Kanta-Häme

Kilpailutus ei vaikuta Kiertokapulan jätemäärään

Sillä, kuka kilpailuttaa jätteenkeräyksen tai järjestää kuljetuksen, ei ole suurta vaikutusta jätehuoltoyhtiö Kiertokapulan toimintaan. Oli kilpailuttaja sitten kunta tai kiinteistönhaltija, päätyy kerätty yhdyskuntajäte joka tapauksessa käsittelyyn Kiertokapulalle.

– Ei meillä ole intressejä tai intohimoja sen suhteen, kuka yhdyskuntajätteen kuljettaa. Kerättiin se sitten tavalla tai toisella, jäte päätyy meille, koska osakaskuntamme ovat delegoineet vastuullaan olevan käsittelyvelvoitteen meille, selvittää Kiertokapulan toimitusjohtaja Kari Mäkinen.

Kiertokapulan kahdestatoista omistajakunnasta kahdeksassa on tällä hetkellä kunnan järjestämä jätteenkuljetus ja neljässä asia on kiinteistönhaltijoiden vastuulla.

– 70 prosenttia alueemme asukkaista on kunnan järjestämässä ja 30 prosenttia kiinteistönhaltijan järjestämässä systeemissä. Viimeksi mainitut asukkaat ovat Hattulassa, Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Lopella sekä Riihimäen haja-asutusalueilla.

Tällä hetkellä viisi kuntaa on antanut myös kilpailutuksen Kiertokapulan hoidettavaksi. Mäkinen myöntää, että Kiertokapulan asiaan perehtynyt henkilökunta mielellään hoitaa asian useammankin kunnan puolesta, jos näin sovitaan.

– Kuljetuksen kilpailutuksesta tehdään kuitenkin aina erillinen sopimus.

Muualla kärrääminen lainvastaista

Hämeen Sanomien Mielipide-palstalla torstaina 29.8. julkaistussa kirjoituksessa väitettiin, että osa jätehuoltoyrittäjistä toimittaa keräämänsä jätteen halvempien käsittelyhintojen vuoksi Kiertokapulan ulkopuolisille jätteenkäsittelyalueille.

– Jos näin tapahtuu, on se lakirikkomus ja poliisiasia. Yhdyskuntajäte on kunnan vastuulla ja kunta määrittää paikan, johon jäte toimitetaan. Jos sitä viedään muualle, siinä rikotaan jätelakia, Mäkinen muistuttaa.

Hämeen Sanomien saamien tietojen mukaan Kiertokapulalla olisi tietoa yhtiöstä, joka on näin menetellyt. Kari Mäkinen myöntää, että tällaisia epäilyksiä on, mutta ei halua tarkemmin kommentoida sitä tässä vaiheessa.

– Asiaa selvitellään, hän sanoo.

Maksut menevät Ekokemin suuntaan

Mäkistä myös huvittaa mielipidekirjoituksessa esitetty väite, jonka mukaan Kiertokapula myisi yhdyskuntajätteen energiatuotannon raaka-aineeksi.

– Kyllä rahaliikenne kulkee toisin päin. Jokaisen kuorman päälle on laitettava euroja eli me maksamme Ekokemille jätteenkäsittelystä, Mäkinen toteaa.

Hän kertoo, että nykyisin jätteen toimittaminen energiantuotannon raaka-aineeksi on toki halvempaa kuin sen loppusijoitus kaatopaikan penkalle. Tästä on kuitenkin vielä matkaa siihen, että polttolaitos maksaisi raaka-aineesta.

– Kyllä rahaliikenne kulkee samalla tavoin myös muualla Euroopassa. Olisi mukava nähdä se päivä, kun yhdyskuntajätteestä maksetaan, mutta taitavat minulta loppua päivät sitä ennen kesken, Mäkinen naurahtaa.

Hän muistuttaa, että Kiertokapulan päätehtävä on nimenomaan kotitalouksissa syntyvän jätteen käsittely. Yhtiö toimittaa sitä Ekokemin voimalaan sopimuksen mukaan noin 70 000– 95 000 tonnia vuodessa.

– Näin on tehty jo kuuden vuoden ajan. Tänä vuonna ollaan noin 75 000–80 000 tonnin vauhdissa.

Kokonaan toinen asia sitten ovat esimerkiksi rakennuspuu ja metalli, jotka ovat jätteinä tavaraa, jonka vastaanotosta kilpaillaan. Nämä eivät kuitenkaan kuulu yhdyskuntajätteen tavoin kunnan järjestämisvelvoitteen piiriin. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020