Kanta-Häme Hattula

Kirjastosta voi lainata vaikka lumikengät ja puhallettavan darts-taulun

Hattulan kirjastosta voi lainata puistogolfsetin, polkupyörän tai jättimäisen puhallettavan darts-taulun.
Hattulan kirjasto- ja kulttuuritoimen johtaja Minna Linna-Vuori ja liikunta ja vapaa-aikatoiminta päälikkö Jari Salmela esittelevät puhallettavaa darts-taulua, jonka voi lainata kirjastosta esimerkiksi lastenjuhlia varten. Taulua ei tarvitse puhaltaa ilmapallon tavoin, vaan se täytetään kompressorilla. Kuva: Sara Aaltio
Hattulan kirjasto- ja kulttuuritoimen johtaja Minna Linna-Vuori ja liikunta ja vapaa-aikatoiminta päälikkö Jari Salmela esittelevät puhallettavaa darts-taulua, jonka voi lainata kirjastosta esimerkiksi lastenjuhlia varten. Taulua ei tarvitse puhaltaa ilmapallon tavoin, vaan se täytetään kompressorilla. Kuva: Sara Aaltio

Kaukana ovat ne ajat, kun kirjastosta pystyi lainaamaan vain kirjoja ja äänilevyjä.

Hattulan kirjaston erikoisin lainattava artikkeli on valtava puhallettava darts-taulu.

– Tällaista ei ole missään muussa suomalaisessa kirjastossa lainattavissa. Eikä taida olla koko maailmassa, Hattulan liikunta ja vapaa-aikatoimintapäälikkö Jari Salmela hymyilee.

Darts-taulu on kaikkien lastenjuhlien kohokohta, jonka voi kätevästi täyttää kompressorilla, sillä puhaltamalla sen täyttäminen voisi olla raskasta.

– Yhdistysten ja järjestöjen käyttöön lainaamme myös diskolaitteistoa, Salmela jatkaa.

Polkupyörän saa lainaksi Hattulan kirjastosta viikoksi. Kuva: Sara Aaltio
Polkupyörän saa lainaksi Hattulan kirjastosta viikoksi. Kuva: Sara Aaltio

Vuoden vaihteessa lainattavaksi on tulossa hyvinvointipaketti, jonka avulla asiakas voi määritellä oman kuntotasonsa.

– Paketista löytyvät muun muassa sykemittari ja verenpainemittari sekä suuntaa antava kehonkoostumusmittari. Ja pakettiin kuuluu myös opastusvideo, Salmela kertoo.

Hattula on hyvinvointipaketin lainaamisessa etunenässä, jälkeenpäin paketit tulevat muun muassa Hämeenlinnan ja Janakkalan kirjastoihin.

Hattulan kirjastosta voi lainata monipuolisesti kuntoiluvälineitä. Valinnanvaraa on polkupyöristä kävelysauvoihin ja gymstickeihin.

– Lumikengillä oli valtava kysyntä viime talvena ja niiden määrää aiomme lisätä entisestään. Etenkin lastenmalleja, Salmela ennakoi.

Hattulan kirjasto- ja kulttuuritoimen johtaja Minna Linna-Vuori kertoo, että edelleen kirjastosta lainataan eniten kirjoja, mutta dvd-levyt ovat nykyisin sisäänvetotuote.

– Eivät kaikki suinkaan käytä suoratoistopalveluita, vaan dvd-elokuvia lainataan koko ajan enemmän.

Hattulan kirjastossa kirjojen lainausmäärä oli viime vuonna samaan aikaan 5 000 kappaletta pienemmät, joten tänä vuonna kirjojen lainaus on lisääntynyt merkittävästi.

 

Tällä hetkellä Hattulan kirjaston lainatuimmat artikkelit ovat Enni Mustosen uusin teos Sotaleski ja Jari Tervon kirjoittama Vesa-Matti Loirin elämäkerta.

– Esimerkiksi Mustosen kirjasta on satoja varauksia, vaikka meillä on useita lainakappaleita kirjasta, Linna-Vuori arvioi.

Äänikirjat ovat myös nykyisin erittäin suosittuja. Niitä voi lainata Hattulan kirjastosta cd-levyllä ja myös e-kirjoina. E-kirjakokoelma on yhteinen muiden Vanamo-kirjastojen kanssa.

Hattulan kirjasto on kunnan todellinen kulttuurikeskus, jota käyttävät monipuolisesti kaiken ikäiset kuntalaiset.

– Kirjasto ei missään nimessä ole mikään mummojen paikka, vaan täällä käy aamusta lähtien eri-ikäisiä asiakkaita, Linna-Vuori toteaa.

Esimerkkinä tästä on se, että Hattulan kirjaston remontin yhteydessä valmistuu tila, johon tulee nuorille kymmenen pelikonetta ja samoilla koneita käytetään ikäihmisten digitaitojen harjaannuttamiseen.

– Etsivää nuorisotyötä kehitetään pelaamisen suuntaan, jolloin tavoitetaan myös ne nuoret, jotka eivät kotoa liiku minnekään, Jari Salmela kertoo.

Kirjasto toimii myös kunnan vuokratilojen avainkeskuksena, josta voi hakea ja jonne voi palauttaa vuokratilojen avaimet.

 

Asiakkaiden hankintatoiveita kuunnellaan ja pyritään myös toteuttamaan.

– Meiltä on pyydetty muun muassa ompelukonetta ja soutuvenettä. Pyrimme toteuttamaan niitä toiveita, jotka soveltuvat kirjaston lainauskäytäntöön, Linna-Vuori miettii. HÄSA

Hiki pintaan kirjastolainoilla

Hattulan kirjastosta voi lainata erilaisia kuntoiluvälineitä omaan käyttöönsä.

Lainattavissa on muun muassa polkupyöriä, kävelysauvoja, futisgolfsettejä, gymstickejä, kahvakuulia, jumppakuminauhoja, vesijuoksuvöitä, foamrollereita, askel- ja sykemittareita sekä lumikenkiä.

Vuodenvaihteen jälkeen lainattavaksi tulee myös hyvinvointipaketti, joka pitää sisällään opastusvideon lisäksi suuntaa antavan kehonkoostumusmittarin sekä sykemittarin ja verenpainemittarin.

Polkupyörän saa lainaksi viikoksi ajaksi. Liikuntavälineiden laina-aika on kaksi viikkoa.

Asiakkaat voivat esittää kirjastolle hankintaehdotuksia ja niitä pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

Hattulan kirjastosta voi kuntoiluvälineiden lisäksi lainata kirjoja, musiikkia, äänikirjoja ja lautapelejä.

Vuonna 2018 Suomessa oli 288 pääkirjastoa, 450 sivukirjastoa, 27 laitoskirjastoa ja 140 kirjastoautoa.

Suomen kirjastojen kokoelmat muodostuvat nykyisin sekä painetuista että verkossa julkaistuista tai jaettavista aineistoista.

Kirjastot voivat hankkia käyttöoikeuksia ja lisenssejä erilaisiin aineistoihin tai tietokantoihin asiakkaittensa käyttöön. Kirjastot voivat myös avustaa asiakkaita tiedonhankinnassa tai järjestää vapaasti saatavilla olevaa aineistoa helposti käytettäväksi.