki toimii jo alakoulun yhteydessä.

Koska esiopetus tapahtuu kouluilla, selviteltiin myös hallinnon ja johtamisen siirtämistä päiväkotien johtajilta koulujen rehtoreille.

Nyt esiopetus jatkaa edelleen päiväkotien johtajien alaisuudessa vaikkakin tilat ovat kouluilla. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic