Kanta-Häme

Kirjojen kokonaislainaus laski prosentin

Hämeenlinnan kirjastojen kokonaislainaus laski viime vuonna 0,9 prosenttia edellisvuodesta. Kirjoissa vain lasten ja nuorten tieto- ja kaunokirjallisuuden lainojen määrät kasvoivat vuodesta 2013.

Eniten lainamäärät vähenivät Tuuloksen kirjastossa, yli 10 prosenttia. Pääkirjaston, Hätilän ja Rengon kirjastojen lainamäärät laskivat 4-5 prosenttia. Selvää kasvua tapahtui Kalvolan ja Lammin kirjastoissa. Parhaan lainaustuloksen tehneen Lammin kokonaislainaus oli vuonna 2014 68 500 ja kasvuprosentti lähes seitsemän.

Musiikki cd-levyjen lainaus laski yli 14 prosenttia, mitä selittää internet ja suoratoistopalvelut.

Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan yhteiseen verkkokirjastoon Vanamoon hankittiin viime vuonna 250 uutta e-kirjanimikettä. E-kirjakokoelman nimikemäärä on tällä hetkellä 427, mutta kysyntä kovaa. Lainaukset kasvoivat viime vuonna 345 prosenttia.

Hämeenlinnan kirjaston kaikissa toimipisteissä järjestettiin viime ennätysmäärä erilaisia tapahtumia. Noin 300 tilaisuuteen osallistui 14 000 kaupunkilaista. Näkyvimmät tapahtumat olivat Historiallisen museon kanssa järjestetty Laskiaisrieha, Tanssin päivän tapahtuma ja Nuorten taiteiden yö.

Automaatit ja netti käytössä

Koko kirjastossa 41 prosenttia lainoista hoidettiin tiskillä, 31 prosenttia lainattiin automaattien kautta ja 27 prosenttia oli netissä tehtyjä uusintoja. Pääkirjaston lainoissa automaattien ja verkkokirjaston osuudet olivat suurempia.

Hauhon kirjaston aukioloaikaa jatkettiin itsepalveluperiaatteella keväällä 2014. Jukolan omatoimikirjaston aukioloaikoja lisättiin entisestä. Kirjastotoimen johtajan Inkeri Jurvasen mukaan lähikirjastojen itsepalvelukonsepti on toiminut häiriöttä.

– Viimeisimmän asiakaskyselyn mukaan 60 prosenttia ihmisistä käyttäisi omatoimikirjastoa, jos alueella sellainen olisi. (HäSa)