Kanta-Häme

Kilpailu iski magneettikuvauksiin

Kalliiksi tiedetyt magneettikuvaukset eivät ainakaan toistaiseksi halpene kantahämäläisillä lääkäriasemilla, vaikka uusi tamperelainen Cityterveys oy on keikuttanut terveyspalvelubisnestä halvoilla hinnoillaan.

Hämeenlinnalaiset polvi- ja selkävaivaiset ja muut magneettikuvauksia tarvitsevat potilaat maksavat siis tutkimuksistaan saman hinnan kuin tähänkin asti.

– Vaikka markkinatilanteen muutoksia pitää seurailla, alennuskampanjat eivät oikein sovi terveydenhuoltoalalle, sanoo hämeenlinnalaisen Linnan Klinikan toimitusjohtaja Tiina Heino.

Hänen mielestään katkeamaton, sujuva hoitoketju on tärkeämpää kuin yksittäisten tutkimusten halvat hinnat.

Myöskään Hattulassa ja Hämeenlinnassa toimiva valtakunnallinen Terveystalo ei lähde hintakilpailuun.

– On syntynyt mielikuva, että sama tuote olisi siellä halvempi, mutta ei se ole. Halpafirmat tarjoavat suppeita tutkimuksia, sanoo Suomen Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen.

Mehiläinen sen sijaan alensi jo Tampereen toimipisteensä magneettikuvausten hintoja puoleen vastauksena Cityterveyden hintasotaan. Muilla paikkakunnilla, esimerkiksi Hämeenlinnassa, alennuskampanjaa ei ole.

– Toki jos asiakasvirrat merkittävästi vähenevät on harkittava joitakin muutoksia hinnoitteluun, sanoo Mehiläisen lääkärikeskus- ja sairaalapalveluiden liiketoimintajohtaja Kai Vesterinen.

Satojen eurojen hintaero

Cityterveys oy tuli elokuussa markkinoille halvoilla magneettikuvaushinnoillaan ja tarjoaa tällä hetkellä myös edullisia laboratoriopalveluita Tampereella.

Uudet toimipisteet avautuvat syksyn mittaan Vaasaan ja Helsinkiin, ja toimitusjohtaja Martti Kiurun mukaan tavoitteena on laajentua lähivuosina 15–20 paikkakunnalle.

– Mahdollisesti myös Hämeenlinnaan, jos vain sopiva kiinteistö löytyy, hän sanoo.

Ideana on malli, jossa palvelut ja henkilökunnan määrä on karsittu minimiin. Firma keskittyy tekemään muutamia valittuja tutkimuksia, mutta ei tarjoa lääkärin vastaanottoa.

Magneettikuvauksen hinta potilaalle on Cityterveydessä Kela-korvauksen jälkeen 138 euroa. Suurimmilla kilpailijoilla omavastuuhinta vaihtelee 200 eurosta vajaaseen 600 euroon riippuen siitä, miten monta kuvaussarjaa otetaan ja käytetäänkö varjoaineita vai ei.

Laadusta erimielisyyttä

Saadakseen Kela-korvaukset potilaalla täytyy olla magneettitutkimuksiin erikoislääkärin lähete. Sen jälkeen hän voi periaatteessa päättää itse, mistä firmasta varaa ajan.

– Osa asiakkaista tulee hinnan perässä vaikka Hämeenlinnasta Tampereelle, tietää Mehiläisen liiketoimintajohtaja Kai Vesterinen.

Hän uskaltaa kuitenkin epäillä hintahäiriköksi leimatun yrityksen laatua.

Cityterveyden perustaja, radiologian erikoislääkäri Martti Kiuru taas korostaa, että kun firma on keskittynyt yhteen asiaan, se on erikoistunut ja ”hyvä”.

– Laboratorio- ja kuvantamistutkimukset ovat aina irrallinen osa hoitoketjua. Ei kellään Hämeenlinnassakaan ole kiinteää palvelua vaan kuvausrekka, hän muistuttaa.

Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen on huomannut, että uusi kilpailutilanne hämmentää asiakkaita.

– Monet kyselevät vastaanotolla, mitä eroja firmoilla on ja miksi tutkimuksilla on eri hinnat, hän sanoo. Asiakkaiden kaikkoamista hän ei kuitenkaan ole havainnut. (HäSa)