Kanta-Häme

Kiristysohjelma lukitsee luurin ja pyytää lunnaat

Kun puhelimen tai tietokoneen ruudulle ilmestyy ilmoitus, että poliisi on lukinnut sisällön laittomuuksien vuoksi, moni voi hätääntyä. Enhän minä ole tehnyt mitään väärää!

Kiristyshaittaohjelma toimii siten, että se kaappaa puhelimen tai tietokoneen sisällön ja pyytää sen avaamisesta lunnaita omistajalta. 

– Lunnaita ei kannata maksaa. Maksaminen ei takaa tiedostojen takaisin saamista ja toisaalta lisää rikollisten mielenkiintoa levittää kiristyshaittaohjelmia, neuvoo tietoturva-asiantuntija Aleksi Tarhonen  Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Tarhosen mukaan kiristyshaittaohjelmia levitetään entistä enemmän myös puhelimiin, kun ne ennen olivat lähinnä kotitietokoneiden riesana.

– Niitä kehitellään koko ajan lisää.

Jos kiristyshaittaohjelma iskee, puhelin tai tietokone pitää nollata kokonaan. Silloin myös koneella olevat tiedostot häviävät. Siksi tärkeistä tiedostoista pitäisi olla aina varmuuskopio paikassa, joka ei ole suoraan kiinni koneessa. Ulkoinen kovalevy käy hyvin.

Voit saada haittaohjelman puhelimeesi, jos olet varomaton itse asentamiesi ohjelmien kanssa. Siksi kannattaakin ladata ohjelmat ja sovellukset puhelimeen virallisesta kaupasta, kuten Google Play, Windows Phone -kauppa tai App Store. Kannattaa kiinnittää huomiota myös ohjelmien haluamiin oikeuksiin.

Tietokoneen suojaus on hankalampaa kuin puhelimen, koska kiristyshaittaohjelma voi levitä periaatteesta miltä tahansa sivulta, joka on murrettu. Haittaohjelmia voi levittää myös mainosten kautta.

– Kannattaa pitää tietokone päivitettynä ja huolehtia virustorjunnasta. Koneen käyttöjärjestelmä, siinä käytetyt ohjelmat ja erityisesti selainliitännäiset kannattaa myös pitää ajan tasalla. 

Yksinkertainen ja helppo tietoturvaneuvo on myös harkita, millaisilla sivuilla vierailee ja mitä tietoja luovuttaa.

– Pankit tai viranomaiset eivät koskaan pyydä salasanoja tai muita tunnuksia sähköpostilla tai tekstiviestillä. Jos pyytää, kyseessä on todennäköisesti tietojenkalastelu.

Kalastelusta, haittaohjelmista tai muusta epäilyttävästä verkossa voi ilmoittaa Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilla olevalla lomakkeella. 

Tarhosen mukaan lomakkeen kautta tulee päivittäin ilmoituksia myös tavallisilta kansalaisilta. 

– Joskus niiden avulla havaitaan jopa uusia tietojenkalasteluun tai haittaohjelmien levittämiseen tähtääviä kampanjoita. LM-HäSa

Päivän lehti

5.7.2020