Kanta-Häme

Kirpputorit iloitsevat myyntipiikistä

Henkari heiluvat vielä tilavassa Kulma-Kirppiksessä, kun hallia vasta täytetään käytetyillä tavaroilla. Maanantaina Tiiriössä ovensa avaava myymälä on Kanta-Hämeenlinnan kahdeksas kirpputori.

– Mietin kirpparin perustamista jo vuosia sitten, mutta nyt tuli hyvä tilaisuus, kun löytyi sopiva paikka, Johanna Kaaranen kertoo.

Hämeenlinnalaiset kirpputoriyrittäjät toivottavat uuden kilpailijan tervetulleeksi, koska kaupankäynti on vilkastunut niin paljon, että asiakkaita uskotaan riittävän. Taloustaantumat ovat perinteisesti vauhdittaneet kirpputorikauppaa.

– Kyllä selkeästi huomaa, että myynti on kasvanut. Nyt ostetaan enemmän käyttötavaraa, kuten vaatteita ja astioita, Sirpa Merivirta Hämeentien Kirppikseltä kertoo.

Elokuussa Riihimäelle perustettu Femmatori on päässyt heti asiakaskuntaan kiinni.

– Meitä oikein kiitellään, että tulimme Riihimäelle, ja asiakkaita on riittänyt kivasti, Heidi Tuhkanen kertoo.

Myyntipöytää joutuu jonottamaan

Kirpputorien kasvanut suosio ruuhkauttaa myyntipöydät. Esimerkiksi Hämeentien Kirppiksellä myyntipöytää joutuu jonottamaan 1–2 viikkoa, mutta Herman’s Second Handissa peräti 1,5 kuukautta.

– Jono on itse asiassa lyhyempi kuin yleensä, eikä meillä ole koskaan pulaa asiakkaista eikä myyjistä, Siiri Ukkonen Hermansilta sanoo.

Hämeenlinnan Suurkirpputorilla rakennetaan koko ajan lisää pöytiä, jotta mahdollisimman moni pääsisi myymään tavaroitaan.

– Kauppa käy todella hyvin, mutta en usko, että se johtuu pelkästään taantumasta, Janne Konsa Suurkirpputorilta sanoo.

Siiri Ukkonen on samaa mieltä. Kirpputorit ovat nykyään trendikkäitä ostospaikkoja, jonka vuoksi kauppa käy nousukausinakin vilkkaasti.

Sen sijaan taloustaantuma vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä kirpputoreilta ostetaan. Vielä vuosi sitten Hämeentien Kirppikseltä ostettiin paljon kallista lasitavaraa. Nyt keräilytavarat liikkuvat huonommin. Suurkirpputorillakin on huomattu, että kalliimpien tuotteiden menekki on hiipunut.

– Viime vuonna ostettiin enemmän ja myyjiä oli vähemmän, mutta tänä vuonna tilanne on päinvastoin, Anita Penttinen Kirppulinnasta sanoo.

Anne Viik kävi eilen varaamassa myyntipöydän. Hän aikoo siivota varastoaan ja tuoda myyntiin muun muassa kukkaruukkuja, koiran tarvikkeita, koriste-esineitä ja astioita.

– Vaatteet eivät oikein liiku. Luulen, että muut tavarat menevät, jos vain hinta on kohdallaan, Viik pohti. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020