Kanta-Häme

Kilpailu lisääntyy joukkoliikenteessä

Heinäkuu tuo uudistuksia joukkoliikenteeseen. Uudistusten taustalla ovat joukkoliikennelain muutokset. Muutosten vuoksi vanhat linjaliikenneluvat muutettiin siirtymäajan liikennöintisopimuksiksi. Suuri osa näistä sopimuksista umpeutui 30. kesäkuuta.

Uusien liikennöintisopimusten myötä Onnibus.com -halpabussiyhtiö palaa Hämeenlinnaan. Kaupungista pääsee tiistaista lähtien matkustamaan Forssan kautta Lahteen ja Turkuun.

Onnibus.comin toimitusjohtaja Pekka Möttö kertoo, että Onnibussille myönnettiin reitin liikennöintiluvat juhannuksen tienoilla.

Uuden linjan bussit pysähtyvät Hämeenlinnan linja-autoasemalla 10 kertaa joka päivä. Matka Lahteen tai Turkuun maksoi vielä maanantaina kalleimmillaan neljä euroa.

– Nyt Ruotsin laivoille on hyvät yhteydet ja matka kaupungista kaupunkiin taittuu nopeasti, Möttö kertoo.

Vanha reitti suunnitelmissa

Onnibus.com ajoi aiemmin Tampereen ja Helsingin välistä vuoroa Hämeenlinnan kautta. Reittiä jouduttiin Mötön mukaan muuttamaan, koska kolmostiellä liikennöivillä linja-autoyhtiöillä on vielä paljon voimassaolevia siirtymäajan sopimuksia.

– Lähtöajat menivät aikatauluissa niin pahasti päällekkäin, että meidän oli pakko vetäytyä Hämeenlinnasta. Vuonna 2018 sopimukset tulevat uudelleen jakoon, ja silloin aiomme yrittää uudelleen, Möttö sanoo.

Onnibus.comin suurin omistaja on huhtikuusta lähtien ollut skotlantilainen miljonääri Sir Brian Souter, joka on halpabussiliikenteen legenda. Omistajamuutoksen vuoksi Onnibus.comilla ei ole tarkkoja tulostavoitteita.

– Uskon, että tämäkin reittilinja saadaan kannattavaksi kärsivällisellä työllä. Kanta-Hämeen alueella on paljon piilokysyntää busseille. Jotta kysyntä saadaan esiin, on matkustajille tarjottava laatua, nopeutta ja halpoja hintoja, Möttö sanoo.

Onnibussin lisäksi tiistaina aloittaa liikennöintinsä myös Etelä-Suomen Linjaliikenteen suora pikavuoroyhteys Hämeenlinnasta Kotkaan.

Myös Hämeen Linjan hallinnassa olleet kaupunkilinjat 1, 4, 14, ja 20 siirtyivät heinäkuun alussa Lehdon Liikenteen hallintaan. (HäSa)