Kanta-Häme

Kirjastossa odotetaan uutta vampyyri-buumia

Viimeisen viiden vuoden aikana lasten- ja nuortenkirjojen lainausmäärät ovat olleet Hämeenlinnan kirjastoissa hienoisessa kasvussa. Tällä hetkellä erityisen suosittuja ovat lapsille ja nuorille suunnatut tietokirjat.

Lasten ja nuorten palveluista vastaava informaatikko Mervi Koski sanoo, että tällä hetkellä 10–12-vuotiaiden nuorten kirjat eivät tahdo lähteä hyllystä lainaan. Lasten kirjat ovat säilyttäneet suosionsa ja nuorille aikuisille suunnattujen kirjojen lainat ovat nousussa.

Kirjojen lukeminen kilpailee kuitenkin yhä voimakkaammin lasten ja nuorten muun ajan käytön kanssa.

– Hektinen elämänmeno vaikuttaa siihen, että lasten ja nuorten on vaikea keskittyä kokonaisen kirjan lukemiseen. Aikaa vietetään niin paljon verkossa, että kirjan lukemiselle ei tahdo muutenkaan riittää aikaa, Koski sanoo.

Erot lukutottumuksista kasvaneet

Kaurialan yläkoulussa opettava Saara Martikka on samoilla linjoilla Kosken kanssa. Pitkäjänteinen lukeminen on aiempaa vaikeampaa useille nuorille.

Reilut kymmenen vuotta äidinkieltä ja kirjallisuutta opettanut Martikka sanoo, että erot oppilaiden välillä ovat kasvaneet.

– Osa lukee todella vaikeitakin teoksia, mutta osa ei ole seitsemänteen luokkaan mennessä lukenut yhtään kokonaista kirjaa. Ääripäät ovat nykyään todella kaukana toisistaan, ja erot ovat kasvaneet kymmenen vuoden aikana paljon, Martikka sanoo.

Martikka kuitenkin huomauttaa, että nuoret lukevat nykyään paljon. Lukutottumukset ovat vain aiempaa sirpaloituneempia. Nuoret lukevat paljon lyhyitä tekstejä eri lähteistä, mutta yhteen tekstiin keskittyvä lukeminen on vähentynyt.

– Tekninen lukutaito on nuorilla edelleen erittäin hyvää, mutta analyyttinen ja kriittinen lukutaito on heikkoa niillä, jotka eivät lue kirjoja ollenkaan, Martikka sanoo.

Fantasian tilalle jotain uutta

Harry Potterien ja vampyyrisarjojen kaltaiset buumit näkyvät lasten ja nuorten lainaamisessa ja lukemisessa välittömästi. Vampyyri-buumi on kuitenkin haihtumassa, joten Koski toivookin, että jokin uusi buumi olisi pian tulossa.

– Fantasia-aika on kuitenkin selkeästi hiipumassa. Sitä on tyrkytetty kohta jo liikaa. Meillä seisoo hyllyssä ihan uusia fantasiasarjoja, jotka eivät kierrä. Nyt tarvittaisiin jotain uutta, Koski sanoo. (HäSa)

Menot