Kanta-Häme

Kilpailu kovenee konserttirintamalla, uusin kilpailija Kantolalle on Malmin lentokenttä

Tampere suunnittelee suurta tapahtumapuistoa, Malmin lentokenttä vuokrattiin suurtapahtumalle.
Kantolan avanneessa AC/DC:n konsertissa vuonna 2015 oli noin 55 000 ihmistä.

Kantolan tapahtumapuisto on saamassa jälleen uusia kilpailijoita.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta päätti elokuun lopussa vuokrata Malmin lentokentän Fullsteam Agency oy:lle ensi vuoden heinäkuussa järjestettävää suurtapahtumaa varten.

Alue vuokrataan kahden viikon ajaksi heinäkuun puolivälistä lähtien. Hakemuksessa kerrotaan, että alueelle tulee noin 20 metriä korkea lava.

Sopimuksen mukaan tarvittaessa koko lentokentän alue voidaan ottaa käyttöön. Lentokenttäalueen pinta-ala on peräti 138 hehtaaria, joten koko aluetta täyttävää tapahtumaa tuskin tullaan näkemään. Vertailun vuoksi, Kantolan tapahtumapuiston pinta-ala on 9,5 hehtaaria. Päätöksen mukaan lentokentästä peritään vuokraa 0,90 euroa jokaista myytyä lippua kohden.

 

Myös Tampereelle on suunniteltu uutta, jopa 35 000 ihmistä vetävää Santalahden tapahtumapuistoa. Puiston erikoisuus olisi, ettei sen yhteyteen tulisi lainkaan pysäköintialueita, vaan kulku alueelle hoituisi raitiovaunuilla.

Tekniikan osalta puisto muistuttaisi Kantolaa siltä osin, ettei sinne tulisi kiinteitä rakennelmia, vaan ainoastaan kunnallistekniikka ja viheralue.

Elokuussa arvioitiin, että puisto olisi valmis tapahtumakäyttöön kesällä 2020. Puistoalue on pinta-alaltaan 11 hehtaaria. Puiston kustannusarvio on 5,34 miljoonaa euroa.

 

Kantolan tapahtumapuistosta vastaavan Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Mervi Käki sanoo olevansa hyvin perillä uusista kilpailijoista.

– Malmin lentokentälle tehdään esiintyjien ja järjestelyjen puolesta kymmeniätuhansia asiakkaita tavoittelevaa konserttia.

Oliko Kantola ehdolla kyseisen tapahtuman paikaksi?

– Aikataulullisesti se olisi ollut hyvinkin mahdollista, ja alustavia keskusteluja käytiin.

Miten moni tapahtumapaikka kilpailee Kantolan kanssa tällä hetkellä?

– Sitä on hankala laskea, koska jokainen paikka on erilainen. Esimerkiksi Kirjurinluoto on samaa mittakaavaa, mutta siellä on kiinteitä rakenteita, jotka sulkevat joitakin tapahtumia pois. Tapahtumanjärjestäjät ja konserttipaikkojen hallinnoijat tuntevat toisensa hyvin tarkkaan. Tampereeltakin on käyty tutustumassa Kantolaan moneen kertaan.

Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripäällikkö Janne Nieminen sanoo, ettei ole yllättynyt tai erityisemmin järkyttynyt uusista kilpailijoista.

– Jokainen kaupunki haluaa olla tapahtumakaupunki. Nämä kilpailijat eivät ole ensimmäiset, eivätkä varmasti viimeiset joita tulee.

 

Konserttijärjestäjä Live Nation on ilmoittanut, että Kantolassa järjestetään ensi kesänä suurtapahtuma. Pääesiintyjää ei ole toistaiseksi paljastettu, mutta Euroopan kiertueelle lähtevä Metallica on korkealla veikkauksissa.

Yhtye on ilmoittanut tekevänsä stadion-kiertueen Euroopassa ensi kesänä. Yhtyeen verkkosivujen mukaan kiertueesta julkaistaan tarkempaa tietoa syyskuun aikana.

Konsertin lisäksi Kantolassa järjestetään ainakin amerikankaarojen kokoontumisajon ympärille rakentuva Linna Cruising.

– Useampia neuvotteluja muista tapahtumista on kesken. Uskon, että tulevien viiden vuoden aikana Kantolassa tullaan näkemään megaluokan konsertteja, mutta toivottavasti myös muita tapahtumia, Mervi Käki sanoo. HäSa

Kommentti: Mitä muuta muka

Kantolan tapahtumapuisto on päätynyt mahtavan alun jälkeen kiistakapulaksi, josta ollaan vahvasti kahta mieltä.

Arvostelijoiden mielestä ”tapahtumattomuuspuisto” oli saastuneine maaperineen turha rahareikä alun alkaenkin. Puolustajien mukaan hintalappu ei ollut suuri ja puisto on täyttänyt tavoitteensa.

Tänä kesänä Kantolassa ei nähty megakonserttia, mutta ei sinne sellaista joka vuodeksi luvattukaan. Sen sijaan muita tapahtumia peräänkuulutettiin jo puistoa rakennettaessa. Aika hiljaista on ollut, vaikka Kantola oli omiaan esimerkiksi siellä tänä vuonna järjestetylle Linna Cruisingille.

Kantolassa ei ole nähty isoja urheilutapahtumia, vaikka nurmikenttää riittäisi useampaan Power Cupiin. Tosin puistosta puuttuu kokonaan katsomot ja pukuhuonetilat.

Puistossa ei ole esiintynyt myöskään yhtään ykkösrivin kotimaista artistia, vaikka jättikeikat ovat lähivuosina kuuluneet jokaisen suomimusan superstaran ja virkeän dinosauruksen suunnitelmiin. Cheekejä on kuitenkin vain yksi ja Kantola on liian iso muille.

Aluetta voi toki rajata, mutta ajatus keskelle laajaa nurmikenttää aidatusta karsinasta ei ilmeisestikään houkuttele tapahtumajärjestäjiä.

Puiston flopiksi tuominneiden mukaan Kantolassa pitäisi tapahtua huomattavasti enemmän. Kuitenkin esimerkiksi Tampereen kaupunginhallitus arvioi, että Santalahdessa olisi tulevaisuudessa puolenkymmentä tapahtumapäivää vuodessa. Tällä käyttöasteella Santalahden arvioidaan maksavan itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Jos viisi tapahtumaa vuodessa tekee Pohjoismaiden suurimman sisämaakaupungin päättäjät tyytyväiseksi, onko realistista edes haaveilla, että reilusti pienemmän kaupungin puistossa olisi hulinaa läpi vuoden?

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic