Kanta-Häme

Kirjastokoira Eemeli kuuntelee jokaista lukijaa

Lempeän jääkarhun näköinen Eemeli tassuttelee pehmeästi Jukolan kirjaston ovelle vierasta vastaan. Koira nuuhkaisee takinlievettä ja näyttää miettivän mihin kirjaan tuo tulija mahtaa tarttua.

Varjomäen Eemeli on Hämeenlinnan ensimmäinen kirjastokoira. Ja kirjastokoiran tehtävänä on kuunnella, kun joku lukee.

– Idea kirjastokoirasta syntyi meillä täällä työporukassa. Vastaavia lukukoiria on muutamia koko maassa, kertoo kirjastovirkailija Marika Leivonen, Eemelin emäntä.

Marika Leivonen kasvattaa pyreneittenkoiria, ja omista kasvateista vuoden ikäinen Eemeli tuntui sopivalta kirjastokoiraksi.

– Eemeli on ollut aina rauhallinen, Leivonen perustelee.

Lukemista ja rapsuttelua

Kirjastokoiran idea on yksinkertainen. On koira ja on lukija. Koira kuuntelee rauhallisesti ja arvostelematta, vaikka lukijan tavaaminen takkuaa tai lukeminen jännittää. Ennen lukutuokiota koiraa voi rapsutella ja paijata, ja sitten heittäytyä lukemisen maailmaan koirakaverin kanssa.

Koiraa eivät ässä- tai ärräviat haittaa, eikä eläin huomauttele sanoista putoavista kirjaimista tai hitaasta lukunopeudesta.

– Kirjastokoiran avulla kannustetaan ihmisiä lukemaan. Ääneen lukeminen rohkaisee myös heitä, joilla on lukemisongelmia. Koira kuuntelee, eikä arvostele, Marika Leivonen selvittää.

Ennen pestiään Eemeli oli Jukolan kirjastossa yhden päivän leikillisessä työharjoittelussa ja opetteli tehtäviään. Kirjastokoiralla on oma lukuhuone, jossa lukuhetkellä ovat paikalla vain lukija, koira ja koiran ohjaaja eli Marika Leivonen.

Eemelillä on lukuhuoneessa oma värikäs matto, jolle kellahtaa kuuntelemaan ja odottamaan kenties pientä rapsuttelua. Lukija saa uppoutua säkkituoliin tai kiikkua pehmeässä nojatuolissa.

Kertomuksia ja kuvakirjoja

Kirjastokoiran teemapäiviä on Jukolassa takana kaksi. Eemeli on paikalla joka toinen keskiviikko kuten nyt viikolla 9. Lukemaan voi tulla aamulla tai illalla. Lukuajan asiakkaat voivat varata Jukolan kirjastosta etukäteen.

Jo ensimmäisillä kerroilla Eemelille löytyi mukavasti lukijoita.

– Lukijat olivat lapsia, mutta kyllä aikuinenkin voi tulla lukemaan, Marika Leivonen kannustaa.

Tähän mennessä Eemeli on perehtynyt erityisesti lastenkirjallisuuteen, sillä ensimmäiset kirjastokoiralle luetut opukset ovat olleet kuvakirjoja. Myös tarinoita saa kertoa. Ja jos ei osaa vielä lukea, voi kertoa ja kuvailla vaikkapa kirjan kuvien sisältöä.

– Eemelin kanssa suunnittelemme vierailua Hauhon kirjastoon. Olemme valmiita menemään muuallekin, Leivonen lupaa.

Vapaaehtoista kaverityötä

Eemelille on käynyt lukemassa muutama lapsi, joiden äidinkieli ei ole suomi. Lukukoiran kanssa ääneen lukemista on harjoitellut myös pari juuri lukemaan oppinutta ensiluokkalaista.

– Kirjastokoiralle lukemalla kirjoista ja lukemisesta voi innostua entistä enemmän, Marika Leivonen tietää.

Kirjastokoiran työ on palkatonta. Ellei palkaksi lasketa makupalaa, jonka lukija saa kirjatuokion jälkeen sujauttaa koiralle. Makupala on koiralle kiitos hyvin tehdystä työstä.

Kirjastokoira kiinnostaa kaikkia kirjastossa kävijöitä. Kirjastokoirapäivinä sisään pyörähtää lapsia ja aikuisia, jotka haluavat vain nähdä koiran ja vähän rapsutella tätä.

Pyreneittenkoirat ovat rotuominaisuuksiltaan laumanvartijoita. Kotimaisemissa Rengossa Eemelikin toteuttaa itseään kodin ja pihan vartijana. Kirjastokoirana rodun sosiaalisuus ja kyky ottaa pehmeästi kontaktia ihmisiin pääsevät oikeuksiinsa.

Vapaaehtoistyö kulkee Leivosen koirilla suvussa, sillä Eemelin isä toimii vanhusten kaverikoirana. Ja kuinka ollakaan, Eemelin siskosta Varjomäen Ellestä saattaa tulla myös kirjastokoira. (HäSa)

 

 

Kirjastokoira Eemelille voi käydä lukemassa tämän viikon keskiviikkona Jukolan kirjastossa.

Päivän lehti

9.4.2020