Kanta-Häme

Mr. Gay Finland -kisaan osallistuva Marko Bärn pitää sateenkaarilipusta käytävää keskustelua mauttomana

Uusi asenne ja kilpailuvietti vetivät Marko Bärnin toistamiseen Mr. Gay Finland -kisaan. Sateenkaarilipusta käytävää keskustelua hän pitää mauttomana.
Marko Bärn osallistuu nyt toista kertaa Mr. Gay Finland -kilpailuun. Takana näkyvät Parolan rautatieaseman kiskot kuljettavat hänet parin kuukauden välein kotiseudulle Hattulaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Marko Bärn osallistuu nyt toista kertaa Mr. Gay Finland -kilpailuun. Takana näkyvät Parolan rautatieaseman kiskot kuljettavat hänet parin kuukauden välein kotiseudulle Hattulaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Hattulalainen Marko Bärn harrasti pikkupojasta alkaen kilpatanssia. Vuonna 2010 hän muutti Espooseen parempien harjoittelumahdollisuuksien takia.

Muutamassa vuodessa yhtälö päivätyöt ja parikymmentä tuntia tanssitreeniä viikossa osoittautui kuitenkin mahdottomaksi.

– Jäin tanssitauolle vuonna 2013, ja se jatkuu edelleen, 28-vuotias Bärn hymähtää.

Valmis esikuvaksi

Kilpailuvietin hän nimeää kuitenkin yhdeksi syyksi siihen, että osallistuu parhaillaan toistamiseen Mr. Gay Finland -kilpailuun. Edellinen kerta oli vuonna 2016.

– Kun en viimeksi pärjännyt, niin nyt täytyy yrittää uudestaan. Ja kun olen asiaa miettinyt, niin ehkä en ensimmäisellä kerralla edes olisi ollut valmis hoitamaan tehtävää, Bärn sanoo.

Mr. Gay Finland valitaan nyt kymmenennen kerran. Voittajaksi valitaan ”Suomen fiksuin ja persoonallisin” homomies toimimaan hyvän tahdon lähettiläänä sekä esikuvana suomalaisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

– Silloin kolme vuotta sitten pidin itseäni hyvänä esikuvana, mutta tarkemmin ajatellen promosin vain itseäni. Nyt koen olevani valmiimpi toimimaan yhteisön esikuvana ja etujen puolestapuhujana.

Kilpailulla halutaan rohkaista

Vuosittain järjestettävät Miss ja Mr. Gay Finland -kisat eivät ole perinteisiä kauneus- tai komeuskilpailuja. Bärnin mukaan kilpailuilla haluttaan herättää keskustelua ja samalla rohkaistaan kaikkia olemaan avoimesti sitä, mitä he ovat.

Bärn sanoo olevansa huolissaan etenkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien nuorten yksinäisyydestä.

– Usein nuori vielä etsii omaa identiteettiään ja seksuaalista suuntautumistaan. Jos silloin tuntee olevansa jotenkin erilainen kuin muut, ei ole helppoa ottaa kontaktia muihin, Bärn miettii.

Hän sanoo, ettei oma lapsuus ja nuoruus Hattulassa ollut yksinäistä, vaikka tanssia harrastanut poika saikin kuulla haukkumista.

Vasta Espooseen muutto merkitsi kuitenkin sitä, että hän alkoi olla vapaasti oma itsensä.

Sateenkaarisymboli edustaa suvaitsevaisuutta

Kotiseudun kuulumisia hän seuraa ahkerasti ja kertoo olleensa erittäin ihmeissään Hämeenlinnassakin käydystä liputus- ja sateenkaarilippukeskustelusta.

– Sateenkaarilipun vertaaminen hakaristilippuun on todella mautonta. Sateenkaarisymboli edustaa suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa.

Nykyisin Bärn käy sukulaisten luona Hattulassa parin kuukauden välein. Siellä asuu edelleen ”puoli sukua”, vaikka hänen vanhempansa asuvatkin nykyään muualla, kumpikin omilla tahoillaan.

Lisää aiheesta täällä:  Hämeenlinnan Kirje: Hamkin päätös nostaa sateenkaarilippu salkoon kaikilla kampuksilla otettiin hurraten vastaan

Vielä ehtii äänestämään

Bärn työskenteli Helsingissä pitkään rautakaupan myyjänä, mutta työpaikka meni alta hiljattain. Siksi hän on perustanut oman yrityksen, ja pyörittää sen kautta Helsingin Sanomatalossa sijaitsevan R-Kioskin toimintaa.

Mr. Gay Finland valitaan ravintola DTM:ssä lauantaina 15.6. Voittajat valitsee tuomaristo, mutta myös yleisöllä on mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan. Tekstiviestiäänestys kestää finaali-iltaan saakka, ohjeet löytyvät osoitteesta www.mrgayfinland.fi.

Miss Gay Finland valitaan perjantaina 14.6. myös ravintola DTM:ssä. Myös tässä on käytössä yleisöäänestys, ohjeet osoitteessa www.missgayfinland.fi. HÄSA

Marko Bärnin suosikit

Kilpatanssiuran lopettanut Marko Bärn harrastaa edelleen tanssimista ja lisäksi mm. kokkaamista, konsolipelejä ja Netflixin suurkuluttamista.

Tv-sarjojen ja elokuvien antamaa kuvaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä moititaan usein stereotyyppiseksi ja niiden näkökulma on valkoisen heteroseksuaalin.

Tv-sarjoja

Marko Bärn listasi muutaman sarjan, joissa on seksuaalivähemmistöä edustavat hahmot on esitetty hyvin.

Lucifer: Sarjan päähahmo Lucifer Morningstar on panseksuaali. Sarjassa se tosin saattaa jäädä monelta huomaamatta.

How to get away with murder: Sarjassa on erinomaisesti tuotu esille homopari Connor ja Oliver, kumpikaan hahmoista ei ole luotu televisiossa yleisesti nähtävien stereotypioiden perusteella.

Empire: Yksi sarjan päähahmoista, Jamal Lyon, on homoseksuaali ja joutuu kamppailemaan varsinkin isänsä hyväksynnän kanssa.

Lisäksi Bärn mainitsee muutaman ”loistosarjan, joissa homoseksuaalit on nostettu keskiöön”: Will&Grace, Glee, Orange is the new black ja kotimaisista sarjoista Aikuiset.

Päivän lehti

28.1.2020