fbpx
Kanta-Häme Kulttuuri

Kirsi-Kaisa Sinisalo lopettaa Hämeenlinnan Teatterin johtajana vuoden lopussa

Kirsi-Kaisa Sinisalo saattaa loppuun vuoden 2019 ohjelmiston. Kuva: Pekka Rautiainen
Kirsi-Kaisa Sinisalo saattaa loppuun vuoden 2019 ohjelmiston. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan Teatterilla on edessään uuden johtajan haku. Kirsi-Kaisa Sinisalo jättää teatterin vuoden lopussa.

– Sopimus oli voimassa toistaiseksi, mutta se muutettiin määräaikaiseksi hyvässä yhteisymmärryksessä Sinisalon ja teatterin hallituksen kanssa, Hämeenlinnan Teatterin hallituksen puheenjohtaja Irja Appelroth kertoo.

Sinisalo on toiminut teatterin toimitusjohtajana ja taiteellisena johtajana marraskuusta 2013 lähtien. Hänen työvelvoitteisiinsa ovat kuuluneet lisäksi yksi taiteellinen työ vuodessa, ohjaus, näytteleminen tai käsikirjoittaminen.

– Saatan suunnittelemani ohjelmiston vuoden 2019 osalta ensi-iltaan, Sinisalo kertoo.

 

Sinisalo valittiin vuonna 2009 teatterinjohtajaksi Raumalle. Ennen Raumaa hän oli neljä vuotta taiteellisena johtajana Kajaanin Runoviikolla. Lisäksi hän toimi valtakunnallisessa kulttuurin päätöksenteossa esimerkiksi Valtion näyttämötaidetoimikunnassa.

– Kulunut 14 vuotta johtotehtävissä on ollut antoisaa ja rikasta aikaa, mutta yhteiskunnan arvot näkyvät arjessamme jatkuvina leikkauksina. Rakennemuutos on välttämätön. Hämeenlinnan Teatterin kaupungin- ja valtionavustukset ovat pienentyneet johtajakaudellani noin 5 henkilötyövuotta, Sinisalo perustelee päätöstään.

– Nämä ongelmat eivät koske pelkästään Hämeenlinnaa, vaan koko teatterin kenttää. Resursseja vähennetään ja odotetaan enemmän. Katsoin, että nyt on sopiva aika vaihtaa joukkueelle uusi vetäjä.

Kuinka paljon päätökseesi vaikutti teatterin sisäinen kiehunta?

– Ei ollenkaan. Teatterissa parasta on intohimo ja kyllä maailmaan puhetta mahtuu. Yt-neuvottelut aiheuttavat aina epävarmuutta kaikissa, myös minussa.

 

Miten olet kokenut henkilökunnan epäluottamuksen sinua kohtaan?

– Ei tähän hommaan voi lähteä, jos on kovin herkkänahkainen. Kyllä teatterinjohtajan täytyy merivettä kestää.

Lisää aiheesta: Hämeenlinnan Teatterin väki voi huonosti ja haluaa radikaaleja muutoksia

 

Oletko miettinyt jo tulevaisuutta?

– Istun tässä parhaillaan junassa matkalla Imatralle. Menen kuuntelemaan, mitä opetus- ja kulttuuriministeriöllä on kerrottavaa alan tulevaisuudennäkymistä, joten se on päällimmäisenä mielessä. Muuta en ole ehtinyt ajatella, mutta olisihan se mukavaa pitää vähän vapaatakin.

 

Hämeenlinnan Teatterissa on meneillään paras kevätkausi pitkään aikaan. Yleisötyytyväisyys-, budjetti-, kävijä- ja mittaristotavoitteet on kevään osalta ylitetty.

– Yleisö on antanut tehdylle työlle tukensa ja teatterilla on paras kevät yhdeksään vuoteen. Tämän parempaan en pysty, Sinisalo sanoo.

Teatterissa aloitettiin maaliskuussa omistajan asettama rakenteellisten muutosten selvitystyö, jonka vetäjänä toimii Matti Apunen.

 

Juttua on päivitetty 10.4.2019 klo 11.38. Lisätty Irja Appelrothin ja Kirsi-Kaisa Sinisalon kommentit.

 

 

Menot