Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnalle iloinen yllätys: Vanhainkoti saadaan alas yli puolet arvioitua halvemmalla

Toivoa myös tulevien purku-urakoiden edullisuudesta tarvitaan, sillä kaupungilla on lähivuosina purettavaa Vuorentaan vanhainkodin jälkeenkin miljoonien eurojen edestä.
Viime vuodet tyhjillään seisseen entisen Vuorentaan vanhainkodin kaikki kolme rakennusta puretaan huonokuntoisina. Kyseessä on Hämeenlinnan tämän vuoden suurin purku-urakka. Purettavaa on noin 5500 kerrosneliötä. Kuva: Sara Aaltio
Viime vuodet tyhjillään seisseen entisen Vuorentaan vanhainkodin kaikki kolme rakennusta puretaan huonokuntoisina. Kyseessä on Hämeenlinnan tämän vuoden suurin purku-urakka. Purettavaa on noin 5500 kerrosneliötä. Kuvat: Sara Aaltio

Hämeenlinnan kaupunki säästää huomattavan summan Vuorentaan entisen vanhainkodin purkukustannuksissa. Rakennukset poistetaan tulevan Metsäharjun asuinalueen tieltä yli puolet halvemmalla kuin arvioitiin.

Vielä alkuvuonna alustava kustannusarvio oli 700 000 euroa. Kilpailutuksen voitti tamperelainen Hervannan Kaivin oy, joka hoitaa urakan 330 000 eurolla.

Säästö on merkittävä kaupungille jo nyt, kun se yrittää kaikin keinoin tasapainottaa talouttaan. Vielä merkittävämpää on, jos seuraavatkin purku-urakat saadaan arvioitua selvästi halvemmalla.

Kaupungin kiinteistöomaisuuden toimenpideohjelmassa luetellaan myös lähivuosina purettavia rakennuksia. Tuoreimman listauksen mukaan purkukustannuksia voisi tulla Vuorentaan vanhainkodin lisäksi vielä noin viisi miljoonaa euroa.

Kaikkia rakennuksia – esimerkiksi entisiä vanhainkoteja, kouluja ja päiväkoteja – kaupunki ei välttämättä joudu purkamaan itse, jos se saa myytyä kiinteistöt taloineen ostajan purkuvelvollisuudella.

Käytöstä poistettujen entisten kunnallisten laitosten myynti on kuitenkin osoittautunut käytännössä liki mahdottomaksi, kun kysyntää ei ole.

Varmistus: Ymmärsiväthän tarjoajat oikein?

Minä en osaa selittää, miksi se saatiin noin paljon halvemmalla, kummastelee ja iloitsee kaupungin tilapalveluiden rakennuttajainsinööri Taru Gröhn.

– Käytimme kyllä hirveästi aikaa tarjouspyyntöasiakirjojen laatimiseen.

Gröhn kertoo havainneensa, että kaupungin viimeaikaisissa purkukilpailutuksissa on ollut todella iso hintahaarukka halvimman ja kalleimman tarjouksen välillä, purku-urakan koosta riippumatta.

Hankintamenettelyyn kuuluvan tarjouksen selonoton yhteydessä kaupunki neuvotteli parin muunkin kuin halvimman tarjouksen tehneen yrityksen kanssa.

– Tarkoitus oli varmistua, ovatko erihintaisten tarjousten jättäjät varmasti ymmärtäneet asian samalla tavalla. Emme löytäneet mitään eroja tai väärinymmärryksiä.

Alkaako purkualallakin vasta nyt olla riittävästi kilpailua, joka alentaa hintoja, kun julkisia rakennuksia tulee yhä enemmän kunnissa purettaviksi?

– Kyllä se noin voi olla.

Kaikki mahdollinen kierrätetään

Purkuhankintaan panostettiin Gröhnin mukaan ”vähän normaalia enemmän”, koska kohde on mukana Euroopan aluekehitysrahastonkin rahoittamassa Hyppy-hankkeessa.

Kiertotalouden ajatusta toteuttava hanke testaa konkreettisin kokeiluin Kanta-Hämeessä ja Helsingissä, kuinka kunnatkin saavat purettavia rakennusosia ja -materiaaleja tehokkaammin uudelleen käyttöön ja kierrätykseen.

– Kaupunki on selvitellyt etukäteen lähialueen mahdollisia paikkoja, mihin kierrätyskelpoista purkujätettä, kuten tiitä ja betonia voisi viedä.

Purkujätteet jäävät kilpailutuksen voittaneelle yritykselle. Ne on lajiteltava ja mahdollisimman pitkälle hyödynnettävä.

Hyppy-hankkeessa mukana oleva Luotsi-säätiö on käynyt purkamassa Vuorentaan vanhainkodilta nupu- ja liuskekiviä sekä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kalusteita.

– Harjoitellaan nyt näitä kiertotalouden asioita ennen kuin ne muuttuvat määräyksiksi, Gröhn sanoo.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen:

Vuorentaan vanhainkodin alueen asemakaavaluonnoksessa todetaan, että ”idyllinen kodinomaista vanhainkotitoimintaa varten suunniteltu kokonaismiljöö menetetään vanhainkotirakennusten purkamisen myötä”.

Kymmenen vuotta ilman vanhuksia

Vuorentaan vanhainkoti valmistui vuonna 1953.

Rakennuskulttuuriselvityksen mukaan Vuorentaan vanhainkoti suunniteltiin niin, että hoidettavat vanhukset jaettiin ”perhekunniksi”, jotta vältettäisiin laitosmainen tunnelma.

Rakennuksen julkisivut ovat roiskerappauksineen, liuskekivisokkeleineen ja ikkunamuotoineen tyypillistä 1950-luvun arkkitehtuuria.

Vuoteen 2010 toiminut vanhainkoti tyhjeni lopullisesti kaksi vuotta sitten, kun yksityinen tukikoti muutti pois sisäilmaongelmien vuoksi.

Sen jälkeen siellä ovat harjoitelleet poliisi- ja sotakoirat, ja seiniä on käytetty luvallisten graffitien tekoon.

Vuorentaan laitoksen kohtalo oli osa suunnitelmallista vanhainkotipaikkojen sulkemista. Säästyneillä rahoilla ostettiin yksityistä hoivaa ja vahvistettiin kotihoitoa.

Vuorentaan asukkaista suurin osa siirtyi Jukolaan Validia-palveluiden palvelutaloon.

Entisen vanhainkodin rakennuksissa ehti toimia sittemmin myös päiväkoti ja neuvola. HäSa

Päivän lehti

3.8.2020