Kanta-Häme

KIRJE joka pysäytti

 
Tavallinen marraskuinen aamu tuo tavallisen näköistä postia.
 
Kovin erikoista ei ole vielä se, että yksi valkoinen kirjekuori on leimattu Norjassa ja postimerkissä on Oslon modernin oopperatalon kuva.
 
Ei sekään, että kuori näyttää olevan uusiokäytössä. Alkuperäiset osoiterivit on sutattu ensin tarkoin pyörein liikkein kynällä piiloon ja peitetty sen jälkeen huolellisesti tarroilla. Niiden päälle on teipattu valkoinen lappu, johon osoite on kirjoitettu kirjoituskonefontilla.
 
Kuoren selkäpuolelle on tekstattu kuulakärkikynällä siistillä keppikirjainkäsialalla lähettäjän osoite: Skien, Norja.
 
Hetkinen. Siinä on jotain tuttua.
 
Kuoressa on kolme liuskaa, jotka ovat täynnä hengästyttävän tiivistä konekirjoitusta.
 
Liuskat on kopioitu, mutta saatekirjeessä on aito allekirjoitus.
 
Siitä paljastuu se, mistä Skien on tuttu.
 
Siellä on vankila. Se on tullut kuuluisaksi siitä, että joukkomurhaaja Anders Breivik istuu siellä tuomiotaan.
 
Kirjeessä on Breivikin allekirjoitus.
 
Eihän se voi oikeasti olla Breivikiltä, Norjan historian pahimmalta terroristilta.
 
Se on ensimmäinen ajatus. Siitä huolimatta liuskojen hipelöinti kylmää. Jos kirje on Breivikiltä, paperi on peräisin massamurhaajan sellistä, massamurhaajan käsistä.
 
Liuskoista on sensuroitu mustilla palkeilla muutamia rivejä ja jonkinlaisen logon kuva. Ne näyttävät vankilan merkinnöiltä.
 
Toimitus päättää tutkia, voiko kirje olla Breivikiltä.
 
Nopeasti käy selväksi, että vahvistusta ei saa käden käänteessä.
 
Rikosseuraamuslaitoksen norjalaisvastine Kriminalomsorgen kehottaa soittamaan suoraan Skienin vankilaan. Sitä yritetään monena päivänä, mutta vankilanjohtajaa ei koskaan saada puhelimen päähän.
 
Myöhemmin Fredrik Sjöli Kriminalomsorgenista vahvistaa sähköpostitse, että kyllä Breivikin kirje on mahdollinen. 
 
– Kyseinen vanki on lähettänyt paljon kirjeitä kotimaiselle ja kansainväliselle medialle, hän toteaa.
 
Sjöli avaa Norjan lakia. Ensinnäkin vangit ovat vapaita käymään kirjeenvaihtoa kenen kanssa tahansa. Hän kertoo, että erityisen korkean turvallisuustason vankien lähettämä ja vastaanottama posti kuitenkin tutkitaan. Alemman turvallisuustason vankiloissa posti tarkistetaan, jos siihen on erityinen syy.
 
Viranomainen voi kieltäytyä välittämästä postia, jos se sisältää rikoksen suunnitteluun, tekemiseen tai rangaistuksen välttelemiseen liittyvää tietoa tai aineistoa, joka uhkaisi rauhaa, järjestystä ja turvallisuutta.
 
Ei siis ole periaatteellista estettä sille, että Breivik voisi lähettää kirjeen suomalaiselle tiedotusvälineelle. Perusoikeuksia ei viedä edes karmeimman mahdollisen rikoksen tekijältä.
Varsinaista vahvistusta varten Sjöli neuvoo ottamaan yhteyttä Breivikin asianajajaan.
 
Vaikuttaa siltä, että kukaan Norjassa ei ole innokas kommentoimaan Breivikin toimia. Tuntuu, että yhteydenottoa jopa vältellään.
 
Kansainvälisen uutistoimisto AFP:n Norjan-kirjeenvaihtaja Pierre-Henry Deshayes tietää, että Breivik ei ole millään tavoin suosittu puheenaihe Norjassa. Jo hänen nimensä mainitseminen ärsyttää ihmisiä. Norjalaiset mieluiten unohtaisivat hänen olemassaolonsa. Olkoon vaiennettuna vankilassa. Se on ymmärrettävä kanta.
 
Deshayes kirjoitti juttuja Breivikin oikeudenkäynnistä. Sen jälkeen hän sai Breivikiltä kirjeitä, ei kuitenkaan viime aikoina. Deshayes kirjoitti kirjeistä blogiinsa vuosi sitten syyskuussa. 
 
– En olisi yllättynyt kirjeestä. Breivik yrittää saada kontaktia mediaan. Hänellä ei ole muutakaan tekemistä, Deshayes sanoo.
 
Hän vertaa kuvaa Lännen Median saamasta kirjeestä aiempiin Breivikin kirjeisiin ja on varma, että kirje todella on Breivikiltä. 
 
– Käsiala ja tyyli näyttävät hyvin, hyvin samanlaisilta kuin kirjeissä, joita olen saanut.
 
Deshayes uskoo, että Breivik jollain perusteella valikoi median, jota lähestyy.
 
– Ehkä se liittyy Suomessa jotenkin perussuomalaisiin.
 
Deshayes arvelee, että Breivik siirtyy seuraavaan tiedotusvälineeseen, jos kirjettä ei mitenkään noteerata.
 
– On mahdollista, että hän lähettää saman kirjeen useammille. Määrä on kuitenkin rajoitettu, koska hänen pitää maksaa itse postimerkeistä ja kopioista.
 
Pitäisikö Breivikin kirjeet vaieta kuoliaaksi? Sitä media varmasti jokaisen tapauksen kohdalla pohtii. AFP on uutisoinut niistä jonkin verran. Deshayes on kertonut esimerkiksi Breivikin vaatimuksista saada vankilaan parempi pelikonsoli.
 
– Jokaisella medialla on oikeus päättää, mitä raportoi. Jos jokin valottaa sitä, miksi hän teki niin kuin teki ja missä tilassa hän on nyt, ehkä sen voi kertoa, pohtii Deshayes.
 
Norjalaislehti Verdens Gang uutisoi helmikuun lopussa, että Breivik on antanut potkut kuuluisaksi tulleelle asianajajalleen Geir Lippestadille. Uuden asianajajan nimi on Öystein Storrvik
Storrvik vastaa puhelimeen viikon soittelun jälkeen. Hän on välittömästi varma siitä, että kirje on Breivikiltä.
 
Storrvik kertoo, että kirjeiden kirjoittaminen kiellettiin Breivikiltä kokonaan noin kolmeksi kuukaudeksi. Lähes tasan vuosi sitten uutisoitiin, että Kriminalomsorgen on kieltänyt Breivikiltä kirjeiden lähettämisen. Pelättiin, että hän pyrkii rekrytoimaan tukijoita.
 
Nyt Breivik saa taas kirjoittaa. Se on hänen ainoa keinonsa kommunikoida ulkomaailmaan. Kirjeet luetaan aina ennalta.
 
Storrvikin mukaan kirjeiden määrää ei ole rajoitettu.
 
– Hän lähettää paljon kirjeitä.
 
Voiko Breivik jatkaa jonkinlaista poliittista toimintaa vankilasta käsin?
 
– En voi vastata tuohon.
 
Entä miksi hän kirjoitti juuri meille?
 
– En osaa sanoa. Hoidan vain tätä juttua.
 
Viikkojen jäljityksen jälkeen vahvistus kirjeelle on vihdoin saatu.
 
On se tosiaan mahdollista. Kirjeen voi saada massamurhaajalta.