Kanta-Häme

Kiitos kuuluu lumitykeille

Luonnossa samoilu suksilla tai luistimilla korvataan tänä vuonna esimerkiksi lekottelulla kylpylässä.

Jos lunta mielii nähdä, kannattaa suunnata lähimpään laskettelurinteeseen, tai Ahveniston moottoriradalle.

Luvassa leutoa ja tuulista

Uudellamaalla hiihtolomat ovat jo ohi. Helsinkiläinen Miia Toikka perheineen saapui viettämään hiihtoloman viimeistä päivää Hämeenlinnaan.

Perjantain suunnitelmissa on heittää hiihtolenkki moottoriradan tykkilumisilla laduilla.

Perheen kuopus Petrus Oila, 5, lomaili Hämeenlinnassa mummolassa koko lomaviikon. Hän on myös koko perheen innokkain hiihtäjä.

– Helsingissä ei olla päästy hiihtämään kuin kerran hiihtohallissa. Petrus on ollut tosi innoissaan kun täällä on kunnon latu, Toikka kehuu.

Ilmatieteenlaitos ei lupaa sään suhteen suuria muutoksia edes hiihtoloman kunniaksi. Lämpötila huitelee nollan molemmin puolin, ja useammin luvassa on joitakin plusasteita sekä kovaa tuulta.

Harvinaisen lumeton ja lämmin talvi ei silti vesittänyt täysin hiihtomahdollisuuksia.

Hämeenlinnan kaupunki on ottanut tämän vuoden puolella käyttöön sähköisen latukarttapalvelun. Hiihtolatujen kunnossapitotiedot löytyvät reaaliaikaisesti kaupungin verkkosivuilta.

Metsäpoluilla hiihtämiseen tarvittaisiin luonnonlunta. Hämeenlinnan latukarttapalvelun mukaan moottoriradan kolmen kilometrin mittainen latu on jäälle tehtyjen latujen lisäksi ainoa, jossa pääsee hiihtämään.

Kävelylenkille puistometsään

Aulangon ulkoilumajaa pitävän Lasten Liikunnan Tuki ry:n toiminnanjohtaja Juha Liedes kertoo kahvilan kävijämäärän romahtaneen lumettomuuden takia.

– Hiihtoloman kunniaksi oli tarkoitus järjestää lasten hiihtokoulu, mutta se ei nyt valitettavasti onnistu. Pihaleikkejä, puistometsäkävelyä ja perhepelejä on luvassa kuitenkin tavalliseen tapaan, niistä emme ole tinkineet.

Pulkkarinteeseen ei riitä lunta

Kalpalinnassa rinteiden lumettaminen aloitettiin heti pakkaskauden alettua tammikuussa. Kilpa- ja pulkkarinnettä lukuun ottamatta lähes kaikki rinteet ovat hiihtolomalaisille avoinna, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Kalpala.

– Pulkkailemaan ei valitettavasti pääse ilman luonnonlunta. Muutamakin sentti olisi riittänyt, mutta sitä ei toiveista huolimatta saatu, Kalpala harmittelee.

Viime vuoden runsasluminen talvi oli hiihtokeskusten kannalta ihanteellinen. Niin talviloma, hiihtoloma kuin vielä pääsiäinenkin veti laskijoita tasaisesti läpi talven.

Suojapäivinä laskemisessakin on Kalpalan mukaan puolensa.

– Äkillinen pakkanen tekee lumesta kovaa ja rapisevaa. Kun on plusasteita, lumi on pehmeää ja helposti hallittavaa. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020