Kanta-Häme

Kivinen palasi Keskustaloon

Optikko Kivinen Synsamin liikevastaavana työskennellyt Ismo Kivinen ryhtyy uudelleen itsenäiseksi yrittäjäksi. Optikko Kivinen avasi ovensa Keskustalossa uudella liikepaikalla eilen maanantaina.

Silmälasiketju Synsam osti Optikko Kivisen liiketoiminnan vuonna 2012. Siitä lähtien Kivinen toimi työsuhteessa liikevastaavana. Viime tammikuussa kauppakeskus Goodmaniin avattiin uusi Synsam-liike. Keväällä ketju päätti yhdistää Kivisen liikkeen Goodmanin uuden myymälän kanssa.

Kivisen oli tarkoitus siirtyä Goodmanin Synsamiin töihin optikoksi, mutta hän irtisanoi itsensä. Kivinen ei ehtinyt tehdä Goodmanissa yhtään työpäivää.

– Minulle tarjottiin mahdollisuutta mennä töihin Goodmanin liikkeeseen, mutta olisin ollut tavallinen optikko ilman vetovastuuta, mikä olisi näkynyt palkkauksessa. Päätin sitten perustaa oman yrityksen uudelleen, Kivinen kertoo.

Kivinen ei pääse takaisin osittain itse omistamaansa Keskustalon vanhaan liiketilaan, sillä Synsamilla on tilasta tammikuuhun asti voimassa oleva vuokrasopimus.

Hämeenlinnan toimipisteen lisäksi Ismo Kivinen on yhdessä veljensä Ilkka Kivisen kanssa vastannut Lammin ja Turengin optikkoliikkeistä. Nekin liittyivät Synsam-ketjuun vuonna 2012, mutta Kivisen veljekset omistavat liiketilat, joita Synsam vuokraa.

Myös Lammin toimipiste suljettiin kesällä ja asiakkuudet keskitettiin Goodmanin liikkeeseen. Synsamin Turengin toimipiste jatkaa toimintaansa, mutta Ilkka Kivinen on irtisanonut itsensä. Kivinen aikoo veljensä kanssa avata uudelleen Lammin tyhjillään olevan toimipisteen sekä aloittaa uudelleen Turengin tiloissa, kunhan tilojen vuokrasopimukset ovat päättyneet.

Ilmeisesti Synsam etsii Turengista uudet liiketilat tammikuun jälkeen.

– Tarjosimme mahdollisuutta päättää Keskustalon ja Lammin vuokrasopimukset, mutta Synsam pitää tilat mieluummin tyhjillään, Kivinen sanoo.

Keskustalon liiketilan kuukausivuokra on noin 4000 euroa ja Lammin liiketilan noin 1000 euroa.

Kivinen kertoo itsenäisen yrittäjän vapauden sinetöineen päätöksen.

– Yrittäminen on mieluisampaa, koska saan itse päättää mitä teen. Voin itse valita esimerkiksi näytillä olevat kehykset, eivätkä ne tule pakettina ketjulta, Kivinen sanoo.

Kivinen kertoo ketjun ohjauksen lisääntyneen viime vuosina.

– Ketjussa ohjataan myymään niitä tuotteita, jotka tuottavat yritykselle parhaan tuloksen. Minä haluan myydä tuotteita, jotka ovat asiakkaiden kannalta parhaita. Ne eivät tietenkään ole aina edullisimpia, Kivinen sanoo.

Asiakastiedot jäivät Goodmanin Synsamiin, mutta Kivinen toivoo vanhojen asiakkaiden löytävän jälleen tiensä Keskustaloon.

– Mittaukset voidaan kyllä tehdä uudelleen, Kivinen sanoo.

Optikko Kivisen perusti Ismo Kivisen isä Martti Kivinen 50 vuotta sitten. Kivinen uskoo edelleen Keskustaloon liiketilana, vaikka keskusta onkin hiljentynyt.

– Kun Engelinranta tulee, tähän saadaan 4000 potentiaalista asiakasta tien toiselle puolelle. Tosin jos se tulee 20 vuoden päästä, minä olen jo toivottavasti silloin eläkkeellä, Kivinen sanoo.

Kunnallisen päätöksenteon hitaus harmittaa Kivistä.

– Täytyisi saada aikaan jotain päätöksiä pysäköinnistä ja liikenteestä. Silloin yrittäjätkin voisivat tehdä paremmin päätöksiä omasta sijoittautumisestaan, Kivinen sanoo. HÄSA