Kanta-Häme Hämeenlinna

Miten miljoonat käytettiin – Katso remontoidun Hämeenlinnan pääkirjaston pohjakuvat

Kirjastoremontilla pantiin neliöt uusiksi. Ikkuna-alueista on tehty asiakastiloja. Ulkokuori on talosta ainoa, joka jää ennalleen.
Remontoidun pääkirjaston kunniaksi järjestetään kirjoituskilpailu, johon voi osallistua heinäkuun loppuun mennessä. Arkistokuva: Inkeri Jurvanen

Hämeenlinnan pääkirjaston jättiremontti on jo kalkkiviivoilla ja vastaanottotarkastus tammikuun lopussa.

Kirjastotoimenjohtajan Inkeri Jurvasen mukaan kirjastorakennuksen yleisrakenne pysyy samana, mutta tilat ovat järjestelty uusiksi ja aiempaa avarammaksi.

– Kaikista ikkuna-alueista tehdään asiakastiloja, Jurvanen sanoo.

 

Ylimmän kerroksen pohjakuva. Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

 

Esimerkiksi ylimmän kerroksen 25-paikkainen lehtisali siirtyy Lukiokadun puolella olevasta aulasta katsottuna rakennuksen oikeasta reunasta vasempaan.

Lukusalin viereen rakentuu muun muassa hiljainen lukusali vanhan atk-luokan tilalle ja ikkunallinen näköalapaikka linnan postikorttimaiseman suuntaan.

– Kirjaston akustiikkaa on hienosäädetty puusälekatolla, kun aiemmin alakatto oli metallia, kertoo talonrakennuttamispäällikkö Mika Rajala.

 

Pohjakuva kirjaston keski- eli lainauskerroksesta.

Tilaa vaatteiden säilytykseen

Lainauskerroksessa pääsee jatkossa lastenvaunuilla liki lastenosastolle saakka.

– Tilaa vaatteiden ja vaunujen säilytykselle toivottiin ja nyt sellainen on tulossa, kertoo rakennuttajainsinööri Jukka Heikinmäki Tilapalveluista.

Jatkossa lainauskerroksessa voi järjestää myös musiikki- ja kulttuuritapahtumia kahdella eri lavalla. Talonrakennuttamispäällikkö Rajala arvioi urakan yhdeksän miljoonan euron remonttibudjettia (pinnat ja rakennustekniikkaa) tiukaksi.

– Se saattaa ylittyä 100–200 tuhannella eurolla, Rajala sanoo.

 

Pohjakuva kirjaston pohjakerroksesta.

Avaruutta matalista kirjahyllyistä

Helmikuussa käynnistyvä kalustaminen kestää Jurvasen arvion mukaan noin puoli vuotta.

– Sisätiloihin tulee aiempaa matalampia valkoisia kirjahyllyjä.

Lainauskerroksen kirjahyllyt vaihtelevat tilanjakajina toimivista 1,2 metriä korkeista hyllyistä yli kaksi metriä korkeisiin seinään nojaaviin kokonaisuuksiin. Osa hyllyistä tuodaan Wetterin väistötiloista.

Kirjaston kirjamäärä pysyy samana. Pääkirjaston kokoelmista löytyy jatkossakin 240 000 kirjaa. Vertailuna Helsingin Oodissa on 100 000 kirjaa.

Yleisölle avataan pohjakerrokseen noin 300 neliömetrin kokoinen Jemma-niminen kirjavarasto. Lainauskerrokseen avataan myös editointi-, media- ja digitointitilat ja studio, jossa voi äänittää esimerkiksi podcasteja tai musiikkidemoja.

Siellä on myös kaksi varattavaa ryhmätilaa ja yläkerroksessa hiljaisia urban office -työtiloja. Taidenäyttelytila siirtyy urbaanityötilojen viereen ja tilaa teoksille on myös hiljaisen lukutilan näyttelyseinällä.

Kirjaston katolle asennetaan aurinkopaneeleita, joista saadaan sähköä talon perustoimintoihin valoisina kuukausina.

”Tallikirjasto” palvelee kesällä

Muutto remontoituun kirjastoon alkaa porrastetusti kevään aikana. Wetterin toinen kerros suljetaan vappuna. Kirjasto suljetaan juhannuksena ja avataan syyskuun alussa Lukiokadulla.

– Kesällä kirjoja voi lainata ”tallikirjastosta” eli pääkirjaston tallissa olevasta kirjastoautosta, Jurvanen kertoo.

Kirjasto on avoinna omatoimikäyttöön joka päivä kello 6–22, mutta kirjavarastosta voi lainata vain, kun henkilökunta on paikalla.

– Omatoimiaikana kirjastoon pääsee sisään paitsi kirjastokortilla, myös mobiilisti Hämeenlinna taskussa -sovelluksen kautta, jos kirjastokortti on ladattu siihen.

Kahvila pysyy samoilla sijoillaan. Siihen kaupunki kilpailuttaa yrittäjän kevään aikana.

Kirjastorakennuksen peruskorjaustyöt sujuivat pääosin ongelmitta. Puolentoista vuoden saneerauksen aikana työmaalla kävi työkaluvarkaita neljä kertaa. Lukiokadun puoleiseen seinään oli tehty urakan aikana kerran myös graffiteja. HäSa

Pääkirjasto

Kaupunginarkkitehti Heikki Aitolan suunnittelema rakennus, joka valmistui vuonna 1983.

Suljettiin 1. syyskuuta 2018 peruskorjauksen ajaksi.

Ulkokuori on ainoa, joka jää ennalleen.

Ongelmia oli etenkin viemäreissä, mutta sisäilmaongelmia ei ollut.

Pääkirjasto toimii remontin ajan Wetterillä (Wetterhoffinkatu 2).

Remontti on pian valmis, mutta kirjasto avataan Lukiokadulla jälleen ensi syksynä.

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic