Kanta-Häme

Kissanhännänvetoa löytökateista

Kissakoti Kattilan ja Eläinhoitola Hepulin kesken on ollut epäselvyyttä löytökissojen oikeasta osoitteesta.

Suurin ongelma on Eläinhoitola Hepulin yrittäjä Nina Kauhasen mukaan se, että moni kuntalainen luulee yhä, että löytökissat kuuluu viedä Kissakoti Kattilaan, joka ei ole virallisesti vastannut löytöeläimistä vuosiin. Hepulilla on 1.10.2014 lähtien ollut sopimus löytöeläimistä Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

– Tilannetta pahentaa se, että Kattila edelleen ottaa kissoja vastaan. Olen pyytänyt, että he edes ilmoittaisivat niistä minulle, mutta jostain syystä viestiminen sieltä suunnasta ei toimi. Joudun sanomaan ihmisille, että ei sennäköistä kissaa ole meille tuotu, mutta sitten se onkin tuossa kahden kilometrin päässä Kattilassa! Kauhanen kuvailee.

Molemmat toimivat Kantolan alueella: Hepuli sijaitsee Keksikatu 5:ssä ja Kattila Vanajantie 10:ssä.

Nina Kauhanen näkee tässä kärsijöinä sekä kissat että niiden omistajat.

– Tästä aiheutuu kissan omistajille vaivaa, ja pahimmassa tapauksessa he menettävät kissansa, jos eivät osaa kysyä niitä Kattilasta. Osa on sitten siinä uskossa, että jaa, no varmaan se on jäänyt sitten auton alle. Kissojen kannalta kurjinta on, jos ne menettävät kotinsa vain siksi, että tieto ei kulje.

Kissakoti Kattilaa ylläpitää vapaaehtoisvoimin Hämeenlinnan Kissojen Ystävät ry.

Puheenjohtaja Piia Santama myöntää, että yhteydenpito on tökkinyt.

– Se on ihan totta, että yhteistyössä on parantamisen varaa. Ehkä kehityksen hidasteena on ollut se, että meidän toiminta perustuu paljon vapaaehtoistyöntekijöihin. Olemme keskustelleet, että Hepulin kanssa pitäisi olla enemmän kommunikaatiota.

– Pitää nyt keskustella Hepulin kanssa, miten se on auki, kehen pitää olla yhteydessä ja millä tavalla. On kissojen etu, että kaikki tekisivät yhteistyötä, Santama vastaa.

– Meille Kattilaan ovat kaikki kissat tervetulleita, mutta kyllä me kerromme ihmisille, että löytöeläimistä kaupungilla on sopimus Hepulin kanssa. Meidän nettisivuillamme on myös Hepulin tiedot. Tarkoitus on ollut myös mennä käymään Hepulissa, jotta näkisimme, millaisia tiloja löytökissoilla on tai mitä hyviä ideoita voisimme sieltä saada, hän lisää.

Aiotteko nyt tämän jälkeen opastaa ihmisiä viemään kissat oikeaan paikkaan eli Hepuliin?

– Kyllä varmaan. Olemme aina kertoneet ihmisille Hepulista.

Onko se sitten ollut ihmisten oma valinta tuoda ja jättää kissat teille?

– Mielestäni kyllä.

Eläinhoitola Hepulin yrittäjä Nina Kauhanen ihmettelee myös perättömiä huhuja, joita hänen yrityksestään liikkuu.

– En tiedä, kuka levittää huhua, että meillä kissat lopetettaisiin 15 vuorokauden jälkeen, mikä ei pidä paikkaansa. Me etsimme kissoille uudet kodit, jos kissat vain ovat siinä kunnossa, että ne voi sijoittaa uudelleen.

– Huhu on yksi syy, miksi ihmiset vievät kissoja Kattilaan, Kauhanen toteaa tuohtuneena.

Piia Santama Kissakoti Kattilasta kertoo olevansa tietoinen huhuista.

– Olen nähnyt sosiaalisessa mediassa ihmisten kirjoittelua, mutta muuta en siitä tiedä. En tunne kirjoittelijoita, enkä ole itse osallistunut keskusteluihin. Varmasti tuollaiset puheet perustuvat lakiin, joka velvoittaa pitämään löytöeläimiä sen pari viikkoa, Santama sanoo.

Eläinsuojelulaissa todetaan, että talteen otettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 vuorokauden ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin.

Nina Kauhasella on oiva neuvo, miten löytökissaongelmasta päästään kokonaan eroon – tai ainakin kissoille löydetään omistaja nopeasti.

– Toivoisin, että mahdollisimman moni siruttaisi kissansa. Se maksaa esimerkiksi meillä vain 20 euroa. Yhdelläkään meille tulleella löytökissalla ei ole ollut sirua. Jos olisi ollut, ne olisivat jo kotona kaikki tyytyväisinä. HÄSA

Haastattelu tehtiin viime viikon torstaina 27.8. Maanantai-iltapäivällä 31.8. Kissakoti Kattilan Piia Santama ilmoitti sähköpostilla menevänsä samana iltana keskustelemaan Hepuliin Nina Kauhasen kanssa ja että yksi karkulaiskissa on jo toimitettu Hepuliin.

Päivän lehti

30.3.2020