Kanta-Häme Hämeenlinna

Kiviluodon kulman uudessa kauppiastalossa Hämeenlinnassa luotetaan laatuun ja luksukseen

Asiakkaille avataan uudet portaat kerrosten väliin. Kiviluodon talossa uskotaan luksukseen ja nostalgiaan.
Kiviluodon kauppiastalon paikalla on käyty kauppaa ainakin 1880-luvulta lähtien. Kuva: Riku Hasari
Kiviluodon kauppiastalon paikalla on käyty kauppaa ainakin 1880-luvulta lähtien. Kuva: Riku Hasari

Keskustan liike-elämä on piristymässä. Kauppapaikka Tavastilassa on enää kourallinen tyhjiä liikehuoneistoja, joista niistäkin käydään parhaillaan neuvotteluja.

Miikka Anttila Tavastilasta kertoo, että keskuksen täyttöaste on tällä hetkellä 80 prosenttia. Tyhjistä liiketiloista tulee kyselyjä viikottain.

– En muista, koska täällä olisi ollut vastaava tilanne. Kävijämäärätkin nousevat maltillisesti koko ajan, Anttila sanoo.

Maaliskuun alussa Reskan ja Kasarmikadun kulmassa olevassa Kiviluodon talossa avataan uusi kauppiastalo, johon etsitään vielä yhtä yrittäjää.

Kauppiastalon remontti on jo alkanut.

Portaita pitkin alakertaan

– Tilat ovat kahdessa tasossa ja kerrosten väliin tehdään portaat niin, että asiakkaat voivat kulkea kaupasta toiseen sisäkautta. Portaiden yläpäähän rakennetaan kauniisti sisustettu tila, jossa asiakkaat voivat levähtää ostosten välissä. Samanlainen tila voidaan mahdollisesti tehdä alakertaankin. Siitähän voisi tehdä vaikka äijäparkin, Kiinteistö Oy Kiviluodon hallituksen puheenjohtaja Jarmo Eskelinen naurahtaa.

Ajatus uudesta kauppiastalosta syntyi Sisustustalo Lehmuston, Pentikin ja kadun vastakkaisella puolella olevan hotelli Scandicin joulun alla virinneestä tiiviistä yhteistyöstä. Kun Pentik alkoi uudistaa liiketilaansa, löytyi tyhjenemässä oleviin neliöihin Naisten Pukutehdas. Alakerrassa toimii jo kauneushuone Valentina, mutta sinne etsitään vielä yhtä yrittäjää.

Uuden kauppiastalon kantavana ideana on tarjota hämeenlinnalaisille laatua ja yksilöllistä palvelua. Oma sijansa on myös nostalgialla, sillä Kiviluodon kulma on ollut aina yksi Hämeenlinnan keskustan vilkkaimmista kauppakortteleista. 40 vuotta kulmassa toimineen Sisustustalo Lehmuston liikkeen paikalla toimi vuosikymmeniä Syyne Kiviluodon kangaskauppa.

– Onhan tässä osansa myös nostalgialla, sillä moni muistaa vielä kauppojen näyteikkunoissa pidetyt muotinäytökset. Ties vaikka innostuisimme järjestämään niitä nytkin, sillä suuret näyteikkunat tulevat olemaan kauppiastalon vetonaula. Vastaavanlaisia ei enää Hämeenlinnassa muualla ole, Eskelinen kehuu.

Palvelut lisääntyvät

– Palvelut ovat lisääntyneet keskustassa. Esimerkiksi Kiviluodon talon vieressä Raatihuoneenkadulla on avattu Tampereen Sähkölaitoksen palvelupiste. Se ei ole perinteinen kivijalkamyymälä, vaan myy oman alansa palveluja, palvelupäällikkö Sari Hagemeier Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistyksestä kertoo.

Hämeenlinnan keskustassa on 462 liiketilaa, joista tyhjiä on noin 50. Hagemeier sanoo, että keskustassa on avattu uusia kauppoja, mutta paljon muutetaan myös paikasta toiseen keskustan alueella.

– Perinteisiä kivijalkakauppoja avataan enää harvoin. Tuntuu, että suuntana ovat palvelut. Viime aikoina keskustaan ovat tulleet myös siistit second hand-liikkeet, Varsinaisia kirpputoreja ne eivät ole, Hagemeier sanoo. HäSa

Päivän lehti

17.9.2020

Fingerpori

comic