Kanta-Häme

Kilpailu bussimatkustajista kiihtyy

Kaukoliikenteen avaaminen kilpailulle on kiihdyttänyt liikennöitsijöiden välistä kisaa matkustajista. Asiakkaita yritetään houkutella linja-autoihin muun muassa internetissä myytävillä halpalipuilla.

Muutaman euron lippuja myy erityisesti Onnibus.com, jonka taustalla on skotlantilainen halpabussiyrittäjä. Yritys toimi aiemmin nimellä Onnibus. Se myy halpaliput pääasiassa internetistä. Linja-autosta ostettuna liput ovat kalliimpia.

Onnibus.comin liikennejohtajan Lauri Helken mukaan lippujen myynti pikkurahalla on kannattavaa.

– Liikeideamme perustuu siihen, että myymme bussit täyteen. Ennemminkin voisi kysyä, miten on kannattavaa myydä kolme neljänkymmenen euron lippua lähes tyhjänä ajavaan linja-autoon.

Onnibus.com ajaa Forssan kautta Helsinki–Pori- väliä ja Turku–Lahti-väliä Hämeenlinnan ja Forssan kautta. Sen bussit eivät kuitenkaan aja Forssan keskustaan vaan pysähtyvät Autokeitaalla.

– Siitä tuli aluksi vähän kommenttia, mutta muuten vastaanotto on ollut positiivinen. Forssan kokoisessa paikassa liikutaan paljon omilla autoilla, ja Autokeitaalle on helppo tuoda matkustajia bussiin.

Onnibus.com välttelee monen muunkin paikkakunnan keskustoja lyhentääkseen ajoaikaa.

Pekola: Alkaako pudotuspeli?

Perinteisesti Turku–Lahti-reittiä ovat ajaneet Pekolan Liikenne ja Koiviston Auto. Pekolan Liikenteen toimitusjohtaja Risto Pekola on eri linjoilla Helkeen kanssa. Hänen mukaansa Turun ja Lahden välillä ei riitä asiakkaita kaikille.

– Olemme jo aiemmin joutuneet ajamaan tappiollisia vuoroja, kun yhteysvälillä oli kaksi liikennöitsijää. Onnibus.comin hinnoittelu on muilta riistämistä. Ei euron tai kahden lipuilla pysty ajamaan kannattavasti ja samalla täyttämään velvoitteitaan. Jos me perinteiset bussiyhtiöt hinnoittelisimme samalla tavalla, meitä syytettäisiin sellaisesta kilpailun polkemisesta, mitä Valio yritti tehdä Arla Ingmanille painaessaan maidon hintaa alas.

Pekolan Liikenne on kuitenkin lähtenyt mukaan hintakilpailuun tarjoamalla tietyille vuoroille netistä ostettuna edullisempia lippuja. Esimerkiksi Forssasta Turkuun Pekola vie halvimmillaan viidellä eurolla.

Risto Pekola pelkää, että hintakilpailu johtaa pudotuspeliin.

– Voi käydä niin, että vanha hyvä malli vaihtoyhteyksineen ja koko valtakunnan kattavine lippujärjestelmineen romahtaa. Tilalle tulisi eurooppalainen malli, jossa jokaisella liikennöitsijällä on omat bussiasemansa, lippujärjestelmänsä eikä mikään vuoro sovi keskenään yhteen eikä mihinkään saa vaihtaa.

Tarjouslippuja netistä

Forssasta kotoisin oleva ja Tampereella asuva Tomi Palsa matkusti Forssan Autokeitaalta Turkuun Onnibus.comin tiistain iltapäivävuorolla, joka maksoi kaksi euroa.

– Hinta ja ajankohta osuivat kohdalleen. Olen käyttänyt halpavuoroja aiemminkin. Viimeksi matkustin Porista kaksikerroksisella bussilla. Se oli viihtyisä, nettiyhteys pelasi ja työn tekemiselle oli varattu oma pöytä. Myös Matkahuollon kautta olen ostanut tarjouslippuja. Kilpailu on kyllä ehdottomasti tervetullutta. Aikuisten normaalilipun hinta on noussut ihan älyttömyyksiin. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic