fbpx
Kanta-Häme

Kivikaupunki saa minipuiston

Entisen Vallin grillin tontti muuttuu toukokuussa väliaikaiseksi puutarhaksi.

Kahden aktiivisen naisen, Tarja Kunnarin ja Tuula Penttilän, luotsaama Tanssin tehdas-yhdistys sai tehdyksi viime kesänä kauppakeskus Goodmanin katolle puutarhan. Kokemus innosti jatkamaan Hämeenlinnan vihertämistä edes väliaikaisesti.

– Olen kulkenut tämän masentavan tontin ohi jo pitkään, kun vein tyttöä päivähoitoon Enkkulaan. Kun tontilta purettiin grilli, oli se entistäkin kurjempi. Tontti melkein huusi minua auttamaan, Tuula Penttilä kertoo.

Vaikka tontti onkin pieni, sopii se hienosti minipuutarhaksi. Valoisalla tontilla kasvaa jo viisi puuta ja sen maata voi muokata toisin kuin kauppakeskuksen kattoa. Mitalilla on aina kuitenkin myös toinen puoli.

– Goodmanin kattopuutarhassa keskityimme hyötypuutarhaan, mutta täällä kannattaa suosia kukkivia kasveja. Tonttia on totuttu jo niin pitkään lannoittamaan virtsalla, että taitaisivat sillä kasvatetut yrtit jäädä käyttämättä. Tuula Penttilä miettii.

Kukaan ei vielä tiedä, millainen puisto joutomaalle tulee. Sen päättävät Enkkulan lapset yhdessä arkkitehtuurin läänintaiteilijan Eeva Astalan kanssa. Taiteen edistämiskeskuksessa työskentelevä Astala on keskittynyt erityisesti lasten ja nuorten arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikasvatuksen edistämiseen.

Eeva Astalan mielestä ajatus kaupunkipuutarhasta on mainio jo senkin takia, että naapurissa toimivan päiväkodin lapset voivat olla touhussa mukana alusta asti..

– On hienoa, että asukkaat ottavat pikkuhiljaa kaupungin haltuunsa. Tuntuu, että vasta nyt lapsia alettu kuunnella, Astala sanoo.

Grillitonttia ei ole vielä kaavoitettu. Tanssin tehdas on saanut jo luvan osallistua kaupunkipuutarhalla Hämeenlinnan Luonto ja vesi teemavuoteen.

– Suunnittelu on vielä alkutekijöissään. Tämän kuun aikana yritämme löytää puutarha-alan toimijan yhteistyökumppaniksemme ja kaupunkikeskustayhdistyksen kanssa on kohta neuvottelut yhteistyöstä, Penttilä kertoo.

Puistosta on tarkoitus tulla kaupunkilaisten pieni olohuone, jossa jokainen voisi viettää aikaansa. Säännöllistä ohjelmaa puistossa ei ole muuta kuin elokuussa taiteiden yönä.

Tuula Penttilä hellii mielessään ajatusta siitä, että puisto kokoaisi yhteen erilaisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita puutarhanhoidosta. Hän itse on oikea viherpeukalo, mutta ajatus naapuritalon mummosta hoitamassa väliaikaista puistoa, saa hymyn nousemaan naisen kasvoille.

– Kaikki halukkaat ovat sydämellisesti tervetulleita mukaan. Ei kaikkeen tarvita byrokratiaa ja tiukkoja ohjeita. Kuka estää ihmistä kasvattamasta vaikka perunoita parvekkeellaan, jos hän niin haluaa, Tuula Penttilä kannustaa.

Väliaikainen puutarha on määrä pystyttää touko-kesäkuussa ja purkaa kasvukauden loputtua eli syyskuussa. HÄSA

Menot