Kanta-Häme

Kisa tiukentuu Janakkalassa

Ensin on kummeksuttava sitä, mitä kaikki muutkin ihmettelevät. Hiljaista on, vaikka on vaalit tulossa. En ole saanut esimerkiksi tietoa yhdestäkään janakkalalaisesta vaalipaneelista.

Ilmeisesti kaikki elämä on netissä. Jos ei halua roikkua verkossa, ei saa tietoakaan.

Janakkalan vaalit ovat nyt aivan erilaiset kuin neljä vuotta sitten, sillä valittavien määrä on vähentynyt kymmenellä. Se tarkoittaa tietysti, että valtuustoon on vaikeampi päästä.

Janakkala tosiaan päätti viime syksynä pienentää valtuustoaan hyvin reippaasti. Mitään pakkoa siihen ei ollut – esimerkiksi Hattulahan päätti pitää valtuustonsa entisen kokoisena, vaikka kahden vuoden päästä kunnan tehtävät vähenevätkin radikaalisti.

Paikkamäärän pieneneminen uhkaa erityisesti kristillisdemokraattien ryhmää, jolla on perinteisesti ollut yksi edustaja valtuustossa. Kuluneella valtuustokaudella tämä edustaja eli Mirja Pöhö on istunut myös kunnanhallituksessa, sillä kokoomus luovutti hänelle toisen paikoistaan. Siten kristillisdemokraateilla on ollut enemmän poliittista valtaa kuin pienen ryhmän koko edellyttäisikään.

Vaaleihin lähdetään asetelmasta, jossa sosiaalidemokraatit ovat edelleen suurin ryhmä (12 valtuutettua), ja sitten tulevat keskusta (10), kokoomus (7), perussuomalaiset (6), vasemmistoliitto (4), vihreät (3) ja kristilliset (1).

Ketkä sitten lähtevät, ketkä jäävät? Varmoiksi lähtijöiksi voi tietysti nimetä vain ne 13 valtuutettua, jotka eivät enää asettuneet ehdolle. Luopujia oli nyt neljä enemmän kuin viime vaaleissa.

Mutta muutenkin Janakkalassa on valtuusto tupannut aika lailla uudistumaan vaalien yhteydessä. Viimeksi runsas kolmannes (16) uuden valtuuston jäsenistä oli uusia.

Jännittävää nähdä, mitä valtuuston pieneneminen vaikuttaa vaihtuvuuteen. Nyt voi tietysti käydä niin, että uusien nimien on entistä vaikeampi ponnistaa läpi.

Yksi kiinnostava asia on, miten perussuomalaiset pärjäävät näissä vaaleissa. Viimeksihän tuli suorastaan jytky, kun yhden miehen ryhmä kasvoi 6-jäseniseksi.

Persuilla oli kuitenkin jo ehdokkaiden etsimisvaiheessa alkuvuodesta realistiset odotukset. Janakkalan perussuomalaisten puheenjohtaja Samuli Vesioja sanoi tuolloin suoraan, ettei samanlaista menestystä ole odotettavissa kuin viimeksi. Valtakunnallinen hallitusvastuu on syömässä heidän kannatustaan.

Valtuuston kokoonpano muuttui aika lailla kuluneen kauden aikana. Vasemmistoliiton Esko Helle kuoli ja viisi muuta valtuutettua erosi kesken kauden. Lisäksi Irmeli Elo loikkasi heti kauden alussa kokoomuksesta keskustaan.

Loppuun vielä viime vaalien äänikuninkaat ja -kuningattaret. He olivat Merja Taponen (kesk.), Kalevi Ilmarinen (sd.) ja heti valtuustokauden alussa eronnut Satu Koskela (sd.). Taponen ja Ilmarinen ovat edelleen ehdolla.

Neljänneksi eniten ääniä sai viimeksi kokoomuksen Esa Silvennoinen, joka on joutunut olemaan pitkään poissa kokouksista. Hän ei ole nyt ehdolla.

Muutenkin kokoomusryhmä uudistuu, sillä nykyisestä seitsemästä valtuutetuista on ehdolla vain neljä. HäSa

Päivän lehti

6.6.2020