Kanta-Häme

Kisapirtin seinä toimi

Maalipurkkien vatkausta, spreijauksen suhinaa ja musiikkia ghetto blasterista. Harmaata iltapäivää väritettiin perjantaina pirteämmäksi nuorisotalo Kisapirtin pihalla Käikälässä.

– Nuorisotilassa kerrottiin tästä ja kun kaveri vielä muistutti, niin täytyi tulla kattoon, sanoo Iiro Kokkonen.

Parisenkymmentä nuorta pyörähti Kokkosen tavoin paikalle Lasten ja nuorten oma osallisuus -hankeen kolmanteen työpajaan. Kahden aikaisemman tulos oli kirjaimin ja hirviönaamoin koristeltu graffitiseinä Kirkonkulman koululla. Se seinä on jo purettu mahdollisen luistelukauden alta, mutta koulun rehtori on tyytyväinen tekemisen antiin.

– Lapsia ja nuoria ei pidä aina houkutella toimimaan pedagogisella otteella. Peilaavana puheenvuorona voisi sanoa, että ehkä me hieman opetammekin heitä passiivisuuteen, sanoo Ulla Sara-aho.

Hanke, jonka nimi on jo muuttunut arkikielessä muotoon Kulmilla, tähtää siihen, että toiminta on nuorten näköistä ja vähitellen omaehtoisempaa. Tänä syksynä on tehty graffiteja, ensi keväänä mahdollisesti jotain aivan muuta. Tietoa pajoista levitetään puskaradion kautta, joka tänä päivänä on usein sama kuin Facebook.

– Toinen tärkeä ajatus on, että mennään niille alueille, missä lapset ja nuoret on, sanoo Taru Arnkil, joka vastaa käytännönjärjestelyistä yhdessä kuvataiteilija Mikko Myöhäsen kanssa.

Käitsään kaukalo

Ely-keskuksen rahoittama hanke lomittuu hyvin yhteen mm. Lapsiystävällisen kunta -hankkeen kanssa. Ensi keväänä julkaistaan vahvasti visuaalinen opas nuorten vaikutusmahdollisuuksien konkretiasta.

Seinällä maalaustaitojaan hioneet nuoret miehet toivovat Käitsään lisää urheilumahdollisuuksia.

– Niitä on aika vähän. Laituritkin pienenee koko ajan. Kaukalo pitäis saada, sanovat Miko Kesti, Marko Pukki ja Saku Poikonen.

Kolmikko kehuu nuorisotalon järjestämiä reissuja skeittihalleihin, ja kaikkien paikalla olleiden mielestä graffitisessio on tietenkin hyvä idea.

Edes pieni sade ei haitannut taiteilijoita, joiden iät vaihtelivat reilusta kymmenestä yli kolmeenkymmeneen. Moni kokeili graffitimaalausta ensimmäistä kertaa, jotkut kertoivat spreijailleensa omia mopoja ja fillareita.

Paikallisten tekijöiden lisäksi seinällä nähtiin myös entinen hämeenlinnalainen, Karri Miettinen, aka Paleface.

– Hyvin jytisee toi punanen ja vihree, kommentoi räppäri, joka tarttui spraypurkin jälkeen mikrofooniin Sirkuksen lavalla.

– Mä kerroin näille, että Paleface tulee tänne, mutta ei ne uskonu mua, ilmoittaa Saku Poikonen voitonriemuisesti. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic