Kanta-Häme Hämeenlinna

Kirkkoherranvirastojen palvelut siirtyvät Hämeenlinnasta, Janakkalasta ja Hattulasta Tampereelle

Väestökirjanpito keskittyy aluekeskusrekistereihin vuoteen 2022 mennessä. Tilavarauksiin sekä kaste-, vihki- ja hautausasioiden järjestelyihin muutos ei vaikuta.
Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherranviraston nimi ja aukioloajat muuttuvat. 1.1. lähtien se on palvelutoimisto ja avoinna ma-pe kello 13-15. Väestökirjanpito siirtyy Tampereelle, joten perinteiset kirkkoherranvirastoasiat pitää hoitaa verkossa tai Tampereella. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherranviraston nimi ja aukioloajat muuttuvat. 1.1. lähtien se on palvelutoimisto ja avoinna ma-pe kello 13-15. Väestökirjanpito siirtyy Tampereelle, joten perinteiset kirkkoherranvirastoasiat pitää hoitaa verkossa tai Tampereella. Kuva: Riku Hasari

Vuoden vaihteen jälkeen kirkkoherranvirastojen palvelut lakkaavat Hämeenlinna-Vanajan, Hattulan, Janakkalan ja Kalvolan seurakunnissa.

Jäljelle jäävät toimistot opastavat ja neuvovat toimimaan jatkossa verkossa tai asioimaan Tampereen aluekeskusrekisterissä.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että virkatodistukset, sukuselvitysten laatiminen, avioliiton esteiden tutkinta sekä kasteiden, avioliittojen, kirkosta eroamisten ja liittymisten rekisteröiminen tehdään Tampereella.

Tilavarauksiin sekä kaste-, vihki- ja hautausasioiden järjestelyihin muutos ei vaikuta.

Taustalla kirkkohallituksen linjaus

Kaikkien seurakuntien pitää liittyä johonkin aluekeskusrekisteriin vuoden 2022 alussa. Muutoksen taustalla on kirkkohallituksen linjaus, jonka mukaan kirkonkirjojen pito pitää hoitaa alueellisissa keskusrekistereissä.

– Tämä on iso muutos, sillä kirkkoherranvirastot ovat olleet seurakunnan sydän, sanoo Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan viestintäpäällikkö Reetta Laaksonen.

Taustalla on kuitenkin ajatus tasapuolisesta palvelusta ympäri Suomea. Tällä hetkellä kirkkoherranvirastot ovat auki miten sattuu. Jatkossa palvelu on tasapuolista asuitpa sitten pohjoisessa tai etelässä.

Vanhoja kirkonkirjojen tietoja pääsee tutkimaan Tampereella 1.1.2020 lähtien.

Asiointi verkkoon

Vuoden vaihteen jälkeen kirkkoherranvirastoille kuuluvat asiat on helpointa hoitaa verkossa, sähköpostilla tai puhelimitse, ellei halua matkustaa Tampereelle.

Seurakunnissa tiedetään, että aluksi kirkkoherranvirastojen palveluiden siirtyminen aiheuttanee seurakuntalaisissa hämmennystä ja epätietoisuutta.

Hämeenlinnassa kirkkoherranviraston nimi muuttuu palvelutoimistoksi, joka on auki maanantaista perjantaihin kello 13–15. Palvelutoimistosta saa virkatodistus- ja sukuselvitysasioihin liittyvää neuvontaa ja opastusta.

Hattulan ja Kalvolan seurakuntien kirkkoherranvirastot ja Janakkalan seurakuntatoimisto jatkavat vanhoilla aukioloajoilla, vaikkakaan perinteisiä virastoasioita ei voi enää hoitaa paikan päällä.

– Opastamme seurakuntalaisia aluekeskusrekisterin palveluista, perustelee Janakkalan seurakunnan kirkkoherra Pekka Riikonen.

Hauholla ja Lammilla vielä omat virastot

Reetta Laaksosen mukaan säästöjä ei juurikaan tässä vaiheessa tule Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa. Yksi ihminen jää eläkkeelle eikä hänen tilalleen palkata ketään. Määräaikaisen toimistosihteerin työsudetta ei myöskään jatketa.

– Meille on tullut myös tuloja kirkkoherranvirastosta ja nyt se päättyy.

Janakkalan seurakunnassa muutos on aiheuttanut yhden työntekijän vähentämisen. Hattulassa taas toimistosihteerin työtehtäviä on muutettu ja irtisanomisilta vältytty.

Kirkkoherranvirastot jatkuvat entisellään Hämeenlinnan seurakuntayhtymään kuuluvissa Hauhon ja Lammin seurakunnissa, koska ne eivät vielä liity aluekeskusrekisteriin. Muutoksia on sielläkin luvassa viimeistään vuoden 2022 alussa. HÄSA

Aluerekisterikeskus

Kirkkohallitus linjasi vuonna 2015 kirkonkirjojen pidon alueellisille keskusrekistereille.

Vuonna 2018 seurakunnille annettiin määräaika muutoksen toteuttamiselle.

Viimeistään vuoden 2022 alussa kaikkien seurakuntien kirkonkirjojen ja väestökirjanpidon liittyvien tehtävien tulee olla keskitetty aluekeskusrekisteriin.

Tampereen hiippakunta

Toimii kaksi aluekeskusrekisteriä: Tampere ja Lahti

Tampereen aluerekisterikeskus hoitaa tällä hetkellä Tampereen seurakuntien ja neljän lähialueen seurakunnan väestökirjanpidon.

2020 se hoitaa Hattulan, Hausjärven, Humppilan, Hämeenkyrön, Hämeenlinna-Vanajan, Ikaalisten, Janakkalan, Jämsän, Kalvolan, Lopen, Mänttä-Vilppulan, Pälkäneen, Ruoveden, Tammelan, Tampereen ja Ypäjän seurakuntien väestökirjanpidon.