Kanta-Häme

Kiivasta köydenvetoa ja kirkkovenejuoksua – Rapola palaa! -tapahtuma kokoaa Sääksmäen kyläläiset yhteen kesäkauden päätteeksi

Rapola palaa! -tapahtuma kokoaa Sääksmäen kyläläiset yhteen kesäkauden päätteeksi.
Rapola palaa! -tapahtumassa kylät ottavat mittaa toisistaan jokavuotisessa köydenvetokisassa Voipaalan puistokujalla.

Muinaisen linnavuoriketjun keskuspaikka Rapola juhlii syyskuun illassa, kun väki kokoontuu yhteen kisailemaan, syömään ja nauttimaan yhdessäolosta kyläjuhlan hengessä.

Rapola palaa! -tapahtuma valtaa Voipaalan kartanon pihamaan ja Rapolan muinaislinnan sunnuntaina 23.9 kello 15–20. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn tapahtuman suosio yllätti järjestäjät, kun paikalle saapui reilusti yli tuhat ihmistä.

Voipaalan kartanon puistoon katetaan pitkät pöydät, ja ruokakojut notkuvat herkkuja.

Monipuolinen ohjelma viihdyttää koko perhettä, ja juontajana toimii Sääksmäen oma IsoJ Fredrikson. Ritvalan nuorisoseuran teatterileiriläisten pienet esitykset avaavat tapahtuman.

Lapset viihtyvät Tallipihan touhuissa, josta löytyy muun muassa leikkejä, piirtämistä ja kasvomaalausta. Toisena järjestäjänä toimivan Rapolan ystävät ry:n oppaat johdattavat linnavuoren kiehtovaan historiaan opastetuilla harjukierroksilla.

– On ollut hienoa huomata, että vanha talkoohenki elää yhä ja niin moni on mukana tekemässä tätä kyläjuhlaamme. Rapolanharju on meille monelle rakas paikka ja rauhoittumisen tyyssija. Rapolan henki elää yhä, iloitsee tapahtuman tuottaja Satu Halonen Univeräjästä tiedotteessa.

Tanner tömisee ja kannustushuudot täyttävät ilman kylien ottaessa mittaa toisistaan jokavuotisessa köydenvetokisassa Voipaalan puistokujalla.

Uutena lajina mukana on myös ennennäkemätön kirkkovenejuoksu, josta ei naurua ja vauhtia puutu. Kirkkovenejuoksussa joukkueet ottavat toisistaan mittaa ”kosken kuohuissa ja joen kapeikoissa”.

Kun hämärä saa, vaelletaan harjun syliin toivottamaan hyvästit laskevalle auringolle.

Illan hämärässä laulu kiirii harjuhaudan rinteillä, kun Ritvalan kööri ja Valkeakosken mieslaulajat kajauttavat ilmoille konsertin. Tunnelman täydentävät soihtujen valossa kumisevat rumpupiiriläisten muinaiset rummut.

Tapahtuma on vahvasti paikallista käsialaa – suuri joukko seudun yhdistyksiä ja seuroja sekä muita aktiiveja on mukana toteuttamassa tapahtumaa ja auttamassa järjestelyissä.

– Toivottavasti tänäkin vuonna saamme runsaasti kävijöitä, ehkäpä jopa uuden yleisöennätyksen. Kyläjuhla tehdään aina yhdessä yleisön kanssa. Voipaalan kartanon pihamaalla sekä tilaa että ruokaa riittää, eikä ohjelma varmastikaan jätä ketään kylmäksi, Satu Halonen uskoo.

Rapola palaa! on osa Metsähallituksen ja Humakin Central Baltic Interreg -rahoitteista Lights On! -hanketta, jonka voimin on viime vuosina kehitetty Rapolaa ja kolmea muuta historiallista matkakohdetta.

Rapolassa on tapahtumien lisäksi muun muassa kunnostettu harjun reittiä ja pystytetty alueelle uudet opastaulut ja viitoitus.

Tulossa on vielä mobiiliopastusta ja kännykkäpeli, jossa lisätyn todellisuuden hahmot johdattavat pelaajan linnavuoren halki ja historian pyörteisiin.

Ohjelma ja aikataulu

luontoon.fi/rapola/ajankohtaista

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic