Kanta-Häme

Kirjastonpuisto korjataan Lotta-patsasta varten

Kaupunkiin tulee kolme uutta ulkokuntosalia.
Pikkutorilla olevassa Kirjastonpuistossa on alkanut tapahtua. Puisto peruskorjataan kesäkuun puoliväliin mennessä. Anssi Saarinen (vas), Marko Huostila ja yhdyskuntarakentaja Pekka Alaspää poistavat puistosta kantoja. Kuva: Riku Hasari
Pikkutorilla olevassa Kirjastonpuistossa on alkanut tapahtua. Puisto peruskorjataan kesäkuun puoliväliin mennessä. Anssi Saarinen (vas), Marko Huostila ja yhdyskuntarakentaja Pekka Alaspää poistavat puistosta kantoja. Kuva: Riku Hasari

Kirjastonpuistossa tehdään parhaillaan perusparannustöitä puistoon tulevaa Lotta-patsasta varten. Patsas tulee kunnostettuun puistoon kesäkuun puolivälissä.

Vastaava mestari Olli Aaltonen sanoo, että kyse on puiston päivittämisestä.

– Puisto ehostetaan mahdollisimman edustavaksi. Samalla teemme paikan veistokselle sekä poistamme huonokuntoisia puita ja pensasistutuksia sekä korjaamme nurmikkoa ja käytäviä, Aaltonen huomauttaa.

Kirjastonpuisto ympäröi nykyistä Kumppanuustaloa. Sen historiasta muistuttava Raatihuoneenkatua ja Pikkutorinkujaa rajaava ketjuaita kunnostetaan perusparannuksen yhteydessä.

– Peruskunnostuksen pitäisi olla valmis kesäkuun puolivälissä, kun patsas tuodaan paikalle, Aaltonen sanoo.

Paljon kohua herättänyt Lotta-patsas saadaan Hämeenlinnaan lahjoituksena. Kuvataitelija Tiina Torkkelin veistos Sota ja rakkaus asennetaan paikoilleen Karjalaisten kesäjuhlien yhteydessä.

 

Kaupunkirakenteen kesän suurin työmaa on Jukolassa. Koulun pihan peruskorjaus alkoi jo huhtikuun puolivälissä.

– Koulun pihan yhteyteen tulee lähiliikuntapaikka, jossa on jalka- ja pesäpallo- sekä koripallokentän lisäksi muun muassa katukorisalue, Aaltonen kertoo.

Hämeenlinna saa Jukolaan esimerkiksi ensimmäisen padel-kenttänsä. Padel on mailapeli, joka on tenniksen ja squashin yhdistelmä. Padelin lisäksi Jukola saa parkour- ja skeittialueet sekä ulkokuntosalin eli street workout -alueen ja juoksuradat.

Aaltosen mukaan etenkin ulkokuntosalien suosio on kasvanut koko ajan. Niitä rakennetaan tänä kesänä Jukolan lisäksi esimerkiksi Sairioon ja Siiriin.

– Alueiden taso vaihtelee. Ammattiopisto Tavastian ulkokuntosali on ehdottomasti paras. Muissa on vähemmän välineitä, Aaltonen kuvailee.

Myös uimahallinrannan kunnostus jatkuu kesällä, mutta sen leikkipaikan kunnostaminen siirtyy syksyyn. Uusia leikkipuistoja on tulossa Harvialaan ja Kuralaan.

 

Myös Kaupunginpuiston Tampereentien puoleinen kiviaita saadaan ilmeisesti kunnostettua vielä tämän kesän aikana. Aikojen alussa vankien rakentama aita myös kunnostetaan vankityövoimalla.

Aitaa on enää kunnostamatta muutamia kymmeniä metrejä, sillä sitä on korjattu jo moneen otteeseen. Työ on kuitenkin erittäin hidasta, kun jokainen kivi joudutaan numeroimaan ja perustus tekemään uudestaan.

– Kiviaita on määrä saada valmiiksi vielä tämän kesän aikana, Aaltonen huomauttaa. HäSa

 

Kadut pilkkoivat puiston

Kumppanuustalo
Kumppanuustalo

Kirjastonpuisto on Pikkutorilla nykyisen Kumppanuustalon vieressä.

Puiston nimi on monelle vieras ja sitä kutsutaan Pikkutorin puistokolmioksi.

Puisto ympäröi nimensä mukaisesti kirjastoa niin kauan kunnes keskustan kadut pilkkoivat sen.

Puisto syntyi, kun kirjasto muutti entiseen ortodoksiseen sotilaskirkkoon vuonna 1920.

Kirjasto toimi rakennuksessa uuden kirjastotalon valmistumiseen asti vuonna 1983.

Nykyisin rakennuksessa toimii Kumppanuustalo.

 

 

 

Päivän lehti

28.1.2020