fbpx
Kanta-Häme

Kirjasto on lomalaisen linkki ulkomaailmaan

Mitä tapahtuu, kun kaksi kirjastoalan ammattilaista kohtaa?

No tehdään tietenkin uunituore kirjastokortti.

Näin kävi maanantaina Lammilla, kun Norjaan muuttanut, mutta Lammilla kesälomaansa viettävä Päivikki Mathiesen poikkesi kirjastossa. Norjan pääkirjastossa suomalaisten kirjojen ostosta vastaava Mathiesen vaihtoi ensin entisen opiskelutoverinsa Marjo Teiton kanssa kuulumiset, minkä jälkeen Lammin kirjastossa työskentelevä Teitto auttoi ystäväänsä täyttämään kirjastokorttiin oikeuttavan lomakkeen.

– Äidin kortilla olen tähän asti lainaillut, vaikka eihän sellaista saisi tehdä. Äitikin yleensä lainailee meille kirjoja, kun tietää, että olemme tulossa Mathiesen kertoi.

Maanantaina matkaan lähti yhdeksänvuotiaan pojan iloksi suomenkielisiä äänikirjoja sekä elokuvia. Äänikirjat on koettu kaksikielisessä perheessä erityisen hyödyllisiksi.

Nettiyhteys saa lomalaisen liikkeelle

Uusia kirjastokortteja tehdään Hämeenlinnan pienissä kirjastoissa Lammilla ja Hauholla loma-aikana viikoittain, sillä nyt niitä pyytävät erityisesti kesäasukkaat.

Lammin kirjastossa kesäajan asiointia on lisännyt myös se, että Tuuloksen kirjasto pysyy heinäkuun ajan suljettuna.

– Se näkyy meillä palautuksissa. Lisäksi Tuuloksen varaukset on siirretty meille, Marjo Teitto sanoo.

Mökkiläiset ovat ottaneet Lammin kirjaston omakseen, ja moni käy sieltä lainaamassa lukemista, mutta myös selaamassa sanomalehdet. Näin tekee Vantaalta kotoisin oleva Atte Paukkukin. Hän poikkeaa vaimonsa kanssa Tuuloksessa sijaitsevalta kesämökiltään vähintään kerran viikossa Lammin kirjastossa. Samalla reissulla hoidetaan ruokaostokset.

– Suurin osa täältä lainatuista kirjoista on lastenkirjoja pojan perheen vierailuja varten. Täällä luetaan myös lehdet ja käydään netissä. Mökki sijaitsee pienellä katvealueella, ja täällä kirjastossa pääsee katsomaan sähköpostit omalta läppäriltä, Paukku sanoo.

Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevalle Helena Kurtolle Lammin kirjasto on tullut niin ikään viime vuosina tutuksi. Kurtto osti kolmisen vuotta sitten Lammilta maatilan hevosharrastuksensa takia. Tämän jälkeen kesät ovat vierähtäneet Hämeessä, ja kirjasto on tullut tutuksi. Kirjastossa Kurtto hyödyntää lähinnä yleisöpäätettä.

Heinäkuu on Hauholla vilkas

Hauhon ja Lammin kirjastot aukeavat kesämaanantaisin kello 12. Vaikka asiakasvirrat vaihtelevat kovasti päivien ja kelienkin mukaan, koetaan molemmissa kirjastoissa pieni kävijäpiikki heti, kun ovet viikonlopun jälkeen avautuvat.

Kaksi tuntia ovien avaamisen jälkeen elo on Hauhon kirjastossa asettunut jo uomiinsa, ja paikalla on lähinnä muutamia paikkakuntalaisia, niitä, jotka kirjastovirkailija Pirkko Nurminen tunnistaa ulkonäöltä ja nimeltäkin.

– Heinäkuu on meillä selkeästi vuoden vilkkain lainauskuukausi. Hauholla väkimäärä kolminkertaistuu kesäisin, ja se tietysti näkyy myös meillä, Nurminen sanoo.

Maanantaina pelkästään kahden ensimmäisen tunnin aikana koneelle kirjautui 131 lainaa. Talviaikaan huippu on noin 200 lainausta päivässä. Selvästi lainatuinta aineistoa ovat dekkarit.

Sekä Hauhon että Lammin kirjastot ovat kirjasto-yhteispalvelupisteitä. Kirjastopalveluiden lisäksi Hauholla voi esimerkiksi ladata kuntosalikortteja sekä tulostaa erilaisia lomakkeita. (HäSa)

Menot