Kanta-Häme

Kirkkokuoro kokoaa hauholaiset

Hauhon kirkkokuoro valmistautuu 90-vuotisjuhlakonserttiinsa. Juhlaa vietetään Hauhon kirkossa toisena pääsiäispäivänä 1.4. kello 14.

Kanttori Taina Kujasen johtama kuoro esittää konsertissa muun muassa Juhani Haapasalon, Vesa Erkkilän sekä Jaakko Löytyn lauluja. Säestyksestä ja urkusooloista vastaa Pekka Rantio.

Hauhon kirkkokuoroa kuultiin ensimmäisen kerran adventtina 1923, jolloin Hoosianna-hymni kajahti kirkossa neliäänisesti kanttori Korpisen johtamana.

Adventin laulutilaisuudet yksin ja yhdessä muiden kuorojen kanssa kuuluvat edelleen kuoron tärkeimpiin vuotuisiin tapahtumiin jumalanpalvelusmusiikin ohessa.

Kanttori Taina Kujasen mukaan kuoro on hiljattain uusinut ohjelmistoaan. Mukaan on otettu sovituksia muun muassa Tuomasmessun lauluista sekä ruotsalaisen virsikirjan virsisovituksia. Myös uutta kirkkomusiikkijuhlille sävellettyä kuoromateriaalia käytetään.

– Kuoron tärkein tehtävä on palvella jumalanpalveluksissa ja muissa seurakunnan tilaisuuksissa, Kujanen korostaa.

Toisena tärkeänä tehtävänä hän näkee kuoron sosiaalisen ulottuvuuden. Kuoroharrastus kerää viikoittain paljon ihmisiä kokoon.

– Ei ainoastaan Hämeenlinnan kaupungin alueella, vaan myös liitoskunnissa, hän sanoo.

Mukava yhteinen …harrastus

Sopraanoriveissä laulava maanviljelijä Anneli Kämäri on yksi Hauhon kirkkokuoron uskollisimmista jäsenistä. Hänen kuoropukunsa rintamusta koristaa sininen 30-vuotismerkki, ja vuoden päästä täyteen tulee jo 40 vuotta.

– Ystävättäreni oli ollut kuorossa jo aiemmin, ja hän pyysi minuakin mukaan, Kämäri muistelee.

Pian huomattiin, että bassoriveihin tarvitaan täydennystä, ja niin Kämärin Heikki-puolisokin käytiin oikein kotoa värväämässä laulajaksi.

– Tämä on ollut mukava yhteinen harrastus meille molemmille, kun kerran laulun lahjat on saatu, Anneli Kämäri sanoo.

Hän vitsailee, että kuoroharrastuksen varjolla maanviljelijäpariskunta on päässyt kerran viikossa ihmisten ilmoille pitäjän perukoilta Alvettulasta.

Parhaimmillaan Hauhon kirkkokuorossa on ollut jopa 70 laulajaa. Tällä hetkellä lukumäärä on 13.

Juhlavuotenaan kuoro aikoo normaalin vuosiohjelmansa ja juhlakonserttinsa lisäksi järjestää vierailuja paikallisissa hoitolaitoksissa. (HäSa)