Kanta-Häme

Kirjahyllyjen äärellä ihmiset ovat ihmisiksi

Maanantaina avattu Hätilän kirjasto on ”erilainen tila”. HYK:in omat opukset ja Tuomelan lähikirjaston aineistot, palvelut ja asiakkaat yhdistävä kombikirjasto on ainutlaatuinen hanke Suomessa. Koulun sisäänkäynnin edessä oleva aula ja kirjastotilat ovat avoinna koko päivän omatoimiperiaatteella. Hätilän kirjaston henkilökunta on paikalla maanantaista torstaihin kello 13-19 ja perjantaisin kello 12-16. Koulukirjasto-opettajat päivystävät tiloissa kahtena päivänä viikossa parin tunnin ajan.
 
Keskeisiä asioita suunnittelussa ovat olleet koulun ja kirjaston yhteistyö, lukuharrastuksen edistäminen ja yhteiskäyttö yhdistysten kanssa.
 
– Olemme ylpeitä uudesta yhteistyöstä koulun kanssa, kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen kertoo.
 
– On mahtavaa, että oppilaat nyt suorastaan asuvat kirjastossa, eivätkä voi välttyä törmäämästä kirjoihin. Tällä tavalla kirjaston pitäisikin toimia ja teosten olla siellä missä ihmisetkin ovat.
 
Rauhan satama
Kirjaston aamupäivät ovat koulupainotteisia, iltapäivät tila on yhteiskäytössä ja koulutuntien päätyttyä se jatkaa Tuomelan lähikirjaston perinteitä. Erityistä uudessa järjestelyssä on sen avoimuus. Tilassa voi asioida kuka tahansa kirjaston käyttäjä jo heti aamukahdeksasta alkaen koulun ovien avauduttua. Asiakas voi pistäytyä lukemassa lehtiä tai palauttaa ja lainata teoksia automaateilla.
 
Jurvasen mukaan omatoimikirjaston valvonta tulee pitkälti luontevasta, keskinäisestä kontrollista.
 
– Jotenkin ihmiset vaan ovat ihmisiksi kirjastoissa. Kirjat rauhoittavat sekä tilan että ihmisen ja kaikkein vilkkaimmatkin koululaiset hiljentyvät lukemaan vaikka sarjakuvia.
 
Kirjasto koostuu aulatilasta, koulun vanhasta kirjastosta ja yhdestä luokasta. Aulassa on nuorten aikuisten kirjoja ja aikuisten kaunokirjallisuutta. Koulun kirjastotilassa on lasten materiaali ja nuorten kirjoja. Sisäänkäynnin oikealla puolella olevassa luokassa on aikuisten osasto ja tietokirjallisuus.
 
Kirjastossa tulee olemaan monipuolinen kokoelma musiikkia, kirjoja ja dvd-elokuvia. Hankkeessa on ajateltu erityisesti nuoria, joten uutuutena valikoimissa on myös konsolipelejä. Jatkossa tarjolla on myös iPad-tabletteja ja kannettavia tietokoneita asiakkaiden käytettäviksi.
 
Matala kynnys
HYKin rehtori Arto Nykänen muistuttaa, että koulun ja kirjaston kytkeminen samaan rakennukseen oli jo Tuomelan rakennuksen suunnitelleen arkkitehti Olavi Sahlbergin oivallus.
 
– Tuomelan sulkemispäätöksen jälkeen kirjaston siirtämistä kaavailtiin Papinniittyyn, mikä ei onneksi koskaan toteutunut, Nykänen sanoo.
 
– Koulukirjastossa on tärkeätä, että siellä oppilaiden ääni pääsee kuulumaan. Myös mahdollisuudet opetuksen syventämiseen paranevat.
 
Nykänen uskoo hankkeen sopivan loistavasti elämänkaari-ajatteluun ja tarjoavan matalan kynnyksen kirjastonkäyttöä opetteleville lapsille jo varhaiskasvatusiässä. Eri ikäryhmien tuominen samaan tilaan lisää myös yhteisöllisyyttä. Rehtori kiitteli avajaispuheessaan myös hankkeen nopeata toteutusta, joka oli monien toimijoiden yhteistyön tulosta.
 
– Koulukirjaston yhdistyminen uuteen palvelukonseptiin ei ollut simppeli juttu. Se vaati paljon esimerkiksi aikataulujen ruuvaamista, mutta missään vaiheessa kukaan ei kyseenalaistanut tämän hankkeen järkevyyttä.

Päivän lehti

24.11.2020

Fingerpori

comic