Kanta-Häme

Kiven sisästäkin pääsee pian nettiin

 
Vankeuslain muutos antaa suljettujen vankiloidenkin vangeille mahdollisuuden sähköpostin lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Suljettuihin vankiloihin tulevat uutuutena myös Skype-tyyppiset videotapaamiset omaisten kanssa ja rajattu internetin käyttö.
 
Oikeudet ovat aina harkinnanvaraisia yksittäistapauksia, joita pitää erikseen pyytää.
 
– Tämä ei mahdollista surffailua missä vain, korostaa hallitusneuvos Ulla Mohell oikeusministeriöstä.
 
Sähköpostia saa jatkossa käyttää yhteydenpitoon lähiomaisten kanssa ja toimeentuloon, työhön sekä koulutukseen liittyvissä tärkeissä asioissa. Samoista syistä vanki pääsee internetiin.
 
Pääsy muille kuin luvanvaraisille sivustoille pitää estää. Myös elinkautisvanki voi käyttää sähköpostia tai internetiä. Varmuusosaston vangille ei anneta lupaa sähköpostiin.
 
VUODENVAIHTEESEEN mennessä vankiloihin tulevat osoitteet, joihin voi lähettää vangeille välitettävää sähköpostia. Myöhemmin vangeille on tarkoitus luoda omat sähköpostitilit.
 
Lain taustalla ovat yhteiskunnan yleinen kehitys ja kokemukset Pohjoismaista sekä muualta Euroopasta.
 
– Ei enää ole normaalia hoitaa asioita kirjeen välityksellä. Tältä osin suljetuissa vankiloissa on jääty kehityksestä jälkeen, sanoo Mohell.
 
Lakimuutos on ollut voimassa toukokuun alusta, mutta käytännön järjestelyt ovat alussa. Rikosseuraamuslaitos rakentaa valtakunnallisen järjestelmän, jonka kilpailutus on menossa. Se maksaa satojatuhansia euroja.
 
Laitteet ovat käytössä noin vuoden kuluttua. Lain lisäksi paineita asettavat kevään sähköiset ylioppilaskirjoitukset, joita vankien pitäisi päästä harjoittelemaan.
 
Yllättikö laki Rikosseuraamuslaitoksen?
 
Pääjohtaja Esa Vesterbackan mukaan tarkoituskin oli edetä hallitusti.
 
– Kun laki tuli voimaan, asetimme hankkeen vankien sähköisen asioinnin toteuttamiseksi. Laissa sanotaan sekä netin että sähköpostin osalta, että vangeille voidaan antaa niihin lupa. Se ei ole subjektiivinen oikeus.
 
Hän korostaa, että verkoista on tehtävä todella suljettuja. Sähköpostia pitää pystyä valvomaan samalla lailla kuin kirjepostiakin. Myös Turun vankilan johtaja Juhani Järvi perää turvallisuutta.
 
– Ei saa tulla otsikoita, että vankilasta on pystytty jatkamaan rikollista toimintaa.
 
BELGIAN VANKILOISSA on toista vuotta käytössä järjestelmä, jonka kautta voi tehdä kanttiiniostoksia ja käyttää tiettyjä internet-sivuja sekä sähköpostia.
 
– Kun itse olin vierailulla, järjestelmä oli tosin pois käytöstä väärinkäyttöepäilyn vuoksi, Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Kati Sunimento huomauttaa.
 
Avovankiloissa internetiä on käytetty jo kolme vuotta. Pääsy verkon syövereihin on ollut melko vapaata.
 
Opiskelu-, viranomais- ja pankkiasiat hoidetaan siellä jo nyt. Vain väkivalta-, huume- ja aikuisviihdesivut on estetty. Sunimenton mukaan verkko on ollut tärkeä erityisesti vapauteen valmistautumisessa. Väärinkäyttöepäilyjä on ollut muutama.