fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Kilpailuviranomaisilla "huolia" Konecranesin ja Cargotecin yhdistymisestä – Yhtiöt ovat jo kaksi kertaa lykänneet sulautumisen aikataulua

Yhtiöt ilmoittavat, että ne harkitsevat viranomaisten huolien lieventämistä.
Kaksi suurta suomalaista nostolaiteyhtiötä odottavat saavansa viranomaislta luvat sulautumiseen.

Konecranes vakuuttaa luottavansa siihen, että sen ja Cargotecin sulautuminen saadaan päätökseen ensi kesäkuun loppuun mennessä.

Yhtiöt ovat jo kaksi kertaa lykänneet sulautumisen aikataulua. Kun yhtiöt tiedottivat sulautumisestaan vuonna 2020, ne arvioivat sulautumisen tapahtuvan kuluvan vuoden lopulla. Pian sulautumissuunnitelmaa muutettiin niin, että yhdistyminen tapahtuu ensi vuoden vaihteessa.

Viime kesänä Konecranes ja Cargotec kertoivat, että EU:n komission toisen vaiheen lupaharkinta jatkuu koko vuoden ajan. Yhtiöt ilmoittivat “olevansa luottavaisia, että tarvittavat hyväksynnät saadaan siten, että sulautuminen voidaan toteuttaa vuoden 2022 ensimmäisen vuosipuoliskon loppuun mennessä”.

Nyt “luottavaisuus” toistetaan. Yhtiöt kertovat, että kesän aikana useat kilpailuviranomaiset aloittivat sulautumisen toisen vaiheen lupaharkinnan. Kun lupaharkinta menee kilpailuviranomaisten toiseen vaiheeseen, se tarkoittaa, että luvan ehtoja selvitetään tarkasti.

Ratkaisuja harkitaan

Yhtiöt kertovat myös viranomaisten “huolista”. “Konecranes ja Cargotec pyrkivät aktiivisesti ratkaisemaan joidenkin kilpailuviranomaisten esille tuomia huolenaiheita ja harkitsevat toimenpiteitä lieventääkseen osaa näistä huolenaiheista”, Konecranes tiedottaa.

Konecranesillä ja Cargotecillä on joissakin tuotteissa ja joillakin markkina-alueilla erittäin vahva markkinaosuus. Kilpailuviranomaiset voivat kokonaan kieltää yhtiöiden sulautumisen tai antaa ehtoja sille. Yleinen ehto on, että markkina-osuutta on laskettava myymällä joitakin yksikköjä.

Konecranes julkaisi torstaina heinä–syyskuun osavuosikatsauksen, joka kertoo yhtiön tuloksen parantuneen vuoden takaisesta. Liikevaihto pysyi lähes ennallaan, mutta liikevoitto kasvoi melkein neljänneksen 49,9 miljoonaan euroon.

Teollisuuslaitteiden liikevaihto pieneni ja sen tulos heikkeni. Yhtiö kertoo, että asiakkaista johtuvat viivästykset ja toimitusketjun rajoitteet vaikuttivat teollisuuslaitteiden liikevaihtoon. HÄSA

Menot