Kanta-Häme Hausjärvi

Kiistellyn Ryttylän koulun uudisrakennuksen uudet suunnitelmat alkavat hahmottua

Ryttylän koulun 250 oppilaasta uudisosaan tulee tilat 125:lle.
Tämä vanha koulu on nyt jo jyrätty isoksi tiilikasaksi.

Uuden koulurakennuksen suunnittelu Ryttylään etenee hyvää vauhtia. Tarjouskilpailusta on jo tehty ennakkoilmoitus ja varsinaisen kilpailun pitäisi alkaa lokakuun viimeisenä päivänä. Vanhasta koulurakennuksesta on koulun pihalla jäljellä enää kasa tiiltä, jota kuljetetaan vauhdilla pois.

– Vaikka uudisrakennuksen suunnittelu jouduttiin käynnistämään uudelleen, pohjana on käytetty aiempaa suunnitelmaa. Neliömäärää on supistettu, mutta koulun toimintaan on riittävästi tilaa, vakuuttaa suunnittelutoimikunnan jäsen rehtori Antti Niskanen.

 

Koulun henkilökunta on työstänyt uutta tilaohjelmaa, joka on mitoitettu 125 oppilaalle. Kun uuden koulurakennuksen ja muutama vuosi sitten saneeratun kivikoulun tilat lasketaan yhteen, yhdeksän opettajan kouluun valmistuu tilat kaikkiaan 250 oppilaalle ja esikoululaiselle. Määrä oli sama aiemmassa suunnitelmassa.

– Tarjouskilpailun keskeyttäminen herätti kylällä katkeruutta, koska vuosien mittaan on koettu useita pettymyksiä. Olemme koululla rakentaneet uuden tilaohjelman, jossa ei kovin paljon ole jouduttu tinkimään. Nyt toivotaan hartaasti, että tarjouskilpailussa saadaan budjettiin sopivia tarjouksia ja työt käyntiin.

Kunta keskeytti kesällä tarjouskilvan Ryttylän koulun rakentamisesta. Halvimmat tarjoukset kipusivat noin 10 miljoonaan euroon, kun budjetissa määrärahaa on noin 5,5 miljoonaa euroa.

Antti Niskanen kertoo, että edellisen suunnitelman 3 700 hyötyneliötä supistetaan. Lopullinen koko selviää vasta tarjouskilpailussa. Tilaohjelmassa opetukseen tarvittavien tilojen määrä on nyt 2 400 neliötä, mutta tästä puuttuvat aula- ja käytävätilat sekä tekniset tilat. Ne tulevat kasvattamaan lopullisten neliöiden määrää.

– Uusi suunnittelu lähtee samoista joustavien opetustilojen periaatteista kuin aiempi. Täysin avoimeen oppimisympäristöön me emme lähde. Tilat ovat muunneltavia siten, että tarvittaessa voidaan työskennellä avoimessa isossa tilassa ja toisaalta jakaa tilat pienryhmien työskentelyyn.

 

Entiseen päiväkotiin saneeratussa kivikoulussa 1-4 luokkien oppilaat opiskelevat perinteisissä luokkatiloissa, joskin käytävätilojen kalustus palvelee itsenäistä opiskelua. Uuteen koulurakennukseen sijoitetaan ylemmät luokat, mutta myös yksi 3–4 luokkaryhmä ja 40 esikoululaista.

Uuteen kouluun valmistuu neljä opetustilaa, kolme pienryhmätilaa ja kaksi esikoulutilaa. Lisäksi saadaan kädentaitopaja, jossa opiskellaan tekstiilitöitä, teknisiä töitä, kuvataiteita ja kotitaloutta. Musiikin opetukseen varataan oma tila. Runsaan 400 neliömetrin liikuntasaliin valmistuu myös näyttämö varastoineen.

Uuden koulurakennuksen keskeiseksi tilaksi suunnitellaan 150 oppilaan ruokasalia, jossa molempien koulurakennusten oppilaat käyvät syömässä.

Se, miltä koulu tulee näyttämään, selviää vasta urakkakilpailun myötä. HäSa