Kanta-Häme

Kirkon seinät puetaan valoin ja värein

– Täällä on hirveästi valkoista pintaa, sanoo Mikko Hieta.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan viestintäpäällikkö seisoo Hämeenlinnan kirkon käytävien keskipisteessä ja katselee ympärilleen.

Kaikki on toisin ensi perjantaina, kun seurakunta tarjoaa kaksi konserttia, joissa hyödynnetään näyttävästi kirkon seiniin ja kattoon heijastettavia valo- ja videoinstallaatioita.

Idea ei ole upouusi, mutta sitäkin suositumpi. Samantapaisia esityksiä on järjestetty useana vuonna esimerkiksi Tampereella, missä seurakuntalaiset ovat selkeästi ottaneet konsertit omikseen.

– Ajattelimme, miksemme voisi kokeilla samanlaista Hämeenlinnassa. Yhdistämällä valo- ja videoprojisoinnit kanttorien kuoron konserttiin rakennamme kokonaisvaltaisen elämyksen kaikille aisteille.

Hieta kuitenkin korostaa, ettei visuaalisuus ole itsetarkoituksellista kikkailua.

– Toivoimme, että yleisö voisi kokea sen saman voimakkaan hämmästyksen, jota paimenet tunsivat, kun enkelit ilmestyivät kedolle.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttori Heikki Seppänen kertoo, että konsertissa esitettävän musiikin taustalla on ajatus jouluyön mystiikasta.

– Se sinisävyinen pakkasyö, kun joka paikassa on hiljaista.

Ohjelmassa on mm. kaksi virolaissäveltäjää, Arvo Pärt ja Urmas Sisask. Puolalaisen Henryk Góreckin sävellys Totus tuus (Yksin sinun) on Seppäsen mukaan yksi konsertin keskeisistä teoksista.

Górecki sävelsi sen 1980-luvulla, jolloin paavina oli Johannes Paavali II. Puolalaisen ensimmäinen vierailu Puolaan paavina haluttiin alunperin estää.

– Aina on niitä, jotka eivät halua päästää joitakin jonnekin. Teoksessa on ajankohtaisuutta, ja se on ekumeeninen. Varsovalaiset kuorot esittivät Totus tuusin paavin vierailun juhlamessussa, kertoo Seppänen.

Konserteissa musiikki toteutetaan akustisesti. Yhdessä kappaleessa on urkusäestys, muutoin kanttorit laulavat a cappellana. Kuoro koostuu lähialueiden kanttoreista helsinkiläisillä ja salolaisilla kollegoilla vahvistettuna.

– Tarkoitus on palvella rauhoittumista ja joulun tunnelmaan laskeutumista. Ei saarnata tai lukea jouluevankeliumia, vaan antaa ihmisille aikaa ajatella, kiteyttää Hieta.

Miltä tutun kirkon vaaleat seinät tulevat näyttämään, on vielä arvoitus järjestäjillekin.

– Pikkuisen jännittyneenä sitä odotetaan. Tähtitaivaasta on ollut puhetta, sanoo Seppänen.

Valo- ja videotaiteen toteuttaa Bright Finland. Sama yritys valaisi taannoin Helsingin Tuomiokirkon Lux Helsinki -tapahtumassa.

– Asuin itse silloin Krunikassa ja kuljin kirkon ohi päivittäin. Se oli tosi upea, muistelee Seppänen.

Järjestäjät ovat harkinneet konserttien ajankohdan ja määrän tarkoin. Perjantain ensimmäinen esitys sopii lapsiperheille, myöhäisempi vaikka opiskelijoille. Koska jouluaattoon on aikaa vielä yli viikko, ehtivät ihmiset osallistua sen aikana tutumpiin ja perinteisempiin tilaisuuksiin.

–Toivottavasti ihmiset ovat uteliaita, sanoo seurakunnan tiedottaja Riitta-Sisko Keinonen.

Jos kaupunkilaiset innostuvat Valon joulusta, on järjestäjillä jo suunnitelma tulevaisuuden varalle.

– Meille tämä on ikään kuin harjoitus. Ehkä ensi vuonna voimme toteuttaa projisointeja sekä kirkon sisällä että ulkoseiniin, miettii Hieta. HÄSA

KAKSI KONSERTTIAValon joulu Hämeenlinnan kirkossa pe 16. joulukuuta kello 18 ja 20. Vapaa pääsy.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic