Kanta-Häme

Kirkon helmat kohenivat

Tyrvännön kirkossa on kahtena kesänä tehty remonttia, jonka ansiosta rakennuksen hirsirunko on jälleen hyvässä kunnossa. Isoin työ on ollut kirkkorakennuksen idänpuoleisen kaarevan seinän korjaaminen.

– Onneksi työ aloitettiin pahimmin vaurioituneesta kohdasta. Seinähirret olivat lahonneet korkealle ylös asti, kun katolta on päässyt vettä rakenteisiin, kertoo työmaan valvoja Antero Aho.

Hän kertoo, että ongelmakohtaa on yritetty korjatakin joskus monta kymmentä vuotta sitten, mutta huonosti. Lahoja hirsiä oli korvattu uusilla sekä tavallisilla laudoilla, mutta puutavaraa oli käytetty varsin nuukasti.

– Nyt työ on tehty hyvin eli vanhaa on korjattu vanhalla, kuivalla hirrellä ja salvokset on tehty huolella, Aho kertoo.

Koko rakennuksen helmat eli alimmat hirsikerrat on käyty läpi ja tarvittaessa uusittu.

Kirkko oli käytössä koko ajan remontista huolimatta.

Rappusten siirto iso urakka

Tyrvännön kirkon huonoa kuntoa alettiin ounastella vuonna 2008, kun kuntokartoituksessa huomattiin, että rakennuksen alimmat hirsikerrokset murenivat lautaverhoilun alla.

Vuonna 2009 konservaattori Simo Jauhijärvi tutki kirkon rakenteita ja muun muassa katsasti konttaamalla koko rakennuksen alustan. Hän huomasi esimerkiksi, että kivirappusten takana hirret olivat huonossa kunnossa.

– Kirkon kiviportaat on aikanaan tehty liian lähelle seiniä. Iso osa remonttia oli se, että kaikki rappuset siirrettiin hieman etäämmälle seinistä, Aho kertoo.

Seurakunnan kiinteistönhoitaja Arto Hasari kertoo, että portaat purettiin kivi kerrallaan ja koottiin uudestaan entisen mallin mukaan.

Samoin seinänvierustojen kaatoja korjattiin niin, että vesi valuu pois seinänvieriltä. Kirkko sijaitsee mäellä, joten veden seisominen ei sinänsä ole ongelma. Sen sijaan vesi jäi seinän vierustoille.

Hattulan seurakunta kilpailutti kirkon remontin, ja työn sai vanhojen hirsirakennusten korjaamiseen erikoistuneen Esko Elon työporukka. Seurakunnalla on optio myös ensi kesään, ja toiveissa on kirkon ikkunoiden kunnostus.

– Etelä- ja länsipuolen ikkunat ovat päässeet huonoon kuntoon. Ne pitäisi kitata uudestaan ja sen jälkeen maalata. Kittaukset ovat murentuneet ja ruutujen alta on päässyt kosteutta ikkunaruutujen väliin, Antero Aho kertoo.

Tyrvännön kirkon remonttiin varattiin viime vuonna 70 000 euroa ja tänä vuonna 50 000. Ensi vuodelle seurakunnan budjettiin esitetään 30 000 euroa varattavaksi ikkunaremonttiin. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic