Kanta-Häme

Kino Tavast jatkaa klassikkoelokuvien näytöksiä Bio Rexissä

Viitisen vuotta sitten perustettu Kino Tavast -yhdistys näyttää tänäkin keväänä klassikkoelokuvia Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

Katsojaluvut ovat sarjassaan Suomen parhaimmistoa, mutta eivät päätähuimaavia. Viime vuonna elokuvanäytöksissä oli koululaisnäytökset mukaan lukien yleisöä kaikkiaan 2 700. Klassikkosarjaa seurasi reilut 50 katsojaa per näytös.

– Vaikka katsojaluvut ovat hyvät, pyrimme nostamaan tilastoja noin 60–70 katsojaan per näytös, Kino Tavastin sihteeri Ulla Lappalainen sanoo.

Elokuvat näytetään pääosin filmiltä. Hämeenlinnassa on tällä hetkellä jäljellä enää yksi paikka, jossa on vielä käytössä filmiprojektori: Verkatehtaan Bio Rexin sali 4.

Ulla Lappalainen nostaa muutaman tärpin tämän kevään elokuvakulttuurin tarjonnasta:

1. Näyttelijä Jack Nicholson jäi lähtemättömästi elokuvayleisön mieleen McMurphynä Milos Formanin elokuvassa Yksi lensi yli käenpesän (1975).

Viidellä Oscarilla palkittu elokuva oli myös suomalaisyleisön mieleen. Sen näki suomalaisissa elokuvateattereissa yli 800 000 katsojaa, mikä on kautta aikain toiseksi suurin ulkomaisen elokuvan katsojamäärä heti Titanicin jälkeen.

Milos Formanin Yksi lensi yli käenpesän 14.2.

2. Viimeistään Valentin Vaalan Vaimoke-elokuva (1936) teki hämeenlinnalaisesta Tauno Palosta ja hänen vastanäyttelijästään Ansa Ikosesta suomalaisen elokuvan tähtiparin.

Jälkipolvet ovat nähneet Hilja Valtosen kepeään romaaniin perustuvassa elokuvassa myös yhteiskuntakriittisyyttä ja naisaatetta.
Vaimokkeen esityspäivänä dosentti Jari Sedergren luennoi Verkatehtaalla kotimaisesta elokuvasta Hämeenlinnan seudun näkökulmasta. Luennolle pitää ilmoittautua Hämeen kesäyliopiston kautta.

Valentin Vaalan Vaimoke 28.2.

3. Huhtikuussa klassikkoelokuvien sarjassa voi saada esimakua Hämeenlinnan teatterin syysohjelmistosta, kun valkokankaalle lävähtää Pedro Almodóvarin Naisia hermoromahduksen partaalla (1988).

Hämeenlinnan teatteri on ottanut ohjelmistoonsa elokuvaan perustuvan, samannimisen Broadway-musikaalin.

– Sitä ei Kino Tavastissa tiedetty ohjelmistovalintoja tehtäessä, Ulla Lappalainen kertoo.

Pedro Almódovarin Naisia hermoromahduksen partaalla 25.4.

Sarja alkaa: Charles Chaplinin Kultakuume Hämeenlinnan Bio Rexissä 31. tammikuuta kello 18.

 

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic