Kanta-Häme

Kilpailutus uhkaa johtaa irtisanomisiin

Kilpailutukset rikkovat vanhoja yhteistyökuvioita Hämeenlinnan linja-autoliikenteessä.

Hämeen Linjan toimitusjohtaja Niko Häkkinen on erittäin harmissaan Vekka Liikenteen toimintatavasta äskettäisessä paikallisen bussiliikenteen kilpailutuksessa.

– Mielestäni Vekka toimi todella epäreilusti. Sen seurauksena hävisimme kohteen, joka on muodostanut 45 prosenttia liikevaihdoistamme. Se tarkoittaa, että joudumme kesään mennessä irtisanomaan 7-8 työntekijäämme.

Kaikkiaan Hämeen Linjalla on 18 työntekijää.

Yhteistyölle stoppi

Yhtenä kohteena kilpailutettiin linjat 3, 13 ja 14. Tällä hetkellä niitä ajaa Hämeen Linja. Linjaa 13 on ajettu Vekka Liikenteen kanssa vuoroviikoin.

– Neuvottelin Tapio Vekan kanssa linjaa 13 koskevasta sopimuksesta, jossa hänen yhtiönsä olisi ollut alihankkijana. Siltä pohjalta Vekka osasi arvioida meidän tarjouksemme koko kohteesta ja teki oman tarjouksensa, Häkkinen kertoo.

Hän sanoo arvioineensa, ettei kilpailijayhtiö ole tekemässä kohteesta tarjousta.

– Olisi tietysti ollut reilua kieltäytyä alihankinnasta. Lisäksi sopimus nosti meidän hintaamme, koska alihankinta merkitsee, että molemmilla on linjaa varten omat autot.

Niko Häkkinen sanoo tapahtumaketjun johtavan siihen, ettei Vekan kanssa jatkossa tehdä yhteistyötä.

– Se tehdään, mistä on sopimukset tällä hetkellä. Uutta yhteistyötä ei tule. Ei Vekan toiminta ehkä lainvastaista ole, mutta erittäin epäreilua.

Hämeen Linja ja Vekka Liikenne ajavat puoliksi myös palvelulinja 7:ää. Linjan 13 vuoroliikennöinti jatkuu ensi kesään saakka.

Pudotuspeliä

Pelisäännöt ovat muuttuneet. Tätä painottaa Vekka Liikenteen toimitusjohtaja Tapio Vekka.

– Ymmärrän hyvin Niko Häkkisen harmistuksen, mutta tähän ely-keskus ja kaupunki ovat meidät ajaneet. Tämä on pudotuspeliä, jossa on oltava mukana tai yhtiö hiipuu pois.

Vekka myöntää, että hän osasi arvata jonkinlaisen hintahaarukan Häkkisen tarjoukselle.

– Tosin luulin sen olevan alhaisempi. Toivon kuitenkin, että vielä joskus mahdumme samaan neuvottelupöytään.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Pekola onnistui viemään Vekalta linjat 12 ja 15.

– Ja hämmästyttävän alhaisella hinnalla. Uskon silti, että Risto Pekolan kanssa pysymme keskusteluväleissä.

Vekka sanoo olevansa tyytyväinen siitä, että oman yhtiön tarjoukset menestyivät parissa kohteessa.

– En kuitenkaan ole iloinen siitä, että tällaiseen pudotuspeliin joudutaan. Tämä on uuden opiskelua ja henkiinjäämistaistelua. Myös meidän yhtiömme joutuu sopeuttamaan, koska kaikissa kohteissa ei menestytty. (HäSa)