Kanta-Häme

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi Animagin kaupan

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on hyväksynyt Univetin ja Animagin yhdistymisen samaan konserniin. Virasto ei hyväksynyt yrityskauppaa ensi vaiheen käsittelyssä helmikuussa. Se ilmoitti ottavansa kaupan hyväksynnän jatkokäsittelyyn.

Eläinlääkäriketjujen yhdistyminen hyväksyttiin kuitenkin selvitysten jälkeen ilman ehtoja. Osa Animagin ja Univetin kilpailijoista katsoi yhdistymisen aiheuttavan haitallisia kilpailuvaikutuksia muun muassa Hämeenlinnan seudulla.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan uudelle keskittymällä muodostuu korkeahkoja alueellisia markkinaosuuksia. ”Sille ei kuitenkaan selvitysten perusteella näyttäisi syntyvän sellaista merkittävää markkinavoimaa, jota se voisi käyttää kuluttajien kannalta vahingollisella tavalla”, päätöksessä sanotaan.

Viraston arvion mukaan uudet kilpailijat ja markkinoilla toimivien yritysten mahdollisuus laajentaa toimintaansa tasapainottavat keskittymän markkinavoimaa. Se ei niin ikään pidä hajaantuneiden eläinlääkärimarkkinoiden keskittymistä kuluttajien kannalta vahingollisena kehityksenä. Kuluttajat voivat myös hyötyä siitä esimerkiksi korkealaatuisina ja monipuolisina palveluina.

Ruotsalaisen pääomasijoitusyhtiön EQT:n omistama Evidensia osti alkuvuonna Animagin, jolla on 37 toimipistettä lähinnä Etelä-Suomessa. Evidensia omisti ennestään jo suomalaisen Univet-ketjun, jolla on 18 toimipaikkaa. Yritysten liikevaihto oli niin suuri, että yrityskauppa tarvitsi kilpailuviranomaisten luvan.

Hattulalainen Vethaus-eläinsairaala myytiin toissa vuonna Univetille. Animagilla on pieneläinten eläinlääkäriasema Hämeenlinnassa.

Evedensia muodostaa nyt Suomeen ketjun, jolla on noin 700 työntekijää. Konserni lupaa kehittää asemille yhteistä verkkoajanvarausta, mobiiliterveyskorttia, koulutus- ja kotihoito-ohjeita sekä asiakaspalvelua.

Univetistä ja Animagista muodostuu Suomen suurin eläinlääkäriketju. Anna-Maria Mäkelä on nimitetty yhdistyvien yhtiöiden johtajaksi Evidensian maajohtajana.

– Aloitamme ripeän työn, jotta asiakkaamme hyötyisivät mahdollisimman nopeasti yhdistymisestä, maajohtaja Mäkelä sanoo yhtiön tiedotteessa.

Evidensialla on nyt 130 eläinklinikan ja -sairaalan ketju Pohjoismaissa. Konsernissa on töissä lähes 2 000 työntekijää ja sillä on noin 188 miljoonan euron liikevaihto. HäSa

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic