Kanta-Häme

Kirkko palkitsi hämeenlinnalaisen Arto Myllärisen kulttuuripalkinnolla

Kirkon kulttuuripalkinto jaettiin tällä viikolla. Sen saivat hämeenlinnalainen näytelmäkirjailija-teatteriohjaaja Arto Myllärinen ja teatteriohjaaja Jouni Laine.

 

Miltä nyt tuntuu, Arto Myllärinen?

– Suosittelijoita on ollut yli 40, muun muassa Juha Tapio. Pidän tätä todella merkittävänä palkintona, kun se osuu vielä reformaation juhlavuoteen. Palkinto on korkein kirkon kulttuuripalkinto. Olen aivan otettu tästä huomionosoituksesta ja pidän tätä myös elämäntyöpalkintona. Olen tehnyt parisataa näytelmää Suomessa ja ulkomailla.

 

Saitte palkinnon paitsi kirkkodraaman edistämisestä myös laajasta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta teatterin keinoin. Millaisena näet nykypäivän kirkkodraaman?

– Ohjasin viime pääsiäisenä Lappeenrantaan Via Cruciksen, joka esitettiin kaduilla. Produktiossa oli 300 näyttelijää ja poliisin arvion mukaan 10 000–15 000 katsojaa ja vaeltajaa. Taiteen ja draaman keinoin pitää tulla ulos kaduille. Kirkkodraamaakin pitää tehdä siellä missä ihmiset ovat. Ei pidä tehdä pientä kivaa vain toisillemme kirkon sisällä. Ulos nurkista!

– Aikoinaan aloitimme Linna-teatterissa Turussa Ilta Lauran kanssa -talkshown, joka oli kristillisen trendikäs. Koko ajan meillä oli kova taso Marzi Nymanista lähtien. Menimme pitämään iltoja tavallisiin baareihin, ja se toimi todella hyvin. Minun missioni on ollut näkyä ja kulkea siellä, missä ihmiset elävät ilojensa, riemujensa ja tuskiensa kanssa.

 

Mikä tällä hetkellä näytelmäkirjoittamisessa ja teatterin tekemisessä kiehtoo?

– Se on vaikuttamiskanavani. Teatterissa jokaisen illan esitys on ensi-ilta: tuoreus ja mahdollisuus tarttua asioihin. Teatterin keinoin voi myös lohduttaa, rohkaista ja kylvää toivoa. Valoja ei pidä sammuttaa, vaan tuoda iloa ja riemua.

 

Olet kirjoittanut paljon historiallisia näytelmiä. Onko sinulta tulossa näytelmää myös Lutherista?

– Kyllä. Kirjoitan Lutherista arkisemman puolen pöytäpuheiden kautta. Ilon juuret -musiikkinäytelmä esitetään Lappeenrannan kaupunginteatterin kesäteatterissa elokuussa. Siinä kohtaavat Luther, Mannerheim ja Agricola sekä paikallishistoria. Ohjaan myös reformaation juhlavuoden näytelmän Lohjalla. Sen on käsikirjoittanut Anna-Mari Kaskinen.

 

Pitkästä aikaa myös näyttelet yhdessä Eija Vilppaan kanssa. Mistä on kysymys?

– Kirjoitin Rakastat sie vielä? -näytelmän, joka pohtii parisuhteen kiemuroita. Kierrämme esityksellä pitkin Suomea.

 

Asut Hämeenlinnassa, mutta teet töitä ympäri Suomea, esimerkiksi tulevina kuukausina Lappeenrannassa, Parikkalassa ja Oulussa. Koska sinulta nähdään näytelmä Hämeenlinnassa?

– Toivon, että nähdään. Ida Boisin kanssa meillä on ollut suunnitelmia, mutta aikatauluni on niin pitkälle suunniteltu, että ihan heti se ei tapahdu. Täytyy katsoa, mihin kohtaan se realistisesti osuu. Toivon kyllä, että pääsisin tekemään jonkin ison jutun Hämeenlinnaan.

 

Sinulla on yli 200 matkapäivää vuodessa. Missä sinut voi Hämeenlinnassa bongata?

– Pyrin kirkon penkissä piipahtamaan ja armoa kyselemään, kun olen täällä. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic