Kanta-Häme

Kissojen leikkauskampanjoille on edelleen tarvetta

Säiden kylmentyessä vieraille pihoille ja rakennusten lämpöön hakeutuvat yksittäiset kissat ja pentueet kiinnittävät asukkaiden huomion. 

Tämä näkyy myös löytöeläintalojen arjessa. Hämeenlinnassa toimiva Kissakoti Kattila kertoi viime viikonloppuna löytöeläinsuojansa täyttyneen viimeistäkin asiakaspaikkaa myöten. 

Suuri osa suojaan tuoduista eläimistä on vaatinut yhtä tai useampaa käyntiä eläinlääkärillä niin sairaanhoidon kuin terveyttä edistävien toimenpiteiden, kuten sterilointien tai kastrointien ja rokotusten, vuoksi.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Päivi Mäki kertoo tilanteen kielivän siitä, että kissojen leikkautusta ei edelleenkään nähdä niin tarpeellisena asiana, että kaikki omistajat olisivat valmiita panostamaan siihen rahallisesti. 

Vastuu ja lasku omistajien välinpitämättömyydestä siirtyykin vapaaehtoisten kontolle. Seurauksena on Kissakoti Kattilan raportoima ja kaikille eläinsuojelutoimijoille tuttu jokasyksyinen pentukatastrofi.

Vaikka niin viranomaiset kuin eläinsuojelutoimijat ovat työskennelleet kissaongelman parissa vuosikymmeniä, on ennaltaehkäiseville toimille edelleen tarvetta. 

Eräs ennaltaehkäisyn muoto on kissojen leikkautukseen ja tunnistusmerkitsemiseen kannustavat tempaukset. Tempauksissa muistutetaan omistajia hoitamaan asia kerralla kuntoon ja tuetaan taloudellisesti sen toteuttamisessa.

Hausjärven Eläinsuojeluyhdistyksellä on pitkä historia kissojen leikkaustempausten järjestämisessä. 

Yhdistys järjesti ensimmäisen leikkaustempauksensa, Kollitempauksen, jo vuonna 1996 ja on jatkanut tempauksien järjestämistä vuosittain keskittyen ensisijaisesti kollikissojen kastrointiin. 

Kuluneena syksynä tempaus uudistui ja laajeni viidelle paikkakunnalle: Riihimäki. Hausjärvi, Järvenpää, Mäntsälä ja Pornainen. Uusimuotoinen tempaus sai nimekseen Katit kuntoon, ja sen yhteydessä kastroitiin ja steriloitiin niin kolleja kuin narttukissojakin.

Viime viikonloppuna päättynyt Katit kuntoon -tempaus sai väkeä kohtuullisesti liikkeelle. 

Kastrointiin ja sterilointiin tuotiin tempauksessa yhteensä reilut 50 kissaa, joista noin 30 oli steriloitavia narttukissoja. 

Kissat saivat tempauksen yhteydessä myös mikrosirutunnisteen. Noin puolet kissoista lisäksi rokotettiin leikkauksen yhteydessä. HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic