fbpx
Kanta-Häme

Kirjailijat perustivat oman käsityötislaamon Mäntsälään – Ensimmäinen tisle, katajainen Reader’s gin on jo pullotettu

Alkoholin valmistusprosessi muistuttaa kirjailijan työtä. "Kirja, nojatuoli ja pieni laadukas juoma kuuluvat yhteen".
Kirjailija Tuomas Kyrö on yksi Authors’ Distillery -käsityötislaamon perustajista. "Olen asiassa kokemusasiantuntija, tipuinhan nuorena kiljutynnyriin" , hän toteaa osakkuudestaan. Arkistokuva Arttu Laitala

Kirjailijat Tuomas Kyrö, Christian Rönnbacka, Soili Pohjalainen ja Lippo Luukkonen perustivat Authors’ Distillery -käsityötislaamon.

Idea kirjailijoiden omasta tislaamosta tuli dekkaristi Rönnbackalta, joka vuonna 2018 julkaisi arvostettuja suomalaisia viskitislaamoja esittelevän Viskiretki-tietokirjan.

Hän haastatteli useita tislaamomestareita ja ymmärsi, että laadukkaan alkoholijuoman valmistusprosessissa on useita kirjallisuuteen liittyviä yhtymäkohtia aina visiosta ja tarinan kypsytyksestä sen rauhalliseen nauttimiseen.

– Kirjailijoissa on aina ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta luoda tarinoita, joita ei ole vielä olemassa. Vaikka tiukasti säännellyssä Suomessa toimimmekin, ajatus omasta viinapannusta ja sen suomista mahdollisuuksista, oli kiehtova, Rönnbacka kertoo tiedotteessa.

Kirja, nojatuoli ja pieni laadukas juoma kuuluvat hänen mielestään saumattomasti yhteen.

Ensimmäisen tuote jo jakelussa

Tislaamo toimii Mäntsälässä Meijerinpuiston vanhassa sikalassa.

Tislaamomestari ja Authors’ Distilleryn osakas Ari Kaura kehitti ensimmäisen tisleen, Reader’s ginin, jossa maistuu katajanmarja, minttu, korianteri ja sitrushedelmä.

– Pystymme nyt tuottamaan yhdellä pannulla 600 litraa giniä viikossa. Jakelu on alkanut ravintoloihin ja Alkon tilausvalikoimaan ginimme saapui marraskuun puolivälissä, Kaura kertoo.

Kirjoja runsaasti, alkoholia kohtuudella

Tuomas Kyrön mukaan hyvälle kirjallisuudelle ja laadukkaalle alkoholille löytyy yhdistäviä määreitä.

– Kirkas, väkevä, terävä. Tarinan pitää innostaa ja imeä lukija mukaansa, laittaa pää pyörälle. Kirjallisuutta on lupa nauttia suurina annoksina, toisin kuin viinaa. Hyvää alkoholia ei tarvita paljon. Olen asiassa kokemusasiantuntija, tipuinhan nuorena kiljutynnyriin, Kyrö kertoo. HÄSA

Menot