Kanta-Häme

Kirkonkellot kutsuvat ja viestivät – Katso videolta, kuinka Hattulassa kelloja soitetaan

Hattulan kirkon kellot sijaitsevat pitkien kierreportaiden päässä. Jo 30 vuoden ajan soittaminen on onnistunut sakastista käsin, eikä suntion tarvitse kiirehtiä pitkiä kierreportaita pitkin torniin. Kuva: Sara Aaltio
Hattulan kirkon kellot sijaitsevat pitkien kierreportaiden päässä. Jo 30 vuoden ajan soittaminen on onnistunut sakastista käsin, eikä suntion tarvitse kiirehtiä pitkiä kierreportaita pitkin torniin. Kuva: Sara Aaltio

Hattulalaisten kannattaa tämän viikon perjantaina 7. kesäkuuta höristää korviaan kirkkomäen suuntaan. Hattulan kirkon kellojen normaalista poikkeava kumina kutsuu väkeä Hattulan Pyhän Ristin kirkon järjestämään Ding dong ding- musiikki-iltaan.

Kun Hattulan kirkon kellot soivat, aukeavat samalla 48 metriin kohoavan kellotornin ikkunaluukut ja kumu kantautuu kilometrien päähän.

Hattulan seurakunnan juuri eläköityneelle suntio Alpi Suomiselle niin Hattulan kuin Tyrvännön ja Pyhän Ristin kirkon kellot ovat tuttuja. Hän on huolehtinut 19 vuotta, että kellot kajahtavat juuri oikeaan aikaan ja sovitulla tavalla.

Pyhän Ristin kirkossa ja Tyrvännön kirkossa kellot soivat käsivoimin, mutta Hattulan kirkossa soitto on automatisoitu. Laitteistoon ladataan soitot etukäteen ja muutoksia tehdään tarvittaessa.

Suominen kertoo hiljattain säätäneen kelloja edistävää automatiikkaa kohdilleen.

– Kellot edistivät noin puoli minuuttia kuukaudessa. Parempi soittaa tasalta kuin sinne päin, Suominen toteaa jämptisti.

 

Mitä papin kello kertoo?

Kirkonkelloja soitetaan useissa eri tilanteissa. Yleisimpiä ovat ennen jumalanpalveluksen alkua ja sen päätyttyä soitettavat kellot. Lauantai-iltaisin soitetaan ehtookelloja, jotka kertovat pyhän alkaneen.

– Ehtookelloja soitetaan rauhalliseen tahtiin kymmenen sekunnin välein. Huomenkellot soivat sunnuntaisin aamuyhdeksältä ja soitto alkaa pienellä kellolla.

Hattulan kirkkoherra Virpi Järvinen kertoo, että huomenkellot kertovat seurakunnalle, että nyt on aika hankkiutua kirkkomatkalle ja suunnata pian alkavaan jumalanpalvelukseen.

– Viittä minuuttia vaille kymmenen soitettavat papinkellot eli yhteensoitto kertoo, että pappi on jo kirkossa, Järvinen kertoo.

Jumalanpalveluksen jälkeen soivat vielä päätöskellot.

Laitteisto sakastissa

Hattulan kirkossa kellojen soittamista ohjaava laitteisto sijaitsee kirkon sakastissa. Kirkon eteisestä löytyvät erilliset säätimet, joista painamalla kellot saadaan kumahtamaan sanomakellot vainajan muistolle.

Soittoon sisältyy tietoa haudattavasta vainajasta.

– Soitto miehelle lähtee aina isolla kellolla ja naiselle pienemmällä kellolla, Suominen kertoo.

Juuri eläkkeelle jäänyt suntio Alpi Suominen kertoo Hattulan kirkon kelloista.

Aina ajoissa

Suominen ei muista koskaan myöhästyneensä kellojen soittamisesta. Kerran se oli lähellä, kun Hattulassa järjestetty Linnacruising aiheutti pitkän autojonon kirkkomäelle. Tienohjaaja päästi Suntion viime hetkellä jonon ohi ja kellot kumisivat ajallaan.

Lopullinen päätös työstä poisjäämiselle oli Suomiselle vaikea ja vaati monta valvottua yötä. Mies teki työtään suurella sydämellä.

– Olin vuodesta 2000 kaikki joulut ja juhannukset töissä, samoin viikonloput. Sairauslomaa pidin vain kahdesti. Ajattelin, että pitää suntion viikonloppuisin paikalla olla. Seurakuntalaisetkin tykkäävät, kun tuttu suntio oli paikalla.

Mies vertaa eläkkeelle jäämisen olotilaa parisuhteen päättymiseen, niin vieraalta elämä aluksi kaiken vapaa-ajan keskellä tuntui.

Tekemistä miehellä varmasti riittää, kiitos omakotitalon ja kesämökin isoine tontteineen.

– Nurmikon ajaminen on vienyt paljon aikaa. Ihmettelen, miten ennen ehdin nurmikot hoitaa, Suominen nauraa.

Myös miehen lemmikki, 1998 vuosimallin Corvette pitää kiireisenä. Suntion mustan menopelin ovat panneet kirkonmäellä merkille seurakuntalaisetkin.

Sama auto tullaan jatkossakin näkemään kirkon pihassa, sillä mies aikoo pehmentää eläkkeelle jäämistään tekemällä silloin tällöin sijaisuuksia. HÄSA.

 

Hattulan kirkonkellot

Tuotu Hattulan seurakunnan vanhasta Pyhän Ristin kirkosta.

Kolme kelloa: iso, pieni ja keskikokoinen

Kellot on valettu Tukholmassa vuosina 1734, 1738 ja 1782.

Ison kellon kyljessä lukee teksti (suom.): Varo jalkasi, kun menet Jumalan huoneeseen ja tule kuulemaan.

Kirkkoherra Virpi Järvinen näkee tekstin ja kellojen soiton erityisesti kutsuna seurakunnalle tulla kirkkoon kuulemaan.

Perjantain 7.6. kello 18 alkavan Pyhän Ristin kuoron järjestämän Ding, dong, ding -kesäisen musiikki-illan edellä soitetaan Hattulan kirkon kelloja kolme kertaa klo 17, klo 17.30 ja klo 17.50.

Päivän lehti

28.1.2020