fbpx
Kanta-Häme

Kirjasto löysi kumppanin

Tuuloksen kirjasto muuttuu näinä päivinä osittain omatoimiseksi. Sillä taataan kirjaston aukiolo viitenä päivänä viikossa.

Tuuloksessa ei kuitenkaan ole automaattikirjastoa samaan tapaan kuin Jukolassa, pääkirjastossa tai Hauholla. Siellä on elävä “kirjastoautomaatti” Jari Hakkarainen, joka jo keskiviikkona ohjasi asiakkaita lainausautomaatin saloihin.

Taustalla on paikallisten järjestöjen yhteistyö Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kanssa. Elämänlaatulautakunta edellytti maaliskuisessa päätöksessään, että Tuuloksen kirjaston pitää löytää yhteistyökumppaneita takaamaan aukioloa.

Tuuloksessa lyötiin viisaat päät yhteen. Asiaa pohtivat paikallinen 4H-yhdistys, Tuulos-seura, seurakunta, MLL:n yhdistys ja eläkeläiset.

– Osoittautui, että me voimme sujuvimmin toimia kirjaston kumppanina. Tosin se ei onnistuisi ilman Tarmokas-hanketta, joka auttaa järjestöjä pestaamaan työntekijöitä palkkatuella, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tuija Ruokolahti kertoo.

Näin päädyttiin siihen, että Tuuloksessa on kirjastonhoitaja Jonna Riikonen paikalla kolmena päivänä viikossa. Tällöin pystyy hoitamaan kirjastoasioitaan, esimerkiksi tekemään varauksia ja kaukolainoja ilman tietokonetta tai lainausautomaattia.

Keskiviikkoisin ja torstaisin paikalla on 4H-yhdistyksen työntekijä Jari Hakkarainen, joka auttaa ja opastaa lainausautomaatin käytössä ja toimii kulunvalvojana, mutta varsinainen kirjastovirkailija hän ei ole.

Tuulokseen ei haluttu kameravalvottua omatoimikirjastoa, koska silloin alle 15-vuotiaat eivät olisi päässeet kirjastoon kuin oman perheenjäsenen seurassa.

Koululaiset ovat Tuuloksen kirjastossa suuri käyttäjäryhmä, joka mm. odottaa linja-autoa siellä.

Tuuloslaisille on jo jonkin aikaa jaettu automaatin käyttämiseen tarvittavia pin-koodeja. Sen lisäksi tarvitaan kirjastokortti. Myös ajokortti käy, kunhan se on kirjastossa ensin rekisteröity.

Itse automaatti saatiin toimimaan keskiviikkona puoli tuntia ennen kirjaston aukeamista.

Automaattiasiakkaita houkuteltiin ja saatiinkin paikalle pullakahveilla.

Esimerkiksi Sirkka Koivukangas ja Katriina Mursunen pitivät ehdottoman tärkeänä, että Tuuloksessa säilyy kiinteä kirjasto.

– Kirjastoauto ei voi tätä korvata. Pitää olla aikaa tutkia kirjoja ja valita niistä sopivia, Katriina Mursunen pohti.

Sirkka Koivukankaan mukaan palvelua tärkeämpää on se, ettei kirjastoreissulla tarvitse kiirehtiä.

– Voi valita kirjoja täältä ajan kanssa. Ei ole väliä, ovatko ne vanhoja vai uusia. Usein vanhat ovat parempiakin.

Hauhon ja Tuuloksen puolivälissä asuvat Katri Salmi ja Ismo Jussila käyttävät molempia kirjastoja.

– Täällä käyn jopa pari kertaa viikossa käyttämässä tietokonetta ja nettiyhteyttä. Printtaan ja skannaan tiedostoja. Ehdottomasti tätä tarvitaan. Ei maatalouslomittaja pysty säätämään aikatauluja kirjastoauton mukaan, Katri Salmi painotti.

Palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi sanoo, että uutta konseptia kokeillaan ainakin vuoden ajan. Hän toivoo sen tuovan kirjastoon lisää elämää ja esimerkiksi paikallisten järjestöjen tilaisuuksia. HÄSA

Menot