Kanta-Häme

Kirjastonjohtaja jättää Hattulan

Hattulan kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Heli Roisko on pahoillaan siitä, että Hattulan kirjasto joutui vuoden alusta lähtien supistamaan tuntuvasti aukioloaikojaan.

– Viikoittainen aukioloaika vähenee yhteensä seitsemän ja puoli tuntia. Se on merkittävä supistus, joka johtuu siitä, että meidän henkilöresurssiamme on vähennetty.

Supistuksia jo toissa vuonna

Viime aikoina kirjaston toiminta on muutenkin ollut yhtä supistamista. Aukioloaikoja rukattiin myös vuonna 2013, jolloin lauantainen aukiolo jäi pois. Myös aineistomäärärahoja leikattiin tuona vuonna.

Henkilöstön vähyys vaikuttaa aukiolon lisäksi kirjastotoiminnan kehittämiseen. Käytännössä kehittämisen mahdollisuuksia ei juuri ole, ja kaikesta erityisestä, esimerkiksi kouluille ja päiväkodeille suunnatusta toiminnasta on tingittävä.

Roisko sanoo ymmärtävänsä, että kunnan on nykyisessä taloudellisessa tilanteessa säästettävä myös kirjastopalveluista. Mutta hän ei kiellä sitä, että jatkuva supistaminen sai hänet hakemaan uutta tointa Helsingistä.

Toki hakuhaluun vaikutti myös se, että tarjolla oli erittäin kiinnostava virka, Helsingin Rikhardinkadun kirjastonjohtajan paikka.

– Iloinen yllätys oli se, että tulin valituksi viidentoista hakijan joukosta.

Vilkkaimpaan kirjastoon

Rikhardinkadun kirjasto on Helsingin entinen pääkirjasto ja kaupunginkirjaston ainoa piste Helsingin ydinkeskustassa.

– Se on nykyään Helsingin vilkkain kirjasto. Tosin tilanne muuttuu vuonna 2018, kun uuden keskustakirjaston pitäisi valmistua. Yksi uusista haasteistani on löytää uusi rooli Rikhardinkadun kirjastolle keskustakirjaston valmistuttua.

Paikan houkuttavuutta lisää sekin, että kirjasto toimii kauniissa vanhassa talossa. Alaisia Roiskolla on uudessa työpaikassaan kolmekymmentä.

Mutta samalla kun Roisko iloitsee tulevasta työstään, hän tuntee haikeutta Hattulasta lähdön takia. Hän aikoo muuttaa miehensä kanssa pääkaupunkiseudulle.

– Hattulan sivistystoimessa on hyvä porukka ja ihanat asiakkaat. Lähtö ei ole helppo. Ihmisiä tulee ikävä.

Kielteistä palautetta

Hattulan virka on Roiskon ensimmäinen. Sitä ennen hän teki sijaisuuksia opiskelukaupunkinsa Oulun kirjastossa. Roisko aloitti Hattulassa kirjastonhoitajana vuonna 2007.

Roisko on jo kuullut asiakkailta kielteistä palautetta supistuneiden aukiolojen takia.

– Ymmärrän, että ihmiset ovat harmissaan, ja niinhän mekin olemme. Jotkut ovat sanoneet esimerkiksi, etteivät ehdi enää ennen viikonloppua kirjastoon, kun menemme kiinni torstaisin ja perjantaisin jo neljältä iltapäivällä.

Hämeenlinnassa voi kahdessa kirjastossa käyttää itsepalvelua, jonka ansiosta kirjastoon pääsee myös iltaisin ja viikonlopun aikana, ja myös Janakkala on ottamassa toisessa kirjastossaan itsepalvelun käyttöön. Roisko sanoo, että Hattulaan omatoimikirjasto sopii huonosti.

– Tilat rajoittavat. Meillä on samassa talossa muutakin toimintaa, ja lisäksi täällä on raskaat liukuovet. Vaatisi aika ison ja kalliin remontin, ennen kuin tänne voisi sovitella omatoimikirjastoa.

Lainausautomaatti tulossa

Lainausautomaatin kirjasto kuitenkin saa lähiaikoina. Tai itse asiassa laite on jo talossa, mutta se on vielä asentamatta.

– Henkilökohtainen palvelu kuitenkin säilyy täällä. Automaatin ansiosta henkilökunnalla voi jäädä entistä enemmän aikaa neuvontaan ja opastukseen.

Roiskon tavoittaa vielä noin kuukauden ajan vanhasta kirjastostaan. Hän aloittaa uudessa toimessaan maaliskuun alussa. (HäSa)