Kanta-Häme

Kisat on pelattu – nyt alkaa jalkapallo

Ennen sitä moni ei ollut kuullutkaan chileläisen Arturo Vidalin V:tä muistuttavasta irokeesista. Harva tiesi myöskään, minkälainen ilmiömäinen volley-laukoja Australian Tim Cahill on. Kukapa meistä olisi osannut jännittää myöskään Brasilian Neymarin hurjia ilmalentoja tai Costa Rican yllättävää nousua?
 
Sitten tuli kesäkuun 12:s ja avajaiset, joissa esiintyi kahden hehkuvan laulajattaren rinnalla räppäri Pitbull keltaisessa pelipaidassa ja karmeissa kesähousuissa. Niin alkoivat Brasilian jalkapallon MM-kisat.
 
Kuukauden kestäneestä ja eilen huipentuneesta mediaspektaakkelista tuli miljoonille ihmisille maailmassa rutiini ja ruiske, niin myös meillä Suomessa.
 
– Ennen kuin tapahtuma alkaa, eiväthän ihmiset ole siihen vielä tunteellisesti kiinnittyneitä, pohjustaa jalkapallo- ja mediatutkija Sami Kolamo Tampereen yliopistosta.
 
– Mutta kun draama alkaa ja kun tv:stä tulee joka päivä kuusi tuntia peliä, siinä on imu, joka vetää puoleensa, hän kertoo.
 
Nyt maailman suurin turnaus on ohi, finaali pelattu ja taas pitäisi keksiä uutta imua elämään.
 
– Tyhjyyshän siitä tulee, kun kuukauden kestävät kisat loppuvat, kertoo jalkapallotuomari Vesa Hätilä, joka seurasi viime ottelut Kreetan saarella.
 
– Mutta nyt on hyvä syy ruveta lenkkeilemään ja käyttää kisojen aikana kotisohvalla kulunut aika lenkkipolulla ja pururadalla, hän jatkaa.
 
Nyt on aikaa pelata
Kuulemme Hätilän viisaat sanat, sillä hän on Raumalla kesäkuun lopussa pelatun rantajalkapalloturnauksen puuhamies.
 
Rantajalkapallo on yksi niistä lukuisista jalkapallon alalajeista, joiden harrastamiselle on nyt aikaa television tuijottamiselta.
 
Hämeenlinnassa rantafutista lienee mahdollista harrastaa ainakin Ahveniston maauimalan rantalentopallokentillä tai missä tahansa, missä on pehmeää hiekkaa.
 
Tietenkin myös suopotkupallo käy, jos sattuu löytämään siihen sopivan suon.
 
Tai miksei olisi mahdollista pelata jopa ihan tavallista jalkapalloa esimerkiksi Hämeenlinnan Kaurialassa, Hattulan Parolassa, jossain puistossa tai minkä tahansa tyhjillään olevan koulun pihassa?
 
Nyt voi alkaa muistella
Kukapa ei muistaisi jalkapallolegenda Diego Maradonan käsimaalia vuoden 1986 Meksikon kisoista? Saksan vuoden 2006 kisoista taas tulee mieleen lähinnä Ranskan Zidenin Zidanen finaalissa esittämä pääpusku italian Marco Materazzin rintaa vasten.
 
Nyt päättyneistä kisoista jäänee elämään ainakin uruguaylaisen Luis Suárezin olkapääpuraisu ja kotijoukkue Brasilian täydellinen nöyrtyminen välierässä Saksaa vastaan lukemin 1–7. 
 
Paljon muutakin muisteltavaa näistä kisoista varmasti riittää ennen kuin seuraava maailmanlaajuinen mylläkkä käynnistetään neljän vuoden päästä Venäjällä.
 
MM-muistojen perkaaminen ja kisojen kertaus on mahdollista aloittaa jo nyt.
 
Yle Areena -verkkopalvelussa jokainen matsi on nähtävillä 30 päivää pelistä. Nopeasti toimimalla pääsee siis kertaamaan ottelut neljännestä pelipäivästä alkaen.
 
Ja kurkistaa kulissien taakse
 
Yksi vaihtoehto on myös kurkistaa spektaakkelin taakse.
 
Näin voi tehdä esimerkiksi hankkimalla käsiinsä kesäkuun alussa Tampereen yliopistosta väitelleen tutkija Kolamon väitöskirjan Fifan valtapeli, joka käsittelee vuoden 2010 Etelä-Afrikan kisoja. Kirjasta voi oppia, minkälaista valtaa käytetään viihdyttävien pelitapahtumien ja vuvuzelojen pärinän takana.
 
Tutkimusta voi sitten peilata nähtyihin kisoihin, joihin liittyen Brasiliassa nähtiin ennennäkemättömiä protesteja kisajärjestelyjä vastaan.
 
Mutta jo ennen kuin kirja on kokonaan luettu, voi palata ihan normaaleihin rutiineihin ja mennä taas ajoissa nukkumaan.
 
Englannin Valioliigan kausi käynnistyy muuten jo kuukauden päästä. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic