fbpx
Kanta-Häme

Kirjan yössä voi osallistua ”kirjallisuusmaratoniin”

 

Erilaiset kirjailijat ja kirjallisuuden lajit ovat monipuolisesti esillä Kirjan aika -festivaaleilla, jotka järjestetään Hämeenlinnassa Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaalla 30.8.-2.9.2012. Perjantaina järjestettävä Kirjan yö tuo estradille keskusteluja ja tapahtumia aina myöhään yöhön saakka. Samalla tapahtuma palaa juurilleen. 
 
Kirjan aika festivaali järjestetään Hämeenlinnan Verkatehtaalla nyt kolmatta kertaa. Nelipäiväisen festivaalin aikana kohtaavat kirjailijat ja lukijat, mielipiteet ja elämykset sekä kerrottu ja kirjoitettu kirjallisuus. 
 
Kirjan yö -tapahtumassa perjantaina yleisöllä on mahdollisuus osallistua oikeaan taidemaratoniin. Ohjelmaa riittää iltapäivästä lähtien pitkälle yöhön, ja samalla festivaali palaa takaisin juurilleen. 
 
─ Idea Kirjan yöstä lainattiin vuosikymmenien takaa Akateemisen Kirjakaupan Kirjojen yöstä. Vaikka meidän tapahtumamme ei ole tästä kopio, niin ajatus myöhään yöhön kestävästä ohjelmistosta on viehättävä, Verkatehdas Oy:n toimitusjohtaja Jouko Astor toteaa. 
 
Perjantain ohjelmistoon kuuluu puheenvuoroja muun muassa Tuomas Kyröltä, joka puhuu huumorista salakuljetusaluksena. Tabuista nuortenkirjallisuudessa puolestaan ovat keskustelemassa muun muassa kirjailijat Vilja-Tuulia Huotarinen sekä Jukka Laajarinne. Lisäksi Peter von Bagh kertoo tietokirjallisuuden kiehtovuudesta. Päivän aikana kuullaan monipuolisesti myös muita kirjailijatuokioita, joissa aiheet vaihtelevat lasten- ja nuortenkirjallisuudesta käsitöihin ja rikoksiin. 
 
Kirjan yössä house bandina toimii Local Voices. Lisäksi Hämeenlinna Poetry Jam tuo lavarunousklubin ensimmäistä kertaa Hämeenlinnaan. Luvassa on myös open mic -osuus, jossa yleisökin on tervetullut esittämään omia runojaan. 
 
Venäjä puhuttaa 
 
Kirjan aika -festivaaleilla ensimmäistä kertaa esiintyvän, Finlandia-palkitun Rosa Liksomin mukaan myöhään yöhön kestävä Kirjan yö on hauska ja loistava idea. Myös koko tapahtuma on tärkeä kirjailijoille. 
 
─ Kannatan tapahtumaa lämpimästi, sillä keskustelu tekee hyvää sielulla ja ruumille. Toivon, että yleisökin saa uutta ajateltavaa, Liksom miettii ja lisää, että tällaiset tapahtumat ovat antoisia. 
 
─ Olen utelias ihminen ja paikallisten ihmisten tapaaminen on yleensä hyvin värikästä. Kirjailijana pikemminkin kuuntelen mielelläni mitä yleisöllä ja muilla keskustelijoilla on sanottavaa. Opin samalla itse uutta. 
 
Liksom on perjantaina keskustelemassa Venäjästä, joka synnyttää sekä tunteita että kirjallisuutta. Mukana keskustelussa on kirjailija Hiski Haukkala ja puheenjohtajana Anna Laine. Liksomille Venäjä on lähellä sydäntä ja useiden kirjojen aihe ja tapahtumapaikka (mm. Finlandia-palkittu Hytti nro 6). 
 
─ Olen harrastanut Venäjää 15-vuotiaasta lähtien. Venäjä on kiinnostava, koska siellä kaikki yllättää aina. Mikään ei ole koskaan niin kuin kuvittelee ja toivoo, vaan aina jotenkin muuten. Viktor Jerofejevia lainatakseni: ”Venäjä on kirjailijan paratiisi ja lukijan helvetti.”
 
Kirjan aika -festivaalin ohjelmasta vastaa läänintaiteilija Päivi Haanpää Hämeen Taidetoimikunnasta. Tapahtuman ohjelmistoa on myös ollut suunnittelemassa Rimpsu-ohjelman osalta Harri Hertell Nuoren Voiman Liitosta. Lasten ja nuorten ohjelmasta vastaa puolestaan Hämeen Sanomien toimittaja Marika Riikonen. Kirjan ajan yhteistyökumppaneita ovat Karisto Oy, Suomalainen Kirjakauppa sekä Hämeenlinnan kaupunki.
 

Menot