Kanta-Häme

Kirjaähkystä voi pelastua

Kirjoista pitävien kodeissa tilanpuute tulee jossakin vaiheessa vastaan. Hyllyt ovat viimeistä senttiä myöten täynnä ja nurkissa notkuu jo epämääräisiä kasoja.

Kirjojen ystävä kavahtaa ajatusta heittää kirjoja roskiin, mutta vaihtoehtoja löytyy. Ylimääräisiä kirjoja voi tarjota antikvariaatteihin tai viedä kierrätykseen.

Suomen Antikvariaattiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Surojegin neuvoo, että jos esimerkiksi joululahjakirjasta haluaa luopua, kannattaa sitä tarjota antikvariaattiin melko tuoreena.

– Kysyntä on siirtynyt yhä lähemmäksi tätä päivää, sanoo Surojegin, joka itse pitää Helsingissä Kampintorin Antikvariaattia.

Jos kirjoja on enemmän kuin jaksaa kuljettaa, kannattaa pyytää antikvariaatinpitäjä katsomaan paikan päälle, tai ottaa kirjoista kuva digikameralla. Ammattilainen osaa kuvastakin katsoa, onko kirjalla kaupallista arvoa.

Antikvariaatit voivat ottaa vastaan vain noin kymmenesosan kaikesta niille tarjotusta. Tilat eivät riitä, eikä kysyntääkään ole.

– Tänä vuonna on näkynyt, että tietyntyyppisen kirjallisuuden kysyntä on alentunut todella paljon.

Vanhempaa kaunokirjallisuutta, joka oli suosittua 1940–60-luvulla, on nykyään hankala myydä.

– Sitä tulee tarjolle moninkertainen määrä kysyntään nähden, kun tietynikäisiä koteja puretaan, kuolinpesien tai muuttojen kautta.

Monien kirjailijoiden kohdalla esiintyy ilmiö, että vain yhtä teosta kysytään. Alpo Ruuthin Kämppää kysellään, Hannu Salamalta Juhannustansseja, muita kirjoja vähemmän. Kalle Päätalo Iijoki-sarjaa myytiin aikanaan satojatuhansia kappaleita, mutta nyt kysyntä on lopahtanut.

Kirjahyllyt katosivat sisustusohjelmista

Surojeginin mukaan kirjojen keräily näyttää vähentyneen, kun ihmisten ajasta kilpailevat monet muut harrastukset.

– Nykyinen sisustustrendi ei suosi kirjoja. Monta kertaa olen vähän järkyttyneenä katsonut näitä TV:n sisustus- ja tuunausohjelmia. Ei siellä kirjahyllyjä missään näy. Kyllä ne ohjelmat myös ohjaavat ihmisten käyttäytymistä, Surojegin sanoo.

Keräileminen liikkuu kuitenkin aalloissa. Nyt suosiossa ovat vanhat sarjakuvat, aiemmin kerättiin innolla dekkareita. Mutta erikoisuuksiakin kerätään: vanhoja kalastuskirjoja, käytös- ja etikettioppaita, keittokirjoja ja ikisuosikkia, sotahistoriaa.

Kirja liikkuu siellä missä bussitkin

Mutta mitä tehdä kirjoille, jotka eivät ole myyntikelpoista tavaraa? Niillekin löytyy paikkansa. Helsingissä kirjoja kiertää Kampin kauppakeskuksen kulmalla, missä monitoimiliike Kampin Suutari pitää ilmaista kirjankierrätyshyllyä.

– Kierrätyskeskuksesta tulee tänne joka viikko 1 200 kirjaa ja yksityisiltä tulee noin 700–800. Mitään ei tarvitse heittää pois, vaan kaikki menee, kertoo Kampin Suutarin Hannu Heiskanen.

Samankaltaisia kierrätyshyllyjä löytyy myös kirjastoista ja kierrätyskeskuksista ympäri maan. Kampissa sijainti vilkkaan bussiterminaalin vierellä saa kirjat liikkeelle.

– Meillä on kanta-asiakkaita muun muassa tuolta pylvästalosta, Heiskanen sanoo ja viittaa Eduskuntatalon suuntaan.

– Kansanedustajat käyvät hakemassa täältä lukemista pitkille bussimatkoille.

Samankaltainen kirjankierrätyspiste on perustettu äskettäin myös Helsinki-Vantaan lentoasemalle. (STT)

Mainos