Kanta-Häme

Kiuasvalmistaja Helo etsii 1,5 miljoonan säästöjä

Puukiukaita Riihimäellä valmistava Helo on käynnistänyt yt-neuvottelut, jotka koskevat yhtiön koko 100 työntekijän henkilöstöä Hangon ja Riihimäen tehtailla.

– Emme ole osanneet odottaa tätä tilannetta. Emoyhtiö TylöHelon edellyttämät 1,5 miljoonan euron säästöt yllättivät, kertoo luottamusmies Jyri Vainio Riihimäen tehtaalta.

Perinteikkäitä Kastor-puukiukaita valmistava Riihimäen tehdas on kärsinyt Venäjän kaupasta sähkökiukaita valmistavaa Hangon tehdasta rankemmin.

– Meillä on Riihimäellä ollut lomautuksia jatkuvasti vuodesta 2009, jolloin Venäjän talouskriisi alkoi. Tänä vuonnakin puolet työntekijöistä on koko ajan kesäkautta lukuun ottamatta lomautettuna, Vainio toteaa.

Riihimäen yksikössä työskentelee noin 50 henkeä, joista runsas puolet tuotantopuolella.

Helo tekee jo viidettä perättäistä vuotta tappiota. Kysyntä Venäjällä on pudonnut yli puoleen heikenneen ruplan vuoksi.

– Koko henkilöstöä koskevilla yt-neuvotteluilla etsimme nyt ratkaisua tilanteeseen, jossa kahden tehtaan ylläpito ei ole kannattavaa, sanoo toimitusjohtaja Jan Björkbom.

Neuvotteluissa selvitellään, voidaanko tilannetta helpottaa Riihimäen tehtaan tilojen vaihtamisella vuokratiloihin.

– Tutkimme myös mahdollisuutta vuokrata osan tehtaan tiloista ulkopuolisille. Isosta tontista olisi ehkä mahdollista myydä osa, Björkbom sanoo.

Yhtiön tappiollinen toiminta voi myös johtaa neuvottelujen päätteeksi Riihimäen tehtaan sulkemiseen.

– Kastor tuotemerkkinä ei katoa, vaikka puukiukaiden valmistus jouduttaisiin lopettamaan Riihimäeltä, Björkbom vakuuttaa.

Helon Kastor-puukiukaat ja takat valmistetaan Riihimäellä. Sähkökiukaat, höyrystimet ja saunan lauteiden valmistus tapahtuu Hangossa.

Kastor perustettiin vuonna 1916, ja yritys käynnisti kiukaiden valmistuksen 1950-luvulla. Helo osti ruotsalaisen Tylö-yhtiön vuonna 2009, jolloin myös Tylön omistuksessa ollut Kastor sulautui osaksi Heloa.

Helo siirsi tänä vuonna lauteiden valmistuksen Hankoon Limingasta ja sulki Limingan tehtaan.

Helon velkaantuneisuusaste ylittää taseessa 90 prosenttia ja omavaraisuusaste on vajaat 30 prosenttia, kun se on alalla keskimäärin yli 50 prosenttia.

Yrityksen liikevaihto putosi viime vuonna viidenneksen ja jäi alle 13 miljoonan euron. Helon tappio kasvoi edellisvuoden 1,6 miljoonasta 2,9 miljoonaan euroon.

Emoyhtiö TylöHelo Group -konserni teki tappiota viime vuonna 3,2 miljoonaa euroa, mutta tappio puolittui edellisvuodesta. Tuolloin tappiota kirjattiin 7,1 miljoonaa euroa.

Konsernin viime vuoden tappiosta suurin osa näyttää syntyneen Helo-yhtiössä.

TylöHelolla on henkilökuntaa Suomen, Ruotsin ja USA:n tytäryhtiöissään kaikkiaan 440 ja viime vuoden liikevaihto oli runsaat 55 miljoonaa euroa.

Helo-yhtiössä käytävät yt-neuvottelut käynnistyivät viime viikon maanantaina ja kestävät kuusi viikkoa.

Helon yt-neuvotteluista uutisoi ensimmäisenä Aamuposti. HÄSA

Menot