fbpx
Kanta-Häme

Kirkastumista bussin saunassa ja lavalla

Vapaapalokunnan vuosijuhlat eivät suoraan sanottuna kuulosta tapahtumalta, jossa joka vuosi esiintyy joukko Suomen eturivin bändejä.

Aitoon Kirkastusjuhlat, eli Kirkkarit, vetävät tänäkin vuonna kesän kiireisimpänä festariviikonloppuna kävijänsä paikalle. Kilpailevana tapahtumana on samaan aikaan muun muassa loppuunmyyty Ruisrock Turussa. Monelle se ei ole edes vaihtoehto.

– Ruisrockiin ei mennyt Toijalasta bussia, kun olin 15-vuotias. Tänne tuli, tiivistää Mikko Kuituinen.

Kuitunen on käynyt sen jälkeen tapahtumassa parikymmentä vuotta joka kerta kavereidensa kanssa. Tänä vuonna porukka saapui paikalle omalla bussilla, jonka takaosaan on itse rakennettu sauna.

Harvian kiuas oli jo kuumana ennen illan ensimmäisiä keikkoja.

– Muilla keikoilla ei ole niin väliä, kunhan Apulanta nähdään maanantaina, sanoo vieressä lauteilla istuva Rami Siren.

Bussin vieressä poppoolla oli telttakatos ja grilli. Ruuat kuitenkin haetaan paikallisesta pizzeriasta. Ja kaikilla täytteillä.

133. kertaa järjestettävä tapahtuma alkoi lauantaina ja kestää vielä maanantaihin. Festivaali elää uutta kultakauttaan. Tällä kertaa ennakkolipunmyynnissä tehtiin uusia ennätyksiä.

– Aina ei ole ollut helppoa. 90-luvulla lama tuntui kävijämäärissä, mutta 2000-luvun jälkeen Kirkkarit on saanut uutta nostetta, sanoo tiedottaja Tiina Keino.

Sunnuntaina päiväohjelmassa olivat VPK:n marssi ja lipunnosto, mutta illalla festarikansa villiintyi taas juhlimaan keikkojen tahtiin.

– Sitkeimmät juhlijat vetävät kaikki kolme päivää aamusta iltaan, sanoo Keino.

Yhteensä kävijöitä on tällä kertaa ollut noin 3000 päivässä.

Teltta-alueella majoittuu noin 200 festarivierasta. Festarialueen viereinen pelto on täynnä telttoja, sohvia, asuntovaunoja ja katoksia. Yhdet vieraista ovat myös äiti ja tytär, Uudestakaupungista asti telttaansa saapuneet Päivi Luotonen ja Aino Luotonen.

– Toinen tyttäremme Alli on käynyt Anna Tapion koulua täällä, ja löysimme Kirkkarit kolme vuotta sitten, kertoo Päivi Luotonen.

Hänestä Kirkkarit on juuri sellainen festari, johon äiti ja tyttäret voivat yhdessä lähteä, kunhan äitikin muistaa ottaa rennosti.

Äidin mieleen on erityisesti lauantaina esiintynyt Steve’n’Seagulls ja tytär odotti sunnuntai-illan Haloo Helsinkiä.

Muita tapahtuman esiintyjä olivat sunnuntaina muun muassa Paula Koivuniemi ja Sanni.

Tapahtuman valttikorttina on pienuus.

30 000 hengen festaria siitä ei edes haluttaisi kasvattaa.

Peltojen päällä kävellessään sen ymmärtää. Kaikki ovat osa pientä yhteisöä, joka on hetkessä muodostunut Aitoon 400 asukkaan kylään. Backstagella poptähti Sannin bändin muusikot hengaavat yhdessä vapaaehtoisten talkoolaisten kanssa.

Bändit pääsevät lähelle yleisöä, ja yleisö bändiä. Tämä on yksi syy, miksi suomirockin kestosuosikki Apulanta palaa festareille tänä vuonna jo 19. kertaa maanantai-iltana.

– Bändi on sanonut, että Aitoo oli ensimmäisten joukossa niistä, jotka uskoivat Apulantaan. Yleisön kanssa täällä saatava kontakti on tehnyt festarista bändin sielunkumppanin, kertoo tiedottaja Tiina Keino.

Ensi vuonna on Kirkkareiden ja Apulannan 20-vuotisjuhlavuosi.

– Vaikka bändi päättäisi lopettaa talven aikana, haemme ne tänne. Siitä ei edes keskustella.

Menot